zondag 18 maart 2012

Ik was bijna in Antwerpen-Berchem gaan wonen

Het zoeken naar een nieuwe woonst verloopt allesbehalve vlot. Ik zoek op internet in de postcodegebieden 2000 en 2018. Antwerpen centrum en daar direct buiten. Ik hanteer daarbij drie belangrijke criteria: de woning moet een lift hebben/gelijkvloers zijn, er moet absoluut een douche aanwezig zijn en de woning moet dichtbij het ov en een supermarkt gesitueerd zijn. Interessante woningen die ik tegenkom, ketsen meestal gelijk al af op een van de eerste twee criteria. Vrijdagavond verruimde ik mijn zoektocht ietsjes met postcode 2600, Berchem. Ik leek raak te hebben: ik zag een gelijkvloerse woning aan de Gitschotellei te huur staan. Met douche en in de nabijheid van ov en een Delhaize. Gistermiddag ging ik eens ter plekke kijken, want dat gedeelte van Berchem ken ik eigenlijk niet.


De Gitschotellei is de eerste halte na NMBS-station Berchem, als je verder rijdt richting Deurne. Het is een brede doorgangsweg voor het verkeer vanaf de Ring naar Antwerpen stad. 'Veel lawaai', zei geschiedenisfreak die natuurlijk weer op een niet zo handig moment ook weer onaangekondigd voor mijn deur stond gisteren. 

Bon. Druk verkeer inderdaad, maar met stoplichten die het voetgangersverkeer en het autoverkeer wel normaal scheiden. En dus niet de voetgangers tegelijkertijd laten oversteken met auto's die vanom de hoek  links- of rechtsaf mogen slaan. De Delhaize ziet er groot genoeg uit om alles in huis te hebben wat ik ook in de vestiging in de Stadsfeestzaal insla. 

De woning zelf bleek al leeg. Ik kon nog net tussen een kiertje van de gesloten gordijnen naar binnen kijken. Genoeg ruimte, terrasje aan de achterkant (wij in Nederland zeggen balkon of tuin). De namen van de bovenburen wekten ook geen achterdocht op. Perfect dus. 

Helaas, er is één groot nadeel. Zoals je op de foto kunt zien, rijdt nu tram acht nog langs de Gitschotellei. Net als lijn 11. Dat gaat veranderen vanaf september dit jaar. Lijn acht verdwijnt in zijn geheel en wordt overgenomen door vier. Lijn elf gaat dan nog maar tot Berchem Station. Ik zou lijn vier kunnen nemen naar mijn werk, maar moet dan op Groenplaats overstappen op lijn 12 die maar eens in de tien of 12 minuten gaat rijden in de spits. Ik moet dan dus oftewel nog vroeger van huis zodat ik om acht uur op mijn werk ben of later beginnen en later eindigen. Wat ik niet prefereer, omdat je dan helemaal niets meer aan je avond hebt. Ander tramnadeel van het gaan wonen in Berchem is dat je toch behoorlijk ver van Antwerpen Centrum verwijderd zit. Zeker 20 minuten met de tram. Niet dat ik het iedere dag doe, maar 's avonds op café of een filmpje pakken, wordt ook lastiger. 

Deze overwegingen deden mij gisteravond besluiten niet te reageren op de woning. Jammer, maar helaas. Toch slimmer om iets in het centrum of bij mijn werk te zoeken. 

Iets anders tot slot: dit is de Belgische inzending voor het Eurovisie Songfestival. Redelijk liedje, maar ik heb mijn twijfels bij de kwaliteiten van de zangeres: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/nieuws/cultuurenmedia/1.1247704      

   

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Je gaat met de keuze niet over één nacht ijs. Je overwegingen kan ik helemaal volgen. Toch zou voor mij druk straatverkeer een negatieve factor zijn. Je kunt je ook afvragen waarom er in een bepaalde buurt, straat veel huizen te koop of te huur staan. Goed wonen is een primaire leefvoorwaarde. Dus maak je keuze zorgvuldig. En je kennende ben je dat al aan het doen.

Anoniem zei

Er is ook overal wat.
Succes met je zoektocht. Ooit eens: my home is my castle!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Theo: met dubbele beglazing valt het lawaai mee.
@Aad: ik heb mijn castle nog niet gevonden.

Antoinette Duijsters zei

Ja een woning zoeken is altijd moeilijk, hopelijk heb je tijd genoeg.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik wil verhuizen voordat het weer winter is. Zou voldoende tijd moeten zijn ...

bert zei

hopelijk vind je snel een geschikte woning - niet zo makkelijk, maar inderdaad wel heel belangrijk

en het liedje voor België overtuigd mij in totaal niet, terwijl ik toch graag chauvinistisch ben als het op inzendingen voor het songfestival aankomt ... ;-)
.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Volgens mij past de zangeres niet bij het liedje of andersom.

christinA eijkhout zei

In jouw geval lijkt mij een goede bereikbaarheid van alles wel belangrijk. Gelukkig heb je nog ff tijd.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ja, de winter is net achter de rug.