woensdag 27 juli 2011

Tip voor mijn Nederlandse collega-journalisten: duik eens in de Vlaamse connecties van Geert Wilders

Ik heb tot nu toe op deze plek mijn mond gehouden over de aanslagen in Noorwegen. Natuurlijk volg ik alle ontwikkelingen terdege op en probeer ik mij een beeld te vormen van hoe het heeft kunnen gebeuren. Aan die vraag zitten heel wat aspecten vast. Een aspect dat mij bezig houdt, is: waar haalde die Anders Breivik zijn inspiratie vandaan?

Ik bedoel: je staat niet op een goede dag op met het idee om een flink bloedbad te gaan aanrichten als klacht tegen de multiculturele maatschappij. We weten ondertussen al dat Breivik al jaren met dit plan rondliep en doodgemoedereerd op internet een manifest erover publiceerde. Over zijn inspiratiebronnen weten we nog lang niet alles zolang hij zijn mond houdt.

Ja, hij had contacten met de English Defence League en bewonderde Geert Wilders. Die meteen verklaarde dat Breivik geestesgestoord is. Nee, beste Geert. Zo gemakkelijk komt ge er niet vanaf. Iemand die jarenlang zijn daad tot in de kleine details voorbereidt, is verre van geestesgestoord.

Foto uit eigen archief

En er lijkt meer aan de hand. Volgens Belgische media zijn teksten uit het manifest van Breivik verschenen op de site The Brussels Journal. Deze site is het geesteskindje van de rechts-conservatieve ideoloog Paul Belien. Deze zelfde Belien werkt onder andere ook voor Geert Wilders.

Mij hoor je nog steeds niet beweren dat Wilders Breivik bewust heeft aangezet tot zijn daad. Dat lijkt me ook sterk. Maar: hoe komen die fragmenten uit het manifest van Breivik op die site van Belien terecht? Dan moeten de twee toch wel eens contact met elkaar hebben gehad? Het zou dan ook zomaar kunnen dat Belien langs de neus weg tegen Wilders heeft gezegd 'Goh, wie er nu toch op mijn site heeft gepubliceerd ...'

Ik houd op voordat ik een aanklacht wegens smaad aan mijn broek krijg. Wat ik maar wil zeggen, is dat de invloed en betrokkenheid van Wilders bij dit alles wellicht toch groter is dan hij zelf doet voorkomen. Ik zou het graag zelf uitzoeken, maar mij ontbreekt de tijd en de contacten. Daarom beste Nederlandse collega's: doe uw voordeel met dit verhaal. Misschien is het niets, misschien wel.  


19 opmerkingen:

Anoniem zei

Johan, er bestaat wel degelijk verband en contacten, maar je zult stevig in je schoenen moeten staan om het naar boven te brengen en met stevige bewijzen komen.
En er zullen er flink wat opgeruimd worden. Bewijzen bedoel ik.

Johan zei

Daar twijfel ik niet aan.

Anoniem zei

De enige verbinding was, dat denkenden allemaal de pest hebben aan de mislukte MC maatschappij; en eenieder heeft wel wat op internet staan.
De schuld van een aanslag schuiven op Wilders is niet normaal.
Ook je stelling dat iemand die zo lang bezig was de aanslag voor te bereiden niet geestelijk gestoord kan zijn.......heb je weleens met een psychiater gepraat? Moet je eens doen.
De shoter was al vanaf zijn twintigste bezig ermee.
Juist dat maakt hem gestoorder.
Dat ie wel redelijk rationeel kan denken eemt niet weg dat het een psychopaat is.

Maar door het dwangmatige proberen de schuld of verantwoording op Wilders te schuiven is alles behalve normaal te noemen.
Dat AD het eens met je is; die is zelf volkomen gestoord.
PHM van de Kletersteeg

Johan zei

Zeg Kletersteeg: ik vind het prima dat je mij aanvalt op mijn beweringen, maar we gaan geen mede-bloggers uitschelden hé. Je weet dat ik daar niet van houd en de verwijderknop dan snel weet te vinden. Verder lees je niet goed. Ik schuif de schuld helemaal niet in de schoenen van Wilders. Ik zeg dat Breivik zijn inspiratie o.a. bij Wilders haalde. Dat heeft die nota bene zelf gezegd! Als hij gestoord zou zijn, zou hij ook geen idee hebben wie Wilders is ... Met zijn uitspraken gooit Wilders olie op het vuur. De meeste mensen zien wel door zijn uitlatingen heen, maar sommigen niet. Zoals die Breivik. Overigens ben ik zowel tegen extreem-rechts als extreem-links denken.

Joke Mizée zei

Die teksten waren geschreven door Fjordman en Belien, Breivik heeft ze gecopy-paste.

christinA eijkhout zei

Ik zie dat je je in het wespennest Wilders hebt gestoken?
Sja, dikke bult enzo, dit geldt zowel voor als tegen.

Johan zei

@Joke: op welke bron baseer je die bewering?
@christinA: niet te ver in het wespennest.

Joke Mizée zei

@Johan: Onder andere deze: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/07/24/killer-breivik-over-zijn-ideologische-wortels.
Waarop baseer jij dat het andersom zou zijn?

Simen Vrederat zei

Tja de menswetenschappen zijn niet exact dat moet ik enkele reactanten toegeven. Geestelijk gestoord zijn kent geen eenheid van tijd. De psychiatrie is slechts in staat wat algemene kenmerken van de menselijke psyche te categoriseren. Dat neemt niet weg dat het gewicht van de stoornis uiteindelijk wordt gekwalificeerd door de mate waarin de patient in conflict komt met de samenleving. Daarnaast zijn er nog culturele invloeden van invloed op de beoordeling. Zo noemt men een geestelijk gestoorde moslim liever een terrorist en wordt de invloed van een slechte jeugd misschien wel in de achterkamer besproken maar in de media komt dat nimmer ter sprake. Terwijl er met patienten als Bleivik al snel verbazing wordt geuit over het feit dat het toch ooit een normaal ogende jongen was uit een keurig gezin.
Het lijkt mij simpele logica om vast te stellen dat moord en ideologie elkaar wederzijds uitsluiten.
Aanklachten voor smaad maken, zeker sinds de zaak Wilders in dit land niet zoveel kans overigens.

Vriendelijke groet,
Simen Vrederat

Johan zei

@Joke: hij heeft zich laten inspireren, maar hele teksten copy paste overnemen, lees ik er niet uit.
@Simen: we weten nog heel veel niet over de menselijke geest.

Anoniem zei

Zocht je dan ook de schuld voor de aanslagen in england en spanje door moslims bij de Linkschen, de multi-culti's???????

Nee, nu dus wel onder de term inspiratie; wat zo idioot is, dat het niet gedrukt zou mogen worden.

het is slecht weer--ook de schuld van rechts/
AD was de stiekeme moderator op VK blog trouwens.

Johan zei

Kletersteeg, u heeft een grote kennis van zaken, maar logisch redeneren en formuleren, is niet uw sterkste kant. De extremistische moslims laten zich noch aan links noch aan rechts iets gelegen liggen. Zij verafschuwen de gehele westerse maatschappij. Breivik zijn hele manifest is doordrenkt van extreem-rechtse ideologie. En van denkbeelden van o.a. Wilders.

Ik eindig nu deze discussie, want ik zit op mijn werk.

Anoniem zei

Wat betreft de psychische gesteldheid van Breivik vind ik dat je/men gewoon moet afwachten tot duidelijk wordt na gedegen onderzoek of hij al dan niet gestoord is. Je ziet nu links en rechts (letterlijk en figuurlijk ;)) mensen vaak met een grote stelligheid meestal niet gehinderd door enige kennis van alles over hem roepen zonder dat ze iets van de man, de zaak, de achtergonden, laat staan van psychische stoornissen afweten of hem onderzocht hebben. Persoonlijk denk ik dat het zeer wel mogelijk is dat deze daden de daden van een gestoorde man zijn, maar dat is louter een inschatting, zeker geen feit.

Anoniem zei

Iemand die 86 mensen om zeep helpt, en daar al 14 jaar mee bezig is kan onder geen beding normaal zijn.
In hoeverre hij toerekeningsvatbaar is is een zaak van onderzoek.

Denk zelf dat zijn grootste stoornis is dat hij sociopaat is.d.w.z. hij weet rationeel wat hij doet en dat dat niek kan; maar hij wordt niet geplaagd door het hebben van een geweten
Dat betreffende de uitvoering

Het nstaan van het idee om zoveel mogelijk doden te maken is een andere zaak, een andere storing.

Maar precies wat...is voor een psychiater ook nauwelijks met zekerheid vast te stellen.
Van belang is, dat hij de straat nooit meer in vrijheid ziet, hoe dan ook.
PHM van de Kletersteeg

Johan zei

@Marjelle: natuurlijk is er iets met hem aan de hand. Anders doe je zoiets niet. De vraag is in hoeverre hij verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daad. Gezien het feit dat hij jarenlang bezig is geweest met de voorbereiding en alles tot in detail had gepland, vermoed ik niet dat de rechter hem ontoerekeningsvatbaar zal verklaren.
@Kletersteeg: ik ben het dit keer helemaal eens met uw meest recente bijdrage aan deze discussie.

bert zei

Extreem gedachtegoed leidt vroeg of laat altijd tot geweld en terrorisme, of het nu politiek geïnspireerd is of religieus - wat dat betreft is een Wilders of een De Winter van eenzelfde strekking als extremistische moslimpredikanten, een andere vlag, maar eenzelfde strekking.

In het Frans zegt men 'Les extrèmes se touches' en dat is ook zo, ze voeden elkaar, ze hitsen elkaar op. En natuurlijk is Breivik een gek, net zoals iedere onnozelaar die graag mensen de dood injaagt vanwege één of andere extremistische sympathie. Geef zulke gekken genoeg voedingsbodem om zichzelf goed te praten en wat mogelijkheden om aan wapens en explosieven te komen en je krijgt wat je steeds meer ziet in deze wereld, steeds meer extreem geweld.

Wie extremisme zaait, zal extremisme oogsten, dat is de logica zelve. En extreem rechts is net zo goed extreem als het moslimextremisme.
.

Johan zei

Een analyse die klinkt als een klok en voordat er weer commentaar komt: ja, dat geldt ook voor links-extremisme en nee: ik ben niet voor het goedpraten van moslim-extremisme.

Hot Marijke zei

Jouw woorden: "Iemand die jarenlang zijn daad tot in de kleine details voorbereidt, is verre van geestesgestoord."

Hitler schreef "Mein Kampf" in 1926 en zodra hij aan de macht kwam in 1933 begon hij zeer nauwkeurig met de uitvoering van zijn krankzinnige bijbel. Origineel was "Mein Kampf" niet, het grootste gedeelte werd geschreven door Hess en was gebaseerd op reeds bestaande waanzinnige megalomane Groot-Duitse, antisemitische en racistische publicaties. Dit is echter wel het bewijs dat een gek zijn daden wel degelijk jarenlang kan voorbereiden. Vele gekken doen dat, je hoort er uiteraard enkel van als zij min of meer slagen in hun misdaden.

Johan zei

Ook bij Hitler maak ik dezelfde opmerking: hij was gestoord, maar niet zo gestoord dat hij niet in staat was zijn plannen uit te voeren. Precies zoals in onze discussie op jouw site. Als men toentertijd anders had gerageerd op Hitler, en dan vooral in Duitsland zelf natuurlijk, had het niet zover hoeven te komen.