donderdag 7 juli 2011

CD&V blijft aan de leiband van N-VA lopen

Bart De Wever sprak vanmiddag om 14:00 uur de Vlaamse pers toe over zijn visie op de nota Di Rupo. Zijn antwoord was helder: hij ziet er niets in. De nota schiet volgens De Wever op alle fronten tekort. Hij vond de nota van Johan Vande Lanotte van januari dan nog zelfs beter.

Tja, daar zitten we dan weer in België. Wat nu? Alle andere partijen hebben 'Ja, maar' gezegd tegen Di Rupo. Ja, ze wilden wel verder onderhandelen, mits de nota al dan niet grondig zou worden gewijzigd. De Wever ziet kennelijk niets in onderhandelen.

Laten we eerlijk zijn: hij kon ook weinig anders zonder zijn geloofwaardigheid te verliezen. De Wever is niet de man van waterige compromissen. Van kleine stapjes vooruit. Zijn fysieke overmacht in het achterhoofd houdend, kun je alleen maar bedenken dat zijn enige missie is dwars door Waalse muren heen te breken. Dat gaat niet lukken se.

Alle andere partijen zeiden dus 'Ja, maar/mits'. CD&V zei er nog iets achter: 'Als N-VA nee zegt, doen wij ook niet mee.' Wat is dat toch voor een slaafse houding van de CD&V die ze nu al een jaar lang tentoon spreiden? Het is of 'ja we doen mee zolang we zelf ons ei ook kwijt kunnen in de wijzigingen van die nota' of 'nee, we zien er zelf ook niets in'. Slaafs achter grote broer N-VA aan lopen, is een teken van zwakte. Van onderdanigheid. 


Wie N-VA is in deze tekening
en wie CD&V hoeft geen uitleg

Hoe reageren de Vlamingen ondertussen op het nee van De Wever? Op http://www.deredactie.be/ staat een poll: heeft Bart De Wever de nota terecht afgewezen? Een derde van de stemmers vindt van niet. Tweederde vindt van wel. Hot Marijke, om maar iemand te noemen, twitterde vanmiddag dat De Wever groot gelijk heeft en dat splitsing van het land de enige oplossing is. Sorry Marijke, maar politiek zitten we duidelijk niet op dezelfde golflengte.

Over Marijke gesproken: ze moet een bekende Vlaamse politicus als klant hebben gehad. Dat schrijft ze tenminste in haar autobiografie. Het zal toch geen CD&V-er zijn geweest die bij Meesteres Marijke een les in onderdanigheid heeft gekregen?

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Fraaie afbeelding:-)
Als je die in de politiek denkt:-)))

Johan zei

De afbeelding is overigens op goed geluk gegoogled. Ik heb expres voor een cartoon gekozen zonder herkenbare gezichten van wie dan ook.

lebonton zei

je vraagt je dan af waarom het twee partijen zijn ipv één.

Johan zei

Bij de verkiezingen van 2007 vormden ze nog een kartel. CD&V is christelijk, vergelijkbaar met het CDA, en een echte regeringspartij normaal gesproken. N-VA is uitgesproken nationalistisch. Dat gaat niet samen.

christinA eijkhout zei

En na het voorzomeren en overzomeren, komt zeker het nazomeren.Of toch uiteindelijk verkiezingen.

Johan zei

Ik denk het laatste.

Anoniem zei

Fascinerende tekening trouwens

Johan zei

Wat je allemaal niet op internet kunt vinden :-).

Anoniem zei

Gelooft er nog iemand in dat België ooit nog eens een regering gaat krijgen. Natuurlijk!
Maar gaan wij het nog meemaken?

Johan zei

Dit jaar waarschijnlijk niet meer.

Anoniem zei

Ik las net in de Volkskrant dat er mss nieuwe verkiezingen komen en zet ook een link hier nee:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/2615542/2011/07/08/Belgie-komt-er-niet-uit-media-zinspelen-op-nieuwe-verkiezingen.dhtml

Johan zei

Nieuwe verkiezingen zijn nog niet zeker. Afwachten wat koning Albert nu weer gaat bedenken.

bert zei

Als ik de koning was zou ik zelf ook ontslag nemen - dat zou nog eens nieuws zijn !

De tekening is wel erg flatterend voor de NVA, zou meer een dikker barones moet zijn, maar het beeld klopt wel, de CD&V maakt zich hopeloos belachelijk door steeds de hielen van Bart De Wever te likken en maakt zich als aparte partij totaal overbodig ...

Verder is het een trieste boel, maar gelukkig hebben de Belgen nog tig andere regeringen om alles een beetje richting te geven ...
.

Johan zei

Kon zo gauw geen dikkere dame vinden :-). Tja, al die andere regeringen: ze worden nogal eens vergeten :-).