zondag 25 maart 2012

Niet in ieder Antwerps café pak je in alle rust een pintje

De afdeling Marketing en Communicatie van het 'Schoon verdiep' (het Antwerpse stadhuis), in casu burgemeester Patrick Janssens, heeft weer een nieuwe Antwerpen promotie optie uitgedokterd. Vanaf 2 april benoemt het iedere twee weken een 'Facebook ambassadeur'. Hij/zij mag schrijven over hoe het is in Antwerpen te wonen, kiekjes plaatsen en dergelijke. Dat berichtte de Antwerpse Koerier gisteren op basis van de website van de dienst Marketing en Communicatie http://www.dna.be/ Die Facebook ambassadeurs zouden dus ook kunnen schrijven over Antwerpse cafés. Nu is niet elk Antwerps café even koosjer dus enige voorzichtigheid is daarbij geboden.

In mijn eigen ook niet alledaagse stamcafé, er heeft zich in elk geval nog nooit een noemenswaardig incident voorgedaan, sprak ik afgelopen vrijdag met 'de professor' en een andere vaste bezoeker ook over cafés en ruige buurten.

'Het Falconplein, daar zaten de Russische criminelen vroeger', aldus professor. Zaten, want die buurt is flink opgeknapt. Weet niet of ik er vroeger met een gerust hart zou hebben rondgelopen, maar tegenwoordig gaat dat zonder enige angst overdag en ik kom er nogal eens.

Ik loop ook wel eens aan de andere kant van de rosse buurt rond. Daar zit onder andere bar 'Bananas'. 'De Afrikaanse dames volgen je tot in het toilet', zei wederom professor. Tja, dat krijg je. Een café pal naast een hoerenbuurt trekt nu eenmaal een ander publiek dan een café op een toplocatie. Dat weet je van tevoren, wanneer je daar binnenstapt.


Het kan echter nog ruiger. Neem de buurt rond het Centraal Station. Iedere Antwerpenaar weet je te vertellen dat het er niet geheel pluis is. De ruige naam van die buurt is niet geheel ten onrechte. In 2011 was er bijvoorbeeld de schietpartij in een café in de Van Arteveldestraat en in de nacht van vrijdag op zaterdag vond een schietpartij plaats in een café in de Van Stralenstraat (foto, bron: http://www.gva.be/). Alle betrokkenen (twee slachtoffers (broers) en de dader) hebben de Nederlandse nationaliteit. Over de toedracht is op het moment van mijn schrijven niet meer bekend dan dat het in onderzoek is.

Mocht ik er de komende dagen nog iets over vernemen, dan meld ik het wel (herinner mij er desnoods aan). Gezien de locatie zou het wellicht iets met drugs te maken kunnen hebben. Ook al hoor je mij dat niet hardop beweren zolang het niet vaststaat.

Antwerpen is een prachtige stad, maar sommige plekken kun je als eerzame burger beter links laten liggen. Ben benieuwd of die Facebook Ambassadeur ook dat mag communiceren ...

  

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Heb je je al aangemeld?
Kansen zijn er om gegrepen te worden.

Antoinette Duijsters zei

Is dat niet in elke stad:-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Aad: ik ben me nog aan hezt beraden.
@Antoinette: natuurlijk.

christinA eijkhout zei

zo hoort het in een havenstad (natuurlijk alleen rond de havens.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Antwerpen Centraal ligt niet echt bij de haven ...

Anoniem zei

Ik ben nooit een caféganger geweest, hoewel ik me het bonte leven goed kan voorstellen. Er kunnen interessante types komen. Verhalen vertellen, wat drinken. Niks op tegen, maar van fysiek geweld moet ik niets hebben.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik ook niet, maar af en toe is het aardig socializen.

Anoniem zei

Rotterdam is ook een mooie stad, maar er zijn ongetwijfeld plekken & cafes waar je beter niet kunt komen. ;)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik zou ze situeren in Rotterdam-Zuid en -Noord. Alhoewel de Nieuwe Binnenweg me ook niet meer over de hele linie koosjer lijkt.