zondag 11 november 2012

Nieuwe reizigerspassage Rotterdam Centraal heeft het nog niet helemaal

Ik heb veel reizigerspassages in centraal stations gezien en zal er waarschijnlijk nog veel meer zien tijdens mijn Europese reis volgend jaar. Sommige zijn armetierig, andere zeer uitgebreid. Die in München waren zeer het bekijken waard onlangs. Ook station Brussel-Zuid mag er zijn wat aanbod en ruimte betreft. Gisteren was de opening van de nieuwe reizigerspassage in Rotterdam Centraal. Ik was niet bij de opening, expres vermeden, maar kon gisteravond voor de terugkeer naar Antwerpen de reizigerspassage eens nader bekijken.


Bron foto: www.volkskrant.nl

Allereerst moet ik vermelden dat de verbouwing van Rotterdam Centraal nog niet is afgerond. Dat moet ergens volgend jaar een feit zijn. De reizigerspassage is dan ook nog niet in volle glorie.

De opzet is in ieder geval behoorlijk ruim. Aan één zijde zijn de roltrappen gelukkig alweer teruggekeerd. Aan beide zijden zijn al de nodige winkels te vinden. Helaas kan dat aanbod mij voorlopig niet overtuigen. AH to go, Bruna, de Broodzaak. Dat zat ook al allemaal in het oude Rotterdam Centraal. Zijn onder andere bijgekomen: de HEMA, Leonidas, Burgerking en binnenkort Starbucks.

Het zijn nuttige zaken om even snel iets aan te schaffen, maar niet om nu eens lekker te neuzen naar iets speciaals. Wanneer je als treinreiziger toch even de tijd hebt, is dat wel een gemis. In de eerder genoemde passages is het aanbod aanzienlijk groter en vooral gevarieerder. Het Rotterdamse CS blijft beperkt qua oppervlakte, wat natuurlijk een belemmering is. Nochtans blijf ik bij mijn standpunt dat er wat meer variatie mag komen in het winkelaanbod. Nog niet alle beschikbare ruimtes zijn al ingenomen. Wie weet ...

Over de zichtbaarheid van de NS-informatie verder geen opmerkingen. Die is duidelijk genoeg aangebracht. Benieuwd hoe Rotterdam CS er uitziet wanneer het echt klaar is.

10 opmerkingen:

Annet zei

...en ik vond het vroeger al zo groot....

(hoop dat m'n goede weblog hier staat, er is iets mis)....

Annet zei

Ja het is volgens mij gelukt...zucht...

Groetjes van Annet...

Anoniem zei

In het voorjaar was ik (in groepsverband) in Antwerpen en heb het CS aldaar ervaren als prachtig en functioneel. In Rotterdam kom ik het liefst zo weinig mogelijk..

(Elk mens heeft zo zijn gebreken)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Annet: Rotterdam CS groot? Dan ben je nog nooit in Brussel-Zuid of München Hauptbahnhof/Ostbahnhof geweest!
@Theo: ik van mijn kant mijd Amsterdam dan weer.

petrus zei

Welke winkels mis je dan?

Anoniem zei

Het is nog niet af idd. Je slaat een aantal winkels over en er komen er nog een aantal bij. Hier wat meer informatie erover:

"Nieuw is ook het eventplein. Dit is een plek voor bijvoorbeeld concerten, en exposities. “Hiermee willen we de verbinding leggen met de stad, op het station al. Rotterdam is dè evenementenstad, daar beginnen we al mee op het station. Bijvoorbeeld met het optredens met Zomercarnaval en concerten met North Sea Jazz, al op het station.”

De winkels zijn verdeeld in zeven categorieën. ‘Service’ spreekt voor zich met het Service Center van de NS, de RET, de VVV en het GWK. Ook komt er een stomerij, schoenenservice en een reisbureau.
In de categorie ‘Food’ kunnen reizigers een hapje eten bij nieuwe zaken Shakies, Swirl’s en Julia’s. De Döner Company, Burger King, de BROODzaak en Smullers zijn ook weer vertegenwoordigd in het winkelaanbod. De mediawinkels zijn Free Record Shop en boekhandel AKO.

Van den Broek:“Op het gebied van modezaken hebben we nog wat vierkante meters over, maar onderhandelingen daarover lopen nog”. Volgens Van den Broek komt beenmode Jambelle in ieder geval terug.

De winkels geschaard onder de noemer ‘to go’ zijn de HEMA, Albert Heijn to Go, Kiosk en de bloemenwinkel. Nieuwkomer HEMA is in ieder geval al een succes. Het zevende stationsfiliaal in Nederland werd in december geopend in Rotterdam."

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Een fatsoenlijke kledingzaak, een wat luxere eetgelegenheid, een supermarkt met een groter assortiment ...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Marjelle: dank voor de aanvulling. Ik zei ook onder andere :-). Toch blijf ik bij mijn standpunt dat het allemaal wat behelpen blijft in Rotterdam. In Brussel-Zuid zit bijvoorbeeld een supermarkt en in de stations in München die we hebben gezien, zaten bijvoorbeeld ook luxe bakkerijen (ook biologische), je kon er kleding kopen (jassen, truien etc.).

Anoniem zei

Je zult ongetwijfeld baas boven baas hebben. ;) Ik ken Munchen verder niet. Zelf lijkt het me een prima aanbod maar dat is persoonlijk. Wat wel zo is bedenk ik nu - en dat geldt niet voor alle stations - is dat je op loopafstand van Rotterdam CS allerlei restaurants hebt en het centrum met de koopgoot. Als je niet van het station af wilt of kunt heb je daar natuurlijk niets aan dat klopt. ;)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dat is natuurlijk ook waar. Ik zeg niet dat ik Rotterdalm CS slecht vind, maar het had net iets meer mogen zijn wat het aanbod betreft.