vrijdag 2 september 2011

Antwerpse procureur-generaal praat voor zijn beurt

Waar decanen van universiteiten altijd de neiging hebben zich te laten horen tijdens het begin van het nieuwe schooljaar, blijken de Antwerpse magistraten ook ineens de behoefte te voelen hun mond te roeren. Gisteren deden twee van hen de mond open over een gevoelig thema: migratie en criminaliteit/sociale zekerheid. Een van de twee was Yves Liègois.


Liègois zei onder andere dat het niet moet kunnen dat migranten vanaf dag één van hun aankomst in België gelijk een beroep kunnen doen op sociale voorzieningen. 'Wie ook maar één dag gewerkt heeft, legaal of illegaal, komt in ons land in aanmerking voor tal van sociale voorzieningen. Schijnvennootschappen komen massaal naar ons land. Ze betalen minimumlonen, maar de sociale zekerheid betalen ze in het buitenland.'
Liègois signaleert dat hierdoor de politieke partijen de ondergang van de democratie aan het bewerkstelligen zijn.

Dat zijn nogal alarmerende uitspraken. Uitspraken die toch niet helemaal stroken met de werkelijkheid. Weet ik mij nog heel goed te herinneren uit mijn eerste periode als Europees migrant in Antwerpen. De moeite die ik heb moeten doen om van sociale voorzieningen gebruik te kunnen maken ... Oké, ik kreeg ze wel. Ook al had ik geen werk. Maar de papiermolen waar je doorheen moet, is niet mis. Zo eenvoudig gaat dat toch niet. Of zou het niet moeten gaan. 

Wellicht zijn er tegenwoordig zoveel migranten dat de letter van de sociale wetgeving niet meer strikt wordt nageleefd. Dat kan. Dan moet je iets doen aan de controlerende kant. Meer mankracht inzetten. En inderdaad ervoor zorgen dat mensen die hier niets te zoeken hebben dan alleen maar de crimineel uithangen een enkeltje terug naar het land van herkomst te geven. Dat wil ook niet echt vlotten. 

Liègois heeft dus zeker wel een punt met zijn constatering, alleen hij benoemt eenzijdig de verkeerde kant van de medaille waar het probleem zit. Afgezien van de vraag of hij zich als procureur-generaal zijnde wel mag bemoeien met de wetgevende en uitvoerende macht. Scheiding der machten immers. 

Jullie mogen er zelf een lang weekend je gedachten over laten gaan. Zondag blog ik normaal gesproken niet wegens een trip naar Rotterdam (als we geen al te erg onweer gaan beleven tenminste). Ik sluit af met de wekelijkse Sonic Youth-clip.      9 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Scheiding der machten en dat moet zo blijven. Ook in Nederland.

Johan zei

Lijkt mij ook.

christinA eijkhout zei

Ik hoorde hem vanmiddag op het journaal en heb toch maar ff gecontroleerd of ik niet in zendtijd voor politieke partijen PVV was gevallen.

Johan zei

Het Vlaams Belang was laaiend enthousiast over zijn opmerkingen ...

Cor zei

die man moet zijn mond houden en niet de schijn van partijdigheid wekken; ik moest toch even denken aan het schilderij van de meinedige rechter

Johan zei

Hij krijgt bijval van het Antwerpse OCMW dat alle sociale voorzieningen moet verstrekken ...

paco painter zei

Zo'n groot universum en dan zeiken over een migrant

lebonton zei

het is een wankel evenwicht tussen 'er zal toch een kern van inzitten' en tendentieus

Johan zei

Dat is het.