woensdag 31 augustus 2011

Kritische geluiden over de VRT

Het optreden van Guy Verhofstadt in Zomergasten afgelopen zondag is ook de Vlamingen niet ontgaan. Niet dat er hele volksstammen Vlamingen hebben zitten kijken. De Vlaamse dienst voor kijk- en luisteronderzoek hield het op zo'n 50.000. Maar toch, de Ollanders waren vol lof over zomergast Verhofstadt. Dat riep bij menig Vlaamse krantencommentator de vraag op 'Waarom hebben wij niet zo'n programma als Zomergasten'?

Ze kunnen gerust zijn, las ik gisteren in De Morgen. Canvas gaat serieus de mogelijkheid onderzoeken een eigen 'Zomergasten' te creëren. Binnenkort gaan ze al eens sjauwelen met de collega's van de VPRO. Een samenwerking met de VPRO op dit gebied zien ze niet zitten. 'De meeste Nederlandse gasten zijn te onbekend in Vlaanderen.' Vanaf zomer 2012 moet Canvas meer ruimte krijgen in haar uitzendschema. Dan zijn de kinderprogramma's naar het nieuwe derde net verhuisd. Wie weet, kunnen we volgend jaar dus  Zomergasten bij de VPRO en op Canvas volgen.

Nog meer kritische geluiden richting de VRT vandaag. En dan vooral richting Studio Brussel. Er is een Facebook groep onder de titel Studio Beu, in plaats van StuBru. De leden ervan vinden Studio Brussel niet meer alternatief genoeg en niet meer uitdagend programmeren. Is dat verwijt terecht, vroeg De Morgen vanochtend aan enkele terzake kundigen.

Niet echt, volgens hen. Goed, de dagprogrammering valt niet echt avontuurlijk te noemen wat de muzikale invulling betreft. Dat is die echter nooit geweest. En er komen ook overdag nog steeds platen langs die je op geen enkele andere zender hoort. Zeggen zij die het weten kunnen.

Mijn mening? Die Facebook groep heeft een punt met de opmerking dat je heel vaak dezelfde nummers voorbij hoort komen. Vijf keer in de week hetzelfde oude nummer van Coldplay of vijf keer Muse in de week is inderdaad een verschrikking. Dat krijg je met die computergestuurde muziek van tegenwoordig. De dj zit er alleen nog maar om de tijd tussen de nummers vol te kletsen. Zelf zijn/haar muziekkeuze bepalen, is er niet meer bij.

Waar Studio Beu geen gelijk in heeft, is dat er helemaal niets experimenteels meer valt te horen op StuBru. Zet de zender maar eens doordeweeks na 21:00 uur aan. In het uurtje dat ik gisteravond luisterde, heb ik geen een mij bekende band voorbij horen komen.

Dit is blog 199. Op blog 200 moet je wachten tot vrijdagavond. Donderdagavond heb ik andere zaken op mijn agenda staan. Ik sluit af met een band die wat mij betreft ook wel een pak minder op StuBru gedraaid mag worden. Studio Beu heeft immers een punt.
   

15 opmerkingen:

christinA eijkhout zei

Alweer 200 blogs, dat gaat snel.

Johan zei

Ja, in nog geen negen maanden tijd en dan blog ik ook nog eens op zaterdagen.

Johan zei

Nog geen eens.

de Stripman zei

Hier kan ik echt niet van meepraten. Muse ? Klereherrie ! Ik word oud...;o)

Johan zei

Zelfs ik vind het klereherrie!

de Stripman zei

@johan - Ah, gelukkig ! Ben ik misschien toch minder oud dan ik dacht...;o)

Johan zei

Ik houd best van herrie, maar je hebt herrie en herrie :-).

Simen Vrederat zei

De heer Verhofstadt leidt aan dezelfde kwaal als Marcel van Dam en Dries van Agt. Hij weet precies hoe alles moet, maar helaas pas op het moment dat hij geen macht of invloed meer heeft. Brandt-Corstius wist hem slechts éénmaal te bewegen tot de erkenning dat hij het verkeerd had gezien allemaal na de Rushdie-affaire. Verder dramde hij door ondanks de vragen en strooide met inconsekwente tegenstrijdigheden als een ware politicus. Nationalisme is dodelijk maar wat fijn dat het er was in Tunesie. Betrouwbare man. Betrouwbaar als de bank

Johan zei

Verhofstadt heeft in Europa toch zeker nog invloed.

lebonton zei

aan de andere kant heeft de vrt weer programma's die we in holland niet hebben.en het mooie van de tv is dat we elkaars programma's kunnen zien.

Johan zei

Zo is het.

Anoniem zei

Guy heeft de boel wel in beweging gebracht,tsjonge jonge..

Fleur

Johan zei

Zeg dat wel. Memorabele Zomergast ...

Anoniem zei

Zeer verfrissend voor een politicus en zeer authetiek.
I like that guy met z`n varkensoogjes..

FLEUR

Johan zei

Verhofstadt zal blij zijn met je enthousiasme voor hem.