dinsdag 26 juli 2011

Je moet er maar goesting in hebben

Werken als journalist, lay-out-man/vrouw of webman/-vrouw bij een krant of tijdschrift is natuurlijk hartstikke interessant. Het is wel behoorlijk stressen: deadlines, collega's die je op de zenuwen kunnen werken. Je moet op alles zijn voorbereid.  En negen tot vijf is ook nooit gegarandeerd.

Goed, ik geef toe: ik mag nog niet klagen. Ik heb mijn werktijden goed afgebakend. Zodat ik 's avonds tenminste ook zelf nog de journalist/blogger/redacteur kan uithangen. Vandaag verliet een lay-out-man na zeven jaar trouwe dienst het bedrijf. Hij gaat eens ergens anders kijken. Bij het Vlaamse financiële dagblad De Tijd. Ik ben benieuwd of ze hem tijdens het sollicitatiegesprek de volgende vraag hebben gesteld.


Hij zal wel gaan stressen. Andere omgeving. Nabij Brussel-Noord. 'Overdag niets aan de hand, maar 's avonds kun je daar beter niet rondlopen. Ik ga met de auto'. En latertjes gaan het worden voor hem. ' 's Middags twee uur beginnen tot 's avonds tien uur. Kan uitlopen.'

Je moet er maar goesting in hebben. Tuurlijk, 's ochtends kun je heerlijk uitslapen, maar voor de rest heb je haast geen sociaal leven meer. Ik heb altijd gepast voor zulke jobs in de avonduren.  In België en Nederland.

 Balkenende zocht in de tijd dat ik nog in Nederland woonde en hij premier was met regelmaat medewerkers op zijn ministerie. Die moesten dan het nieuws volgen en voor hem op papier duiden. Lijkt me een reuze leuke job. Zelfs onder Balkenende. Maar, tot 's avonds laat in het Haagse verkeren? Mij niet gezien. 

Mocht je als laatstejaars middelbare school dit blog toevallig lezen en denken aan een studie journalistiek over een jaar: reuze leuk vak, de journalistiek.  Behalve als je er een uitgebreid sociaal leven op na wilt houden. Eventueel met vrouw en kinderen. Dan kun je beter accountancy gaan studeren. Of rechten. Of ...  

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja het savonds werken is geen pretje'.

Johan zei

Nee, je moet het maar willen.

christinA eijkhout zei

Veel mensen vergeten dat ongeregelde tijden hun tol eisen.Vaak komen zij daar te laat achter.

Anoniem zei

ik ben na tweeen al niets meer waard,
en van s'ochtends slapen is nog nooit iemand gelukkig geworden
ons lichaam is daar niet op berekend

Johan zei

@christinA en hartenziel. ik geef jullie geen ongelijk.

paco painter zei

Niets leukers dan 's nachts werken.

Johan zei

Jij bent een nachtmens :-).

Anoniem zei

's nachts werken is niets. Overdag ook niet trouwens.

Johan zei

Toch zul je een keer moeten werken :-).

Johan zei

Je moet toch een keer werken.

Anoniem zei

Nee, dan het onderwijs: lange vakanties en toch nooit vrij...

Johan zei

Je kunt altijd doen alsof ...