dinsdag 11 december 2012

Antwerpen of Rotterdam of ...?

Ik heb al een paar keer laten uitschijnen dat ik volgend jaar niet alleen een lange reis wil maken, maar ook de intentie heb te verhuizen. Waarschijnlijk terug naar Nederland. Voor mijn huidige werkgever zie ik de toekomst somber in en ik heb geen zin om nog een keer jarenlang in de Vlaamse werkloosheidbureaucratie te belanden, mocht het inderdaad effectief fout gaan bij mijn job.

Niet dat de situatie in Nederland veel beter is. Rutte moet waarschijnlijk nog een paar miljard extra bezuinigen volgend jaar en de Nederlandse concument houdt de hand angstvallig op de knip. Daardoor trekt de economie niet aan wat de werkgelegenheid nog verder doet afkalven. Een vicieuze cirkel die ook met de PvdA niet lijkt te (willen) worden doorbroken. Ondertussen staat Geert Wilders weer aan top in de peilingen. Mijn landgenoten lijken nog steeds de weg totaal kwijt.

Maar toch, terugkeer naar Nederland dus. Terug naar Rotterdam? Het is een stad die ik ken. Ik weet er nog immer de weg, met een beetje zoekwerk. Ten tijde dat ik naar Antwerpen vertrok, had ik genoeg van Rotterdam. Van de asociale buren met hun lawaaiige tuinfeestjes tot diep in de nacht. De inbraken, vuurwerk in de brievenbus en wat dies meer zij. Maar, ik moest ook vanwege mezelf weg uit mijn geboortestad. Ik had er vele periodes gekend dat ik klem zat met mijn leven. Ik moest een vlucht vooruit nemen om daaraan te ontsnappen.

In Antwerpen is het mij gelukt om in het reine te komen met mezelf en mijn leven. Ik ben nog steeds niet tevreden, maar ik ben wel klaar voor een volgende fase zonder kilo's ballast uit het verleden te moeten meesjouwen. En de nieuwe ballast die ik in Antwerpen heb opgebouwd, kan ik makkelijk achter me laten.

Terug naar Rotterdam dan in 2013? Niet tegen elke prijs. Stel dat ik een passende job vind in Den Haag of Utrecht. Daar zou ik ook perfect kunnen wonen. Hetzelfde geldt voor Zuid-Nederland. Groningen en Friesland zijn een beetje te afgelegen.

In feite zou ik in zo'n beetje iedere grote enigszins beschaafde stad ter wereld kunnen wonen. Denk ik. Mijn Europese reis moet gaan aantonen of die theorie klopt. Niet dat ik erover denk om nog verder weg te emigreren. Ik word een dagje ouder en moet ook aan de tijd denken dat alles niet meer vanzelf zal gaan. Dan verblijf ik toch liever in een land waarin ik in mijn moedertaal over hulp kan converseren dan in een vreemde taal in een vreemde cultuur. De verschillen tussen Nederland en Vlaanderen leveren op veel punten al een culture shock op, laat staan als je als Nederlander in pak 'm beet Tokyo terechtkomt.

Ik heb dus nog geen flauw vermoeden wat 2013 mij gaat brengen. Waar een wil is, is een weg, maar ik moet toch eerst zekerheid hebben dat ik ergens een bestaan kan opbouwen. Lees: een goed inkomen weet te verwerven. Of dat nu in R'dam, Maastricht of Den Haag is, maakt mij niet zoveel uit. Zolang ik die zekerheid niet heb, zit ik voorlopig nog in Antwerpen. Wat zeker geen straf is, begrijp me goed. Een eeuwig durende situatie kan het echter ook niet blijven. Tijd voor actie dus. Mocht iemand toevallig een leuke job weten ... Niet in Amsterdam, want daar wil ik nooit van mijn leven wonen! Je bent een Rotterdammer van geboorte of je bent het niet.

 
 

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ben dan geen Rotterdamse maar in Amsterdam zie ik me ook niet snel wonen. 't Wordt een spannend jaar voor je.

lebonton zei

man, wat heb jij een plannen op de schaal liggen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Marjelle: dat mag je wel stellen.
@Ton: de zoektocht naar een andere job is uit voorzorg.

Blewbird zei

En dieper België in? Gent? Brussel? Sterkte! Misschien keert het tij op tijd.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Brussel: zelfde als met Amsterdam. Zou er niet willen wonen en om er te kunnen werken, moet je echt perfect tweetalig zijn. Ben ik niet. Dank!

Anoniem zei

leuk verhaal door minstens één tegenstrijdigheid: ik kan in elke beschaafde stad wonen, doch niet in Amsterdam.
En dat je geplande reis door Europa die stelling zal kunnen bewijzen is te hoog gegrepen; ik gun het je wel maar er is een groot verschil in een land aandoen er gaan wonen en daar je geld verdienen, eigenlijk weet je dat ook al wel

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Natuurlijk weet ik dat ook wel. Waar ik op doel, is meer het sociale aspect. Elke keer als je verhuist, moet je nieuwe contacten leggen, je draai in je nieuwe buurt of woonplaats zien te vinden. Die uitdaging zou ik ook in Berlijn, Helsinki, Wenen of Sofia willen en kunnen aangaan.

Anoniem zei

De keuze zou voor mij niet moeilijk zijn. Antwerpen. Ben er vaker geweest dan in Rotterdam. Ook jou heb ik er bezocht en je hebt me als gids langs mooie gebouwen gevoerd. Maar je omstandigheden dwingen je tot een keuze. Lastig.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik zeg al: niets mis met Antwerpen, maar de omstandigheden maken dat ik mij weer op Nederland moet focussen.

christinA eijkhout zei

Wist jij dat er mensen in A'dam werken die er niet wonen? Of die buiten de stad wonen waar zij werken?
Die mensen heten forenzen. Zo kun je je zoekoppervlakte vergroten(natuurlijk alleen met goed OV)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dan kom je in Lelystad, Almere terecht. Schiet ook niet op. Of ik moet in Haarlem of Den Haag gaan wonen. In Den Haag moet al genoeg werk zitten dat voor mij geschikt is.