zondag 10 juli 2011

Heeft Bart De Wever zich in eigen voet geschoten?

De kruitdampen zijn enigszins opgetrokken na de resolute afwijzing van de nota van Elio di Rupo door Bart De Wever. Een nota die De Wever 'perfide' noemde. Heeft De Wever als enige dissident nu aan gezag verloren?

Afgaande op een peiling van de Gazet van Antwerpen niet. Aan 568 inwoners van de provincie Antwerpen werd de vraag gesteld of zij achter het nee van De Wever staan. 70% Antwoordde daarop positief. Een derde van de ondervraagden is voor verdere onderhandelingen met alle partijen. 15% Pleit voor onderhandelingen zonder N-VA. 40% Wil nieuwe verkiezingen. Het lijkt erop dat die 15% voorlopig op hun wenken worden bediend. Daarmee lijkt De Wever zich in zijn eigen voet te hebben geschoten.


Nog een keer Bart tijdens die cruciale persconferentie
van afgelopen donderdag

Er klinkt namelijk behoorlijk wat kritiek op De Wever. Natuurlijk vanuit Waalse kant. PS en Ecolo gaan de uitspraken van De Wever grondig analyseren, zo meldt de VRT vandaag. Zij zien daarin namelijk diverse leemtes en leugens.

Zo zei De Wever dat de tweetaligheid in Brussel zou verdwijnen volgens de nota. Klopt niets van, roepen PS en Ecolo in koor. Ze bestrijden verder dat de nota geen rekening houdt met de aanbevelingen van de Europese Commissie inzake werk en inkomen.

cdH, de partij van Joëlle Milquet, zegt dan weer dat De Wever valse cijfers gebruikt en noemt de argumenten van De Wever 'hetzij vals, hetzij overdreven, hetzij karikatuuraal'.

Bon, van de Walen zal De Wever zich niet al te veel aantrekken. Van Vlaamse zijde krijgt hij echter ook de nodige kritiek. Ook van de liberalen van Open VLD, de partij waarvan De Wever zegt zich er programmatisch meer mee verbonden te voelen dan met de Vlaamse socialisten en groenen.

'Kritiek leveren, is makkelijk. Het gaat erom via onderhandelingen iets te bereiken.' Dat zei Open VLD-voorzitter Alexander De Croo. Hij wees erop dat zijn partij wel verder wil onderhandelen. Wat ergens de hypocrisie ten top is, want wie was ook alweer de veroorzaker van de huidige ellende die nu al meer dan een jaar duurt? Juist, De Croo die de stekker uit de regering Leterme trok.

Verder wordt De Wever vandaag ook nog aangevallen vanuit onverdachte hoek. De hoofdredacteur van de Antwerpse Koerier, toch echt geen vriend van alles wat links en Waals is, vermoedt dat De Wever een privé-oorlog aan het uitvechten is met Di Rupo. Over de rug van de Belgische belastingbetaler. 'Met deze manier van handelen en onderhandelen maakt hij België en Vlaanderen het voorwerp van mondiale spot en van zichzelf een mengeling van een mini-dictator, Tyl Uilenspiegel en Lamme Goedzak.'

Een geluid dat Di Rupo vast graag hoort, mocht hij het vernemen. Na aanvankelijk afgelopen vrijdag zijn ontslag te hebben ingediend als formateur wil hij nu toch verder onderhandelen. 'Zeven partijen hebben gezegd daartoe bereid te zijn.' 

N-VA staat voorlopig buitenspel. Electoraal zal dat De Wever geen windeieren leggen. Komen er echter wel snel nieuwe verkiezingen? Zo nee, dan heeft De Wever zich wellicht niet alleen in eigen voet geschoten, maar op de lange termijn wellicht ook nog eens in zijn eigen hoofd ...  

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Och het is altijd een gok:-)

de Stripman zei

Voorlopig heeft hij de wind niet mee...

Johan zei

@Antoinette: gokken, moet je beheersen.
@Stripman: zijn eigen schuld.

christinA eijkhout zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
christinA eijkhout zei

zo te zien gaat alles gewoon op oude voet verder.
http://www.metrotime.be/nlnewsbelga.html?telexid=64345280

Anoniem zei

Ik lees net je reactie in mijn blog terwijl ik hier nog over een reactie zat na te denken, allerlei ramen staan open. ;)
Ik kan me voorstellen dat de Belgen er i.i.g. inmiddels doodmoe van zijn geworden nu een jaar(?) later... en mss weer nieuwe verkiezingen voor de deur.

Anoniem zei

@christinA: die kans bestaat.
@Marjelle: 13 Maanden later!

bert zei

@ marjelle : voor zover ik links en rechts zie en hoor trekken de Belgen zich nog weinig aan van de politiek, we trekken onze schouders nog maar eens even op en merken dat het leven zonder regering ook verder gaat ... Nu ja, zonder regering is veel gezegd, we hebben nog vier andere regeringen hier, de Europese niet eens meegerekend ...
.

Johan zei

Ja, regeringen genoeg :-).