donderdag 8 september 2011

Boerenbond wil niet dat Oost-Vlaamse schoolkinderen alleen vegetarisch eten op donderdag

Zelf ben ik al zo'n 11 jaar vegetariër. Tot mijn 30e at ik vlees, omdat mijn ouders dat nu eenmaal deden. Een bal gehakt, een karbonade. Het hoorde bij het avondmaal, zeiden ze. Ik heb in 1997 zelfs drie maanden bij het Bedrijfschap Slagersbedrijf gewerkt, een uitzendbaan. Daar moest je sowieso niet aankomen met verhalen over hoe slecht met dieren werd en wordt omgesprongen in de bio-industrie en of al dat vlees eten nu wel noodzakelijk is.

Ik at dus vlees en eigenlijk ook weer niet. De hoeveelheden waren meestens gering, afgemeten bij wat anderen consumeerden. Het gaf me weinig smaakvoldoening als ik het at. Het was een gewoonte.

Totdat ik vanaf 1999 in contact kwam met mijn Amerikaanse vriendin. Zij bleek al vele jaren vegetariër en bij haar kwam dus geen vlees op tafel als ik er weer eens verbleef. 'Hé, zo kan het ook', dacht ik en ik volgde haar voorbeeld. Nieuwjaarsdag 2000 was het resoluut gedaan met mijn vleesconsumptie. Het feit dat ik eind 1999 ter vervanging van een normale maaltijd een Big Mac had genomen die zeer slecht was gevallen, hielp daar bij. Net als het dierenleed dat mij steeds meer was tegen gaan staan.

Soms moet je een zetje krijgen dat je weet dat het ook anders kan. Op de 13 Oost-Vlaamse provinciale scholen is de donderdag voortaan een 'Veggiedag'. De leerlingen wordt dan een vegetarische maaltijd voorgeschoteld.

De Boerenbond vindt dat niet kunnen en eist dat kinderen die vlees willen eten op donderdag dat ook  moeten kunnen. 'Vlees is een zeer gezond product en een belangrijk deel van een evenwichtig samengestelde maaltijd.' Beweert de Boerenbond. Ik weet allang beter, maar allez.

Initiatiefnemer van de Veggiedag is het Ethisch Vegetarisch Alternatief. Daar benadrukken ze dat die keuzevrijheid gewoon blijft bestaan. 'Donderdag Veggiedag gaat niet om de beperking van de keuzevrijheid, maar om de keuze voor gezonde, duurzame en diervriendelijke initiatieven.'

Van mij kunnen kinderen niet vroeg genoeg kennismaken met het vegetariër zijn. Had ik eerder de aanzet ertoe gekregen van buiten, zou ik het veel eerder hebben gedaan.

Bron tekst en citaten: De Redactie

De clip hieronder heeft niets met het onderwerp te maken. Mijn rechterbuurman op het werk heeft nu zowaar de ganse dag Studio Brussel zachtjes opstaan. Ik heb niets gevraagd!! Zo kon het gebeuren dat vroeg in de middag dit nummer mijn oren bereikte. Ik floot mee. Niet, omdat ik het met de strekking eens been. Wel, omdat ik muziek op het werk wel zo prettig vind. En zeg nu zelf: dan liever dit te horen dan Lady Gaga.

13 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Geen vlees, geen vis en zo nu en dan een zeer biologisch ei, van een kip die een heel goed leven heeft. Zo gaat het al bijna 40 jaar, alleen ijzer en calcium bij gebruiken.
Maar ja als niemand geen vlees meer zou eten ligt de hele bedrijfstak op zijn gat.

fulps zei

IK ben helaas verzot op lekker koken en eten en daar hoort voor mij (en dat is persoonlijk) een goed stukje biologisch vlees en vis bij, niet overdadig veel maar van hoge kwaliteit.
Houd je niet van vlees dan blijven deze aanzienlijke kosten je bespaard.

christinA eijkhout zei

Zijn de kattelieken de vleesloze vrijdag vergeten?
Toen ging er ook niemand dood aan een dagje vleeskoos.....

Johan zei

@Antoinette: 40 Jaar, dan heb ik nog lang te gaan ...
@Fulps: biologisch is al een pak beter dan bio-industrie en vleesvervangers, die eet ik dan weer wel, zijn ook niet goedkoop.

Johan zei

Op vrijdag aten ze toch vis?

de Stripman zei

Een strikte vegetariër ben ik zeker niet, maar ik koop en kook wel steeds minder vlees. Beter voor het milieu en voor de dieren. Hoewel al die dieren er niet zouden zijn als de vleesindustrie zou verdwijnen...

Anoniem zei

ik ben thuis vegetarisch geworden, mijn ouders vonden het prima, ik maakte mijn eiwittenhapje zelf van zaden, noten, champignons, vreemde granen etc...en altijd tofu voor erdoor heen

later werd ik luier en betekende vegetarisch zijn, gewoon geen vlees, aan vervangers dacht ik al niet meer, had wel andere dingen aan mijn kop,
tot ik ernstige bloedarmoede kreeg, ijzertabletten daar reageerde ik niet goed op en ik ben toen runderrookvlees zo af en toe op mijn boterham gaan doen, ik vind het lekker, maar zodra mijn ijzerpeil weer een beetje normaal is vergeet ik vlees weer, al loop ik er dagelijks langs in de winkel, vind die koelingen altijd zo smerig eruit zien, al dat naakte vlees dat daar ligt uitgestald, ik krijg altijd beelden van dieren als ik rauw vlees zie

vind het dan ook een goed alternatief en die boerenbond moet niet zo zeuren, er blijven helaas nog altijd genoeg vleesliefhebbers over

Johan zei

@stgripman: ze zouden er wel zijn, maar in minder grote aantallen. En dat is alleen maar goed voor het milieu.
@hartenziel: ijzer is wel een noodzakelijke voedingsstof. Zit ook in tarwebrood, noten en inderdaad vleesvervangers.

paco zei

Ik eet nooit iets wat een gezicht heeft

Johan zei

Principieel. Zo ken ik je :-).

Anoniem zei

Ik ben een gewezen vegetariër die momenteel steeds vaker zonder vlees kookt.

Een beetje tegen de zin van echtgenoot. Wat in de praktijk heel goed werkt is dat we de diepvries niet meer gebruiken. Nu kan echtgenoot op zaterdag voor max drie dagen vlees kopen en niets meer, daarn ia het op en kook ik zonder vlees, net zo lekker.
Toen we de diepvries nog aan hadden kocht hij nog veel meer zo van lekker goedkoop en het kan in de vrieskist...... die almaar voller werd.

(Tot we op vakantie waren en de stroom uitviel. Alles kon weggegooid en hij ging niet meer aan)Die lui van de boerenbond zie ik als een soort van Drentse heikneuters ...... ze weten niet beter.

Anoniem zei

Ik heb een aantal jaar geen vlees gegeten omdat m'n lichaam dat niet meer kon verdragen evenals bep. andere voedingsstoffen. Sinds een tijd eet ik weer heel af en toe vlees, maar dan wel altijd biologisch. Ik betaal er graag meer voor, want ik vind het heel belangrijk dat dieren een diervriendelijk leven hebben gehad. Ik ben dan ook voor instanties als Wakker Dier, etc., en zeer tegen de manier waarop er vaak met dieren omgesprongen wordt.

Johan zei

@Kaatje en Marjelle: dank voor de uitgebreide reacties.