woensdag 7 november 2012

It can only get worse

Na een wat onrustige slaap, de buren waren er dit keer niet schuldig aan, zette ik vanochtend in spanning de radio aan. Wie is de volgende vier jaar de president van de USA? Dat wilde ik weten. Gelukkig, Barack Obama had gewonnen. Vroeg op mijn werk zond ik de volgende tweet de wereld in: 'Thank God Obama did win. Must not think of Mitt Romney in the White House.' En ik meende het.


Bron foto: CBS News

Terwijl tijdens de werkdag iedereen de overwinning van Obama besprak - de media, de collega's - dacht ik na over de betekenis voor hemzelf ervan. 'The best is yet to come.' Hm, ik ben bang dat het toch andersom is: it can only get worse. Voor hemzelf.

De feiten: hij heeft nog steeds te maken met een Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Daardoor blijft het moeilijk voor hem nieuwe wetsvoorstellen erdoorheen te krijgen. De Amerikaanse economie groeit weliswaar weer enigszins, maar blijft fragiel. Zolang het in de rest van de wereld misère blijft, moet Obama niet rekenen op een sterk herstel. Reeds in januari moet hij trouwens al een begrotingsovereenkomst met de Republikeinen hebben gesloten. Anders dreigt de Amerikaanse overheid wederom haar rekeningen niet te kunnen betalen. Tot slot is er nog steeds de dreigende confrontatie met Iran. Ga er allemaal maar aanstaan.

Daar komt nog bij dat veel Amerikanen hem ondanks zijn bevlogen speech van vandaag nog steeds niet zien zitten. Omdat hij zwart is. Omdat hij een 'socialist' is. Omdat hij geen Amerikaans staatsburger zou zijn (wedden dat dit balletje nog een keer wordt opgegooid?). President zijn van zo'n verscheurd land. Ik geef het je te doen.

Ik kreeg vanochtend commentaar op mijn Obama-tweets. 'Obama heeft zich niet aan zijn beloften gehouden tijdens de eerste vier jaar. Denk aan Guantanamo Bay.' Ja, dat Obama lang niet alles voor elkaar heeft gekregen wat hij vier jaar geleden beloofde, is een feit. Natuurlijk had hij ook niet zoveel moeten beloven. Maar, hoe zou de wereld er voor hebben gestaan met vier jaar McCain en Palin? Of wat zouden we nu hebben mogen beleven met vier jaar Mitt Romney?

Nee, ik ben persoonlijk opgelucht met nog vier jaar Obama in het Witte Huis. Ik vrees voor hem echter wel dat het opnieuw geen vier vrolijke jaren worden. It can only get worse. Hopelijk is hij erop voorbereid.

13 opmerkingen:

Anoniem zei

In grote lijnen eens. Bevlogen speech..zeker; een van de beste sprekers, maar het komt toch vooral op daden aan..

Anoniem zei

In grote lijnen eens. Bevlogen speech..zeker; een van de beste sprekers, maar het komt toch vooral op daden aan..

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Hij heeft de health care erdoor gekregen tijdens zijn eerste termijn. Revolutie in de VS.

Anoniem zei

Ook blij, en tevens opgelucht. De komende 4 jaar zijn cruciaal...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Inderdaad.

Antoinette Duijsters zei

Wij kunnen niets doen, dus waarom je zo druk maken. Ik vind dat er veel teveel aandacht aan wordt besteed.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Alles wat de VS doen, heeft impact op de wereld. Daarom!

Jan de Stripman zei

De macht van een president is beperkt, dat blijkt. Obama is ook niet de messias gebleken waarvoor veel mensen hem aanzagen.

Maar ook ik ben blij met zijn herverkiezing. Hoewel ook Romney het niet gemakkelijk had gekregen en ook lang niet al zijn plannen er makkelijk doorheen had kunnen krijgen...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Nee, dat is de makke met dat Amerikaanse twee partijen systeem.

lebonton zei

hij zal het zeker zwaar krijgen, maar beter zwaar dan wat het alternatief zou kunnen zijn.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

We wachten het af.

Anoniem zei

Je weet wat ik vind, een nationalistische speech houden waarin een beeld van Amerika geschetst wordt wat niet overeenkomt met de werkelijkheid vind ik niet bepaald bewonderenswaardig, integendeel. ;) Het gaat mij om daden, niet om woorden en dan denk ik idd aan de 3,5 miljoen daklozen, de 35 miljoen Amerikanen die in armoede leven, aan gettho's, doodstraf, wapenbezit, etc. De zgnd. maakbaarheid van de maatschappij: 'als je maar hard genoeg werkt dan kom je er wel' komt niet overeen met de werkelijkheid waarin veel hardwerkende Amerikanen ondanks dat ook op of onder de armoedegrens leven.
Beter Obama dan Romney maar daar is wat mij betreft dan ook alles mee gezegd. ;)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik ben het volledig met je eens door onze Europese bril bezien. Maar: Amerika is een totaal ander land met een totaal andere kijk op de samenleving en Obama is daar net zo goed een product van. Hij heeft er in elk geval ook politiek mee te maken. Alleen al het feit dat de helft van de Amerikanen hem niet pruimt, geeft al aan dat zijn manoeuvreerruimte klein is. Je kunt nog zoveel willen: als congres en senaat niet meewerken, bereik je niet veel als president. Dat is zijn realiteit.