zondag 7 augustus 2011

De laatste Belgische politieke stand van zaken

Eerst een luistertip: het EO-programma 'Dit is de dag' besteedt vanaf morgen drie dagen achter elkaar aandacht aan België. Onder het motto 'Wat bindt de Nederlanders en de Vlamingen en wat scheidt hen'?. Zelf kan ik er die middagen niet naar luisteren (het is van 14:00 uur tot 15:30 uur op Radio 1), maar wie ook wel eens een ander verhaal wil horen over België dan telkens dat van mij ... De eerste uitzending komt morgen trouwens live uit Antwerpen.

Foto uit eigen archief

Er is nieuws van het politieke front in België. Niet zozeer van formateur Elio di Rupo. Die wil de onderhandelende partijen pas vanaf 20 augustus zien en niet al in de week van 15 augustus. Hij wil eerst nog enkele bilateraaltjes voeren. Alsof daar überhaupt tijd voor is! Nee, dan heeft ontslagnemend premier Yves Leterme (foto) een betere kijk op de huidige urgentie in zijn land.

Normaal heeft het Belgische parlement reces van juli t/m de tweede week van oktober. Dan maakt de premier de begroting en de plannen voor het dan komende jaar bekend. Leterme wil nu, gezien de huidige wereldwijde financiële perikelen, dat het parlement en de senaat al in september van reces terugkeren. Om te debatteren over extra crisismaatregelen. 

Je kunt je afvragen of begin september ook niet veel te laat is. Tegen die tijd kan heel de wereld al naar de filisteinen zijn dankzij die ratingbureaus. Hoe dan ook, Leterme houdt er tenminste nog een beetje het tempo in. Hij wil zelfs ook de begroting voor 2012 al opmaken. Wanneer het met die onderhandelingen te lang blijft aanslepen. 

Yves Leterme, you're my man. Het is allemaal veel te laat dat getoonde leiderschap van je, maar beter laat dan nooit.   

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Tjonge, tjonge, het zal spannend worden dit najaar. Ook in Nederland.

Anoniem zei

Veel beleid kan er welhaast niet in die begroting zitten met een demissionaire regering. De tweede keer al voor hem.
Wordt hoog tijd dat het eens een keer afgelopen is. Kan er op deze manier niet allemaal beter van worden in België.

Johan zei

Nederland, dat weet ik niet. Mark Rutte gisteren gezien op Dance Valley? Die zat met zijn hoofd heel ergens anders dan bij politiek.

Johan zei

@Aad: tweede keer inderdaad. De sp.a ziet het niet zo zitten, weer een demissionaire begroting.

christinA eijkhout zei

Vrijdag hoorde ik op TVeen dat Belgie zich tussen neus en lippen door als volgende steunzoekende Euronatie ziet.
Dus die Filistijnen komen ook wel :)

Johan zei

Ach, het zit er al een hele tijd aan te komen ...

paco zei

Spannende zaken

Johan zei

Absoluut.

lebonton zei

ik denk eerlijk gezegd dat augustus of september gelet op de draaikrachten in de wereld op dit moment niet zo veel zal uitmaken.

Johan zei

Het is sowieso te laat.