maandag 1 augustus 2011

Upgrade 'Winkelas naar het MAS'

Vorige week las ik in het Financieel Dagblad - ja, Johan leest tegenwoordig een krant van formaat. De enige Ollander op het werk leest ook de enige Ollandse krant die daar binnenkomt. De strip 'Broodje Beurs' van Gerrit de Jager kan ik trouwens van harte aanbevelen voor een goede lach - dat in de gemeente Schiedam de meeste winkelpanden in heel Nederland leegstaan. Ook in de belangrijkste winkelstraat van de stad. Hoe is dat gesteld in het centrum van Antwerpen?

Nou, niet overal even best. De winkelstraten die als toplocatie door het leven gaan - Meir, Nationalestraat, Huidevetterstraat - hebben niet veel last van leegstand. En komt er eens een ruimte vrij, dan is die in de regel weer snel verhuurd. Anders is dat op de minder gezegende locaties. Denk bijvoorbeeld aan Klapdorp en de Lange Koepoortstraat (zie foto hieronder).


Die winkelstraten zijn niet gezegend met de beste winkelformules die je je kunt bedenken. Het gaat veeleer om nachtwinkels, wasseretten, wat restaurants van het goedkopere genre en een enkele tabakszaak. Komt hier een winkelpand leeg, dan geraakt het niet snel verhuurd.

Vastgoedkantoor Walls & Heart wil daar iets tegen doen. Samen met Unizo Antwerpen (Unizo is de Vlaamse organisatie voor ondernemers) en de stad Antwerpen. De as Korte Koepoortstraat, Lange Koepoortstraat en Klapdorp moet meer aanzien krijgen als winkelroute naar het MAS. Creatieve startende ondernemers krijgen het eerste jaar een korting op de huurprijs van 50%. Zij kunnen dan al een pand huren aan de prijs van 150 tot 450 euro per maand. Nachtwinkels en andere weinig toevoegende waarde scheppende activiteiten worden geweerd.

Tja, dan kun je als startende ondernemer best een gokje wagen. Moet er natuurlijk wel volk naar je straat toe komen. Volk dat dus niet op de Meir en dergelijke blijft rondhangen. Dat is het tweede deel van het verhaal. Daar moeten Janssens en co. toch een promotiecampagne voor gaan verzinnen ... 

Ik las hier vandaag over op de site van de Gazet van Antwerpen.

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Och, de mensen moeten ook geld hebben om te blijven kopen, er zijn zoveel winkelcentra en ik denk wel vaker, wie komt daar toch.

Johan zei

Als ik al die mensen op de Meir met tassen zie sjouwen, dan denk ik toch dat er nog genoeg geld is onder de mensen.

Anoniem zei

Vlissingen en R'dam
kennen ook zo in de steek
gelaten straten

waar winkelpanden
straathoeren worden voor de
koopjunks zonder cent

ze opknappen heeft
geen zin, hun verloren eer
duurt heel hun leven

eenmaal een slechte
reputatie gaat over
tong en nageslacht

groet,
marius

Johan zei

Dank voor het mooie en toepasselijke gedicht Marius.

Beukmans zei

Een jaar of 5 geleden viel me dat ook op in Schiedam. Iets korter geleden was ik ook in Antwerpen en daar heb je idd. ook verloederde winkelstraten, best wel jammer want op zich zijn zulke straatjes veel leuker om door te wandelen dan die moderne winkel straten vind ik.

Fijne dag Johan!

Johan zei

Daar heb je een paar goede punten.

Anoniem zei

Veel (met name de 'leuke') winkels beginnen met een soort van romantisch idee. Maar dan blijkt het toch allemal minder leuk. Hard werken en marginale verdiensten. Dan blijven (helaas) enkel de gooi en smijt winkels over. Jammer natuurlijk.

Johan zei

Dat is het. Je moet wel omzet genereren.

christinA eijkhout zei

PC Hooftstraatallures in Antwerpen?Zou zoiets werken? Ik denk van niet. Voor "mooi" winkelen is Brussel, niet Antwerpen.

Johan zei

Mooi winkelen in Brussel? Hmmm ...

Anoniem zei

Net een splinter nieuwe winkel tegen gekomen in de Korte Koepoortstraat te Antwerpen!.... Een speciaalzaak voor meubelen en benodigdheden voor kat en hond en hun baasjes.... JOOOEEEEEEHHHHOOEEEEE!!! Geweldig initiatief! Eindelijk die lelijke krappaal uit mijn woonkamer en plaats gemaakt voor toffe deco-krap/ligmeubel! Hoop echt dat die winkel het gaat maken en blijft! Is zo'n verademing om eens geen keten binnen te hoeven stappen :-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Als alle klanten zo enthousiast reageren, moet dat zeker lukken :-).