zaterdag 14 mei 2011

Extra blog: verslag opening MAS

Dit weekend kan het publiek dan echt kennismaken met het nieuwste Antwerpse museum: het MAS oftewel Museum Aan de Stroom. Tot en met maandag kan men gratis de collectie bekijken. Zolang men maar vooraf tickets heeft gereserveerd. Gisteren was de eerste dag van het openingsweekend. Ruim voor die eerste dag waren in totaal al 18.000 tickets voor het openingsweekend gereserveerd! Ik verwachtte dus een grote drukte toen ik een uurtje geleden eens polshoogte ging nemen.


De Antwerpenaar zou den Antwerpenaar niet zijn, indien er niets te klagen zou vallen over het museum en de festiviteiten dit weekend. Professor vertelde gisteravond op café dat hij een VIP-kaart had gekregen voor de opening met alle belangrijke Antwerpse en Vlaamse hotemetoten, afgelopen donderdag. 'Ik ben niet gegaan.  Met 2000 man in dat museum? Mij te druk.'

De garagekuiser mopperde vanochtend over het ontwerp. 'Die architecten van tegenwoordig. Dat is toch geen ontwerp meer. Het is een blokkendoos!' En de hoofdredacteur van De Antwerpse Koerier moppert in zijn hoofdredactioneel commentaar van vandaag dat het wel een mooi museum is, maar dat het op een ontoegankelijke en onooglijke plek ligt. 'Museum bezoeken en wegwezen.'

Of je de 'blokkendoos' mooi of lelijk vindt, is een kwestie van persoonlijke smaak. Dat het Eilandje nog niet af is qua infrastructuur en bereikbaarheid klopt. Al rijden er tegenwoordig twee buslijnen naartoe. De mopperkont van de Antwerpse Koerier moet toch zeker wel weten dat je te voet vanuit het oude centrum binnen een kwartier bij het MAS staat. Kwestie van naar het Falconplein lopen, de dames links laten liggen, de Brouwersvliet oversteken en je loopt met je snufferd zo tegen het MAS op. Kan het nog eenvoudiger? Als het voor mij met mijn handicap nu al goed te doen is per voet ...

Ik was al zeker twee jaar niet meer op het Eilandje geweest. Nu de werkzaamheden aan het MAS achter de rug zijn, ziet het er toch al een stuk aantrekkelijker uit. Goed, veel voorzieningen als supermarkten en dergelijke zijn er nog niet te vinden. Het is er wel lekker ruim van opzet.

Het MAS zelf ben ik niet binnen geweest. Ik wilde wel, maar zonder ticket kom je vandaag niet meer binnen. 'Ik wil eigenlijk alleen maar met de roltrappen omhoog voor het uitzicht', probeerde ik nog. De collectie heb ik al vluchtig in Terzake zien langskomen. Helaas, no ticket, no entrance.

Bij het MAS zitten een museumwinkel, een gebouw van de Antwerpse Haven en van het Antwerpse Diamantcentrum. Het MAS zelf telt negen verdiepingen, waarvan er acht een eigen thema en collectie hebben. Op de negende kun je genieten van een panoramisch uitzicht, al dan niet met een prijzig diner in het tweesterrenrestaurant 'Zilt'.

Het MAS is zeker een bezoekje waard. Ik keer er wel eens terug, als het een paar maanden open is. Dan is het nieuwe eraf en kun je hopelijk rustig rondkijken. Vandaag kreeg ik sowieso te veel het 'haringen in een ton idee' bij het zien van al die mensen die zich op de roltrappen naar boven en beneden begaven.

22 opmerkingen:

Annet zei

het is net als met het Groninger museum...ik vind het niet mooi, ook binnen niet...net een zwembad...er is geen harmonie met de omgeving dit itt Museum de Buytenplaats in Eelde...

Ik vind dit trouwens minder lelijk dan die taartdoos in Groningen:)

de Stripman zei

Wat het Gronings Museum betreft moet ik het met Annet oneens zijn. Dat is me goed bevallen, na aanvankelijke twijfel. Het is een gek gebouw, maar als museum prima geslaagd.
Over het MAS kan ik moeilijk oordelen, het gebouw oogt niet erg sfeervol, maar misschien is het van binnen wel prachtig...;o)

lebonton zei

ik zag het gisteren al zappend voorbij komen op tv. weet niet eens meer of het nu een vlaams of een hollands journaal was. moest wel even achter de oren krabben, het ontwerp bekijkend. da's dus smaak.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Annet: over het Groninger museum kan ik niet oordelen. Ik heb al meer gehoord dat de Groningers er niet massaal blij mee zijn.
@Stripman: de omgeving is toch wel mooi. Het museum ligt aan een oude binnenhaven.
@lebonton: zoals met alles. Als ex-Rotterdammer ben ik wel wat gewend met hoogbouw :-).

christinA eijkhout zei

Ik vind het wel een mooi ontwerp,mooier dan het Groninger museum.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het lijkt erop dat dit een wedstrijdje Groningen - Antwerpen gaat worden :-).

Anoniem zei

Zag het op tv. Man, dacht eerst dat het een nieuwe plaats voor langgestraften was

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zo kun je een museumbezoek natuurlijk ook opvatten :-).

Anoniem zei

Dank voor de museale tip.
Goeie PR Johan.

(Het inloggen bij je is vaak nogal frustrerend en soms komen de reacties gewoon niet in beeld....)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je hebt er weer een te bezoeken object bij in Antwerpen.

Beukmans zei

Helaas heb ik het niet allemaal gevolgd er gebeurd ook zoveel elke dag. Moet maar eens Googelen wat voor kunst er geëxposeerd wordt en dan wachten tot ZJA rondleidingen tegen aantrekkelijk tarief gaat verzorgen ;)

Fijne zondag!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zoals gezegd, heeft iedere verdieping zijn eigen thema. Bijvoorbeeld de Antwerpse haven, leven en dood etc. Je vindt er schilderijen, beelden, gebruiksvoorwerpen. Uit Antwerpen, maar ook uit Afrika. Zodra ik een baantje in het MAS heb bemachtigd, zal ik je een seintje geven :-).

Beukmans zei

Ik zie er naar uit ZJA ;)
Overigens vroeg ik me af of het hedendaagse kunst is of kunst van alle tijden.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Hedendaags en uit een ver verleden en van verloren gegane culturen.

Anoniem zei

Groot gelijk, Johan, de haringen in de ton lekker in de ton laten en op je gemak een keer gaan als de rust is weergekeerd. ;) Ben wel benieuwd naar het uitzicht vanaf de 9de etage.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je hebt vanaf alle verdiepingen een mooi uitzicht. Achter glas met de roltrap.

bert zei

Als Antwerpenaar kan ik alleen maar fier zijn - ik had dus wel tickets op voorhand ... ;-)

Het is niet alleen prachtig van buiten, maar de details zijn indrukwekkend : op elke verdieping krijg je zowel een andere tentoonstelling binnen als een ander uitzicht buiten (het is zo gebouwd dat je telkens weer een andere stukje Antwerpen ziet ...). Van bovenaf zie je dan weer dat het plein beneden een mozaiek is, wat beneden niet opvalt ...

Het is bovendien gratis om met de roltrappen naar boven te gaan, voor iedereen een ongekend mooi uitzicht. Een mooi cadeau van de stad !
Mij hoor je dus niet klagen, ik zal er regelmatig binnenspringen - het terras en het plein beneden is trouwens ook heel gezellig zitten.

En ja, het was er druk dit weekend, maar dank zij de tickets netjes geregeld en niet chaotisch.
Eén en al lof !
;-)
.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dan ben jij een van die Antwerpenaars die niet erover klaagt :-). Ik zal binnenkort ook eens gaan kijken.

bert zei

ik ben heus niet alleen fier hoor - tijdens de opening zelf hoorde ik ook veel enthousiaste mensen en op het werk was het vandaag ook 'the talk of the town' - ik heb de indruk dat de verzuringsgraad in Antwerpen al wel langer aan 't minderen is (beetje bij beetje overgenomen door Nederland sinds een paar jaar ... ;-))

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Wellicht kom ik dan in aanraking met de verzuurde Antwerpenaren :-).

Anoniem zei

Beste Mensen,
Ik ben gehandicapt en heb daarom een hulphond bij me. Mijn hond waarschuwt mij vooraf aan een aanval zodat ik tijdig mijn medicijnen kan nemen. Ik weet niet hoeveel dagen ik heb moeten wachten aleer ik naar binnen mocht. Netjes een ticket besteld en toen MOCHT IK NIET NAAR BINNEN MET MIJN HULPHOND. "Ik moest bewijzen dat ik gehandicapt ben" zei de man aan Het MAS. "Kunt U bewijzen dat U niet gehandicapt bent" zei ik. Nee dat kon hij niet. Waarom moet ik nu altijd maar bewijs tonen dat er iets mis is met mijn lichaan, EEN VERNEDERING. Het is een grof schandaal dat je als gehandicapten met hulphond niet naar binnen mag. De Man aan het MAS, zei me, dat ik toch ook niet naar binnen mag in de St. Andrieskerk. Welnu dat mag ik wel omdat Meneer Pastoor mij vertelde dat er genoeg schilderijen hingen met huisdieren/honden erop in de St Andries, dat het onnozel zou zijn DAN JUIST de hond niet toe te laten. Afijn mijn hondje moest wel een brave zijn en ons BEP is heel braaf, blaft niet, is getraind op goede keurige manieren en maakt haar toilet buiten op. Ruud Mannaerts is een geweldige Pastoor die aanvoelt dat een getrainde met gehandicapte ook zijn plaatsje verdiend in het welbevinden onder de mensen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Slechte beurt van het MAS dat ze geen hulphonden binnenlaten. Zeker bij zo'n nieuw museum zou dat geen problemen mogen geven! Ook al kan ik me nog voorstellen dat men het dit weekend niet toeliet vanwege de drukte. Ik hoop dat ze het lezen. Dank voor deze opmerking.