zondag 14 augustus 2011

Antwerpen en het onveilige stadsgevoel

Antwerpen telt minder inwoners dan Brussel of Rotterdam of Amsterdam. Pakweg een half miljoen, op een paar duizend na. Antwerpen is ook een compacte stad. Binnen drie kwartier sta je makkelijk van het ene district in het noorden in het andere district in het zuiden. West en oost vice versa. Het is overdreven te zeggen dat iedereen elkaar kent in Antwerpen, maar het is allemaal nog heel overzichtelijk hier.

Maakt die overzichtelijkheid de stad nu veilig of onveilig? Je zou zeggen dat de politie snel overal ter plaatse kan zijn vanuit de diverse kantoren. Dat is in de regel ook het geval. Dit weerhoudt criminelen, drugsdealers en anderen er niet van om hun misdaden te plegen.

Mijn huidige enquête in de rechterkolom staat er niet voor niets. Het was afgelopen week weer flink raak in Antwerpen. Buiten de gebruikelijke kleine criminaliteit (winkeldiefstal, zakkenrollen etc.) vonden er ook twee grotere incidenten plaats.

Woensdagavond gingen winkeliers in de wijk 'Seefhoek' op de vuist met drugsdealers die volgens hen de hele buurt verstieren. Seefhoek is gelegen in Antwerpen-Noord en het is bekend dat de drugshandel daar welig tiert. Ook de politie weet ervan, maar doet daar te weinig aan. Zeggen de winkeliers. Niet waar, reageerde de Antwerpse politie. Wij zijn aanwezig en controleren. Na de matpartij van afgelopen woensdag patrouilleert de politie nu tijdelijk extra daar in die buurt. Structurele oplossing of dweilen met de kraan open? Zolang het tijdelijk is, vrees ik het laatste.

Vrijdagavond bedreigde een 42-jarige Pool met een psychiatrisch verleden mensen aan de Mechelsesteenweg met een pistool en andere vuurwapens. Ter herinnering: in die straat heb ik twee jaar gewerkt. De politie kwam ter plaatse. Een agent kreeg een schampschot in de been. De Pool zelf werd ook geraakt in zijn been. Lees het hele verhaal en de terecht opgeworpen vraag aan het eind in het editoriaal van de Antwerpse Koerier van vandaag.

Feit is dat deze twee zaken totaal los van elkaar staan. Net als al die kleine criminaliteit. Feit is ook dat als je alles bij elkaar optelt wel kunt begrijpen dat menige Antwerpenaar het niet meer zo plezant vindt in zijn/haar stad.

En ik? Goh, Rotterdam was toch ook nooit de meest veilige stad van Nederland. Nog steeds niet trouwens. En ook in Rotterdam waren en zijn er buurten waar je je 's avonds laat beter niet alleen kunt wagen. Het zijn de niet te negeren nadelen van het leven in een grote stad.

In Antwerpen begeef ik mij 's avonds laat nog steeds normaal over straat, als ik moet. Een angstig gevoel heb ik daarbij niet, maar ik ben wel op mijn hoede. Dat ben ik mijn hele leven al. Opgeschoten jongeren, dronken kerels, baldadig ogende lui. Ik vermijd ze allemaal. Voorkomen, is nog altijd beter dan genezen. 

Omdat ik vandaag geen afbeelding heb en ik vanochtend vernam dat de Smashing Pumpkins eind dit jaar eindelijk ook weer eens met nieuw materiaal komen, vertoon ik nu hieronder een nummer van hun meest recente album 'Zeitgeist' uit 2007. De titel sluit wel mooi aan op de inhoud van dit blog.

 

16 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Kleine of grote criminaliteit, het zal altijd blijven. Mensen zitten zo in elkaar.

Johan zei

Dat is een waarheid als een koe.

bert zei

Zelf woon ik al jaren in de Seefhoek en sta ik regelmatig versteld van de laksheid van de politie, wat ik ook al wel eens aangeklaagd heb bij hen. Het zijn gewoon schijters, bang dat er weer rellen zouden kunnen ontstaan als ze iemand oppakken uit de nieuwe jeugdmaffiascène die zich boven alle wetten stelt en meteen 'racisme!' brult als men hen wat in de weg legt ...

Nu is dat woordje racisme stilaan een wel heel leeg woord geworden in een wijk waar zowat 90% van allochtone afkomst is. De rellen waren daar het bewijs van, zowel de dealers als de winkeliers zijn vooral van Noord-Afrikaanse oorsprong. Het zijn botsingen tussen enerzijds het uitschot en anderzijds de hardwerkende winkelier die de buurt ziet verloederen omdat de dealers die vroeger op het De Conickplein stonden daar werden weggejaagd door de politie. Maar wat heb je aan wegjagen, dat verplaatst het probleem gewoon maar …

Maar laat ik even een klein voorbeeld geven van de laksheid van onze politie :
Op een keer kom ik thuis van mijn werk en ik wil mijn garage inrijden en zie op de richel iemand zakjes drugs verdelen in kleinere zakjes. Ik denk dus : ‘die ga ik eens even mijn mening zeggen !’, want wat mij dan vooral stoort is dat het gewoon in volle daglicht gebeurt in een straat vol spelende kinderen. Als ik uit mijn auto stap zie ik een politieman (wijkpolitie) de straat in wandelen, de drugdealer pakt z’n boeltje bij elkaar, de politieman heeft het duidelijk gezien maar zegt niks. Erger nog, hij passeert mij en richt zijn ogen opwaarts om te laten tonen dat hij het toch wel een beetje grof vind dat men dat zomaar openlijk doet … Ik ben op dat ogenblik zo boos dat ik de politieman hardop achterna roep : “Wat voor een onnozelaar zijde gij eigenlijk !!”. Veel mensen keken om, behalve hij zelf.

Maar dat soort onnozelaars maakt dus dat er enerzijds geen respect meer is voor de politie en anderzijds de mensen het heft (en de messen) in eigen hand nemen om de buurt te zuiveren. Een tiental jaar geleden was daar ook sprake van en brulde men moord en brand, omdat het initiatief van autochtonen kwam, nu staat men met de mond vol tanden omdat het initiatief van allochtonen zelf komt …

Kleine of grote criminaliteit, het zal altijd blijven … Dat zal wel, maar het hangt van de aanpak aan of het een randverschijnsel is of een dagelijks uit de hand lopend verschijnsel. Hier is het duidelijk steeds meer dat laatste aan het worden.
.

christinA eijkhout zei

Er wordt waarschijnlijk over de hele linie én in de hele maatschappij niet aangepakt en doorgepakt.
Dit is een "reageer op piep" maatschappij geworden, en het gaat ook blijkbaar in Belgie die kant uit.

Johan zei

@Bert: dat is een duidelijk verhaal. Het is er dus nog niet van gekomen dat jij een boete kreeg voor het beledigen van een agent in functie ...
@christinA: in Antwerpen valt het dan nog mee. Moet je eens in Brussel komen. Daar zijn hele deelgemeenten no go areas.

Paul1987 zei

@ Johan

De vergelijking maken tussen criminelen en iemand met een psychiaterische achtergrond is onredelijk, het gaat hierbij om twee erg verschillende casussen. Je noemt wel dat er geen verband is, maar wel de de antwerpenaren hun stad minder prettig vinden.

Hoe dan ook, beiden hou je niet tegen; zonder tot allerlei griezelige maatregelen over te gaan. ;)

Johan zei

Ik leg geen verband tussen die twee zaken. Toevallig gebeurden ze kort na elkaar en dat maakt wel dat sommige Antwerpenaren weer reden zien om te klagen over de (toenemende) onveiligheid in hun stad. Ik ben het met je eens dat het moeilijk is om zulke gevallen met psychitrische patiënten te voorkomen zonder ze voor altijd op te sluiten. Wat de drugsdealers betreft: dat lijkt me minder ingewikkeld. Oppakken en lange celstraffen opleggen. Moeten die cellen wel eerst beschikbaar zijn.

Beukmans zei

Drugs legaliseren dan ben je van de straathandel af, of je daarmee het probleem van criminaliteit oplost betwijfel ik want er zal dan wel weer iets nieuws ontstaan...

Anoniem zei

weigeren de onnozelaar te spelen vereist moed. Bert verdient daarom meer respekt dan in de konstatering¨de kleine en grote criminaliteit zal altijd blijven bestaan¨ zit verborgen

Johan zei

@Beukmans: dat zou dan wel Europees wijd of zelfs wereldwijd moeten gebeuren en dat zie ik niet gebeuren ...
@Jan: zolang er nog mensen zijn als Bert blijft er hoop op verbetering.
@aanvulling: ik hoorde vanochtend op het nieuws dat er gisteravond schotenwisseling was op Rotterdam-Zuid tussen een man en de politie. Komt wel heel erg overeen met het Antwerpse verhaal van afgelopen vrijdag. Weet alleen niet of deze Rotterdamse verdachte ook een psychiatrisch verleden heeft of een ordinaire crimineel is. Wat ik zei: Rotterdam is/was ook niet alles wat veiligheid betreft.

Anoniem zei

Bert heeft groots gelijk
zo'n agent misdraagt zich als
een heilig boontje

(voor de 2e keer ingezonden in de hoop dat het op je blog terecht komt)

Johan zei

Gelukt!

Anoniem zei

Is in een gemoedelijk klein dorpje gaan wonen dan niet een aantrekkelijk alternatief?

Johan zei

Voor mij niet. Ik heb behoefte aan voldoende voorzieningen: winkels, openbaar vervoer etc. In zo'n gemoedelijk klein dorpje ben je te veel geïsoleerd wanneer je geen eigen vervoer hebt. En ook in kleine gemoedelijke dorpjes kunnen vreemde dingen gebeuren ...

bert zei

mooie steunbetuigingen ... :-)

@ Beukmans : zelf ben ik ook een voorstander voor het legaliseren van de verkoop van softdrugs, in zaken die dan gecontroleerd worden op kwaliteit en of ze geen andere rotzooi verkopen. De straatdealers hebben er alle belang bij dat mensen echt verslaafd worden en proberen daarom al gauw veel verslavender spul te pushen. Verkooppunten met controle zullen daarin veel voorzichtiger zijn en voorkomen grotendeels de illegaliteit en criminaliteit die er mee verbonden is.

Het is trouwens doordat het steeds moeilijker wordt gemaakt om in Nederland legaal te kopen, dat de straatverkoop in Antwerpen terug uit z'n voegen begint te barsten - dat het niet enkel over softdrugs gaat werd pas nog bevestigd door onderzoek naar sporen van cocaïne in het Antwerps afvalwater (met een hoger score dan Parijs en Amsterdam!).
.

Johan zei

Dat van die cocaïne zou ook te maken kunnen hebben met de doorvoer in de Antwerpse haven ...