maandag 15 augustus 2011

Maria ten hemel, moederdag en Rubensmarkt

15 Augustus. Een doodgewone zomerdag? Niet in Antwerpen.

Zoals overal in België is het hier vandaag Maria ten hemel. Een katholieke feestdag en dus zijn alle supermarkten, kantoren en dergelijke gesloten. De horeca is uiteraard wel open. Wat je verder meekrijgt van Maria ten hemel? Kerkklokken die al om tien voor negen 's ochtends beginnen te jengelen, net als iedere zondag en elke andere katholieke feestdag. Voor mij gaat het niet op, maar je zult maar lang uit willen slapen in Antwerpen centrum op zo'n vrije dag. Forget it. Tien voor negen, tien voor tien, tien voor half twaalf. Tien minuten lang. De ontkerkelijking zou toch ook eens een klokjengelverbod met zich mee moeten brengen.

Alleen in Antwerpen is het vandaag moederdag. Goed, dat heeft een link met Maria ten hemel. Maria is immers patrones van de stad en daarom is Maria ten hemel een mooie gelegenheid om alle Antwerpse moeders eens in het zonnetje te zetten. De bloemenzaken en pralinewinkels deden vandaag weer goede zaken.

Bron foto: Gazet van Antwerpen 15-08-2010

Tot slot is het op 15 augustus ieder jaar Rubensmarkt op de Grote Markt en de directe omgeving. Wat wordt er dan te koop aangeboden? Geen antiek, geen schilderijen. Laat staan werken van Rubens. Eten, drinken, t-shirts. Allemaal hartstikke 2011 in dit geval. Ik zag vanmiddag zelfs een kraam met ontharingsspray voor vrouwen. Zeg nu zelf: zouden dames in de tijd van Rubens zich daar druk over hebben gemaakt? Het enige Rubenselement aan deze markt is de kledij van de marktkooplui. Die is zowel bij de heren als bij de dames op en top uit het Rubenstijdperk. 

In het fotoalbum 'Rubensmarkt in Antwerpen' op de site van de Gazet van Antwerpen vind je veel foto's van de Rubensmarkt van vandaag. Aangezien deze niet zonder toestemming mogen worden overgenomen, volsta ik met de link.   
 

16 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Gelukkig woon ik ver genoeg van de kerk.
Hier is 15 augustus als Maria dag gelukkig al lang niet meer.

Johan zei

Mis je toch weer een feestdag. En Nederland komt daar al zo karig mee af.

bert zei

De Rubensmarkt : een goeie reden voor mij om de stad te ontvluchten ... zo pokkedruk altijd. Maar toeristisch gezien een voltreffer natuurlijk.
En ja, ook voor mij is dit de enige echte moederkesdag ... ;-)

Johan zei

En of het pokkedruk was. Ik was er zeer snel weer vanaf.

christinA eijkhout zei

Toeristen, alles voor toeristen blijkbaar.....

Johan zei

Antwerpen leeft ervan ...

Beukmans zei

Ik denk bij Rubensdag aan allemaal voluptueuse blote moederkes die de gehele dag flaneren over de markt maar niets van dit alles. Zelfs je vriendin hot Marijke is in geen velden of wegen te bekennen... ;-)

Johan zei

Marijke is geen vriendin en vierde moederdag naar eigen tweet in haar woonplaats Knokke :-).

Anoniem zei

Een klokjengelverbod dat heeft wel wat idd. ;)

Johan zei

Ja he, ik wacht er al meer dan vijf jaar op :-).

Beukmans zei

Was als grapje bedoeld Johan ;-)

de Stripman zei

Maria ten Hemel... Ja, daar hebben we hier nooit van gehoord. Ooit, lang geleden heb ik die dag eens heel hongerig doorgebracht, in België. Niets te eten, geen geld op kunnen nemen (het was nog voor de bankpas met chipknip), wisten wij veel...?

Anoniem zei

Ik zou alleen hier om al in een katholiek land willen wonen...

Johan zei

@Beukmans: begrepen :-).
@Stripman: nu weet je wel beter.
@Theo: werkelijk?

Anoniem zei

Alles vrouw wat de klok slaat. Zou moeder Maria Rubensiaans zijn geweest?

Johan zei

Afgaande op de afbeeldingen die er van haar zijn niet.