zondag 21 augustus 2011

Hoeveel tijd heeft de werkende mens om alles te lezen?

Sommige Antwerpse cafés bieden als service aan hun bezoekers gratis leesvoer aan. Enkele kranten, soms ook een weekblad. Toen ik gistermiddag een terrasje pakte bij Plansjee, had ik de keus tussen De Morgen en de Standaard. Normaal pak ik altijd De Morgen, maar daarvoor moest ik naar binnen lopen. De Standaard had iemand voor mij al op het terras gelezen. Gemak dient de luie lome mens en ik hield het bij de Standaard. Over het niveau van de Vlaamse kranten ben ik toch al niet uitzinnig enthousiast, dus what was the difference?


Veel nieuws over de tragedie op Pukkelpop natuurlijk nog steeds in de zaterdagkranten. De eerste 15 pagina's van de Standaard waren er zowat allemaal aan besteed. Toch wil ik het met jullie vandaag hebben over een redactioneel bericht op pagina twee wat evenzeer mijn aandacht trok.

De Standaard komt vanaf zaterdag 27 augustus met een weekblad. Geen magazine, dat hebben ze allang, maar een weekblad. Gelijk de Humo en de Knack in Vlaanderen en Elsevier, HP/De Tijd, VN etc. in Nederland. Alhoewel de Humo niet echt in dit rijtje thuishoort, maar allez: zoveel weekbladen zijn er niet in Vlaanderen.

Goede zet dus van de Standaard? Ik vraag het mij af. Het is hun bedoeling meer journalistieke verhalen en foto's in dat weekblad te plaatsen. Die niet passen in de snelle nieuws krant en het niemendalletje van het magazine. Sorry, ik snap echt niet wat al die Nederlandse en Vlaamse kranten nu willen met hun magazines. Het enige wat je erin ziet is mode en gadgets waarin alleen vrouwen lijken te zijn geïnteresseerd.

Veel werd nog niet over dat weekblad van de Standaard prijsgegeven. Hoeveel pagina's, of de prijs van de krant nu omhoog gaat, de eerste onderwerpen? Dat moeten de Standaard-lezers allemaal gaan ondervinden.

Willen ze dat? Ik bedoel: de zaterdagkrant is nu al een dik pak papier, inclusief dus dat magazine, waarvan dikwijls de helft ongelezen blijft. Daar komt dus nog een weekblad bovenop. Denken ze bij de Standaard nu echt dat hun lezers alle tijd van de wereld hebben om de hele krant + bijlagen + magazine + weekblad van voren naar achteren te lezen? Of mikken ze alleen op nieuwe weekblad geïnteresseerde lezers? Geef dat weekblad dan apart uit.

Soms vraag ik mij af in welk tijdperk krantenredacties leven. Het aantal uren dat iemand de krant leest, neemt al decennia gestaag af. Het is niet voor niets dat de Metro de meest gelezen krant in Vlaanderen is. Dat is echt niet alleen, omdat het gratis is. Je hebt 'm zo uit en kunt toch doen voorkomen alsof je van alles op de hoogte bent. Dan komen ze bij de Standaard nu ook nog eens met een weekblad voor bij de krant aanzetten. We zullen zien of dit gaat aanslaan. Zou wel eens een flop kunnen worden.     

10 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Ook niet alle vrouwen zijn in de onzin geinteresseerd.:-)

Johan zei

Een beetje generaliseren, mag toch wel :-)?

Anoniem zei

Interessant om karakteristieken te lezen over de bladen. Ik heb De Gazet van Antwerpen, De Morgen en de Standaard wel gekocht en gelezen in de bieb.

Johan zei

De GvA is goed in lokaal nieuws. Voor de rest brengen ze veel berichten waar je niet veel aan hebt (auto's, gossip). De Morgen is links, de Standaard noch links noc rechts.

christinA eijkhout zei

Kranten heten niet voor niets dode bomen....

Johan zei

Weer een rake reactie :-).

Beukmans zei

Af en toe koop ik nog wel eens een zaterdagkrant(NRC of VK)voor de bijlagen. Persoonlijk vind ik kranten niet meer van deze tijd, je wordt van alle kanten bedolven onder 'nieuws' overal vandaan en ik wil/kan dat allemaal niet meer volgen. Op het net kun je selectiever keuzes maken van zaken die me echt interesseren en ook voor de verdieping vind ik het net en dan met name amateur columnisten prettiger om te volgen.

Johan zei

Dat is een duidelijk standpunt.

Anoniem zei

Antoinette haalde de woorden uit m'n mond. ;) Verder kan ik niet goed nadenken op dit moment omdat de buurman met een of andere megahamerboor boven m'n hoofd bezig is, tijd om snel weg te gaan dus!

Johan zei

Neem wel je regenjas mee!