donderdag 22 maart 2012

Zot, zotter, zotst

Ik heb vanmiddag de eerste 30 minuten zon op mijn blote armen mogen verwelkomen. Na gedane arbeid nam ik rond half vijf een half uurtje voor mezelf op de Groenplaats. Ik belandde uiteindelijk op een bankje naast een jonge Vlaamse die een boek van Herman Koch aan het lezen was. Dat het een Vlaamse was en geen Nederlandse bemerkte ik toen ze haar GSM beantwoordde. Al die tijd liet ik haar rustig lezen en stoorde ik haar verder niet.

Waarom zou ik ook? Ik wil zelf ook in alle rust genieten van die schaarse vrije uurtjes in de zon die ik dit jaar toebedeeld zal krijgen. De wereld is voor de rest toch al zot genoeg. Nee, dan heb ik het nog geeneens over gestoorde fundamentalistische moslims in Toulouse. 

Neem nou mijn werk. Ik werk er nu een goede tien maanden en nog steeds zijn er dagelijks wel discussies over mijn taalgebruik. Vanmiddag nog. 'De plank misslaan?', vroeg mijn baas verwonderd. Ja, de plank misslaan. Dat had ik gisteren ervan gemaakt in een tekst waarin hij had geschreven 'de bal misslaan'. Ik ging ervan uit dat het een verschrijving van hem was. Immers, als je de bal misslaat, is het een wijd bal. Zoals iedere Nederlander nu moet weten sinds Nederland wereldkampioen honkbal is.

'Het is de bal misslaan.' 'Nee, de plank misslaan.' 'Nog nooit van gehoord.' 'Ik niet van de bal misslaan.' Ik ben ook nog steeds even koppig van mijn eigen gelijk en de laatste tijd moet mijn baas me herhaaldelijk gelijk geven. Vandaag toch niet. Het schijnt beide te worden gebruikt: de bal misslaan en de plank misslaan. Een en dezelfde taal die toch zo verschillend wordt gebezigd. Om zot van te worden.

Maar, het kan nog zotter. Geen treinverkeer rond Amsterdam vanochtend vanwege een sein- en wisselstoring. Ik hoorde het in het nieuws van zeven uur met Jan van de Putte. Soit, moest vandaag toch niet in Nederland zijn, laat staan op Schiphol of in Amsterdam. Na half negen gaat mijn GSM af.  SMS-je. Geheime liefde? Nee, een SMS-alert van de NS om te melden dat er geen treinen rijden rond Amsterdam. Ook goedemorgen! Dat is waarschijnlijk al vanaf het begin van de dienst zo geweest en na vier, vijf uur komt de NS met zijn SMS-alert. Had ik nu eens wel reisplannen richting Amsterdam gehad moeten hebben, heel vroeg zijn vertrokken en niet naar Jan hebben geluisterd ...

Het zotste wat ik dezer dagen kan bedenken, speelt zich echter af in Heerenveen. Het is officieel lente en we beleven al bijna zomerse temperaturen. Wat wordt echter vier dagen lang in Heerenveen georganiseerd? Het WK afstanden schaatsen!! Hallo, schaatsen is een wintersport!!! Winter. IJs, koud, glad, sneeuw, vorst. Weet u wel? Welke zot is er nu op het idee gekomen om in de lente nog een wereldkampioenschap schaatsen te gaan organiseren? Er is toch ook geen beachvolleybal meer in december?

De wereld is compleet zot aan het draaien. Ik onttrok me er vanmiddag mooi voor een half uurtje aan. Toen ik opstond en me weer in beweging zette, groette ik mijn buurvrouw en zij groette terug. Dat is het mooie van de lente. Mensen worden gelijk wat vriendelijker richting elkaar. Meer moet dat niet zijn en nothing else matters.

13 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Och we leven in een drukke wereld, dus genieten als het kan:-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ja, voordat we allemaal gek worden.

de Stripman zei

Dat schaatsen is inderdaad vervreemdend. Maar voor hetzelfde geld had het gesneeuwd buiten...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Lijkt me sterk hoor Jan. Misschien natte sneeuw nog (of smeltende sneeuw, zoals men in Vlaanderen zegt).

christinA eijkhout zei

ook in april sneeuwt het nog wel eens, maar voorlopig vind ik dat mooie weer best.

jan krosenbrink zei

'als je de bal misslaat is het wijd bal.'
dit moet ik toch even corrigeren, een wijd bal is een verkeerd aangegooide bal, door de tegenstander die aangooit. Als je op de wijdbal toch slaat en je slaat verkeerd dan is het gewoon slag, en in het nadeel dus van de degene die slaat. Op een wijd-bal moet je dus geen poging doen om hem te slaan, dat is erg dom.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@christinA: van mij mag het zo blijven.
@Jan: gelukkig, toch nog een honkbalkenner! Toen ik gisteravond naar bed ging, kwam het in mij op dat ik wijd en slag door elkaar had gehaald. Ik wilde het vanochtend corrigeren, maar je was mij voor. Dank!

Anoniem zei

Elke dag sta je weer op met de gedachte dat het niet veel zotter kan worden. En elke dag blijkt dat toch te kunnen. Heeft wel wat.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het houdt het spannend ...

Anoniem zei

Als bazen je te vaak gelijk moeten geven, wordt het oppassen Johan..

Anoniem zei

Schaatsen in de lente is wel een beetje zot idd. ;) Lekker op een bankje in de zon zitten dagdromen is heerlijk, heb ik vanmiddag ook gedaan.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik hoop het dit weekend te doen. Op een bankje in de zon zitten.

petrus zei

Nou nog naar zottegem!