vrijdag 28 september 2012

Idiot prayer

Af en toe dwalen mijn gedachten af naar vroeger. Het is een beproefde methode om de slaap te vatten in bed. Hoeveel mensen heb ik in mijn leven nu reeds allemaal bij elkaar gekend, vraag ik me dan bijvoorbeeld af. Vluchtig dan wel heel goed. Onvermijdelijk denk je dan aan je schooljaren, je vorige jobs. Je vorige leven in Rotterdam en je huidige leven in Antwerpen.

De meeste klasgenoten van school (alle schoolperiodes bij elkaar) heb ik sindsdien nooit meer teruggezien. Van één meisje is dat niet zo vreemd, omdat ze op haar zestiende verongelukte met haar brommer. Anderen ben ik gewoon uit het oog verloren. Sommigen heb ik decennia later via Facebook teruggevonden.

Stel dat je na je dood toch in de hemel terechtkomt (of wat er ook mag zijn na de dood) en je ziet iedereen op den duur weer terug, fantaseer ik dan verder in bed, hoe zou die hernieuwde kennismaking verlopen? Voel je weer dezelfde sympathie of antipathie voor deze en gene? Zouden er diepzinnige gesprekken over het leven worden gevoerd of juist alleen maar feest gevierd, omdat het leven toch op een andere manier voortgaat.

Ten tijde dat zulke vragen aan de beurt zijn, slaap ik meestens wel in.

Ik weet dat dit een vreemd verhaal is voor een blog, maar het is een mooie inleiding tot de Nick Cave song van deze week. Een song die in België niet via YouTube te zien is met de echte Cave. EMI heeft alle video's van 'Idiot prayer' geblokkeerd. Grr. Na lang zoeken, vond ik dan dit stukje huisvlijt. Vergeet die kerel met z'n gitaar. Luister naar Cave op de achtergrond en zijn tekst van Idiot prayer die aansluit bij het bovenstaande. Waar is iemand gebleven en hoe zou het met hem/haar zijn? Vragen des levens die je bij veel mensen kunt stellen en waarop je negen van de tien keer geen antwoord hoeft te verwachten. That's life en het is goed zo.

   

9 opmerkingen:

Blewbird zei

Mooi! Als ik niet slapen kan, tel ik schapen, niet 1, 2, 3, maar 1, 1, 1. Dan ben je zo de tel kwijt. Is in de hemel ook Facebook?

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Als god met zijn tijd meegaat wel.

Antoinette Duijsters zei

Daar denk ik nu nooit aan. Ik denk aan de natuur als ik niet kan slapen;-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zo heeft iedereen zijn eigen methode om in slaap te vallen :-).

bert zei

c'est la vie - said the old man ... een komen en gaan van mensen en gebeurtenissen ...

Anoniem zei

Ik denk er ook weleens aan, alleen niet als ik niet kan slapen dan spoken er andere gedachten door m'n hoofd. Het lijkt me leuk om sommige mensen van vroeger nog eens een keer terug te zien, zij die me op de een of andere manier geraakt hebben, die me bijgebleven zijn.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Bert: wijsheid komt met de jaren :-).
@Marjelle: dat is het precies.

anne zei

mij heb je met deze gedachten, die ik zelf nog niet had voor het inslapen, ik word er wel eens mee wakker.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dat is aardig wakker worden.