dinsdag 25 december 2012

Mijn kerstgedachten

Zomaar wat gedachten die je kunt plaatsen bij kerst 2012. Voor de religieuzen en de niet-religieuzen.

1. Het is crisis. De horeca klaagt steen en been. Toch zaten de restaurants in België op kerstavond goed vol en dat is op 31 december weer het geval. Willen we per se niet inleveren op zulke in feite toch onnodige dineetjes buiten de deur?

2. De kersttoespraak van koningin Beatrix is voortijdig uitgelekt. Waarom dan niet meteen direct gisteren uitgezonden, als toch heel Nederland hem heeft kunnen traceren en beluisteren via internet? Nou ja, degenen die met een computer overweg kunnen en interesse hebben in die speech. Hoeveel landgenoten zijn dat nog en gaan die vandaag nog luisteren of geloven ze het verder wel?

3. Volgens de paus zijn mensen teveel met zichzelf bezig en te weinig met het geloof. Dit terwijl het geloof ook veel aandacht heeft voor de zwakkeren, zieken en armen in de samenleving. Moet hij vooral zeggen na weer een jaar van onthullingen over seksueel misbruik, corruptie en homo 'bashing' door de katholieke kerk.

4. De Belgische aartsbisschop Léonard op zijn beurt had het dan gisteren weer over Jezus. We moeten Jezus meer lief hebben. Volgens Léonard zijn een ezel en een os slimmer, want 'een os herkent zijn meester en een ezel zijn voederbak, maar het volk mist elk inzicht en begrijpt niets'. Het christendom heeft, nog steeds aldus Léonard, bovendien het voordeel bovenop andere godsdiensten dat 'we Jezus, onze broer en God, dagelijks zoenen vol liefde kunnen sturen'. Zoenen vol liefde sturen naar iemand die al meer dan 2.000 jaar dood is? Als hij zich nu weer eens liet zien, zoals voorspeld ...

Kerstmis, voor mij in Antwerpen gelukkig maar één dag, is voor de rest voor mij geen bijzondere dag. Ik computer wat, ik kuis, wat, lees wat, leg een bezoekje af, kook wat, werk wat. En laat op jullie nog een keer een clip los van de beste, voor mij nieuwe, band die mij in 2012 ter ore is gekomen. Ik wens iedereen die dit blog onder ogen is gekomen een gezegend, zalig, vervelend dan wel onverschillige kerst toe.11 opmerkingen:

petrus zei

Ik kan me voorstellen dat ook in of misschien in crisistijd mensen graag even zorgeloos genieten. van mij hoeft het niet.

Ik lees in de pauselijke opmerking dat de mens zo vol is van zichzelf dat hij geen tijd meer heeft voor bezinning (god staat dan voor bezinning)

leonard is natuurlijk het voorbeeld van wat we bij ons thuis een wijwaterzeiker noemden. Een mooiprater zonder inhoud.

Maak er wat van.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Mooi woord 'wijwaterzeiker'. Moet ik onthouden!

Anoniem zei

Het vieren van de geboorte van Jezus zal toch bij veel mensen een vertaalslag geven om met een nieuw begin het nieuwe jaar in te gaan
en met een frisse blik de dingen op te pakken.
Zoveel vertrouwen heb ik toch wel in de mensheid.
reinejragolo

Anoniem zei

Sinds de paus ons heeft gemeld dat er geen os en ezel in de stal aanwezig waren heeft de Kerst natuurlijk wel een deel van zijn glans verloren. Desondanks mooie dagen gewenst. Ze vragen er om.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Reine: optimistisch het nieuwe jaar ingaan, doen we meestal allemaal. Helaas gaat dat optimisme vaak snel weer verloren.
@Aad: dan zijn de os en ezel toch slimmer dan ik dacht!

bert zei

tja, de paus, opgeleid door de nazi's bij de Hitlerjugend, de man die verantwoordelijk was voor doofpotoperaties rond samenwerking met de maffia en pedofilieschandalen en doordat hij alle vuiligheid kende van degenen die invloed hadden binnen het Vaticaan kon hij dus uiteindelijk zelf paus worden - uitschot is het, of om het met de woorden van Jezus zelve te zeggen: adderengebroed (allen die rondlopen in pijen en kazuivels en zichzelve vereren ...)

en Léonard, nog zo'n klier, vond het nodige te zeggen dat we er meer aan moeten denken dat het de verjaardag is van Christus - als hij eerlijk zou zijn tegen de wereld, dan zou hij zeggen dat de verjaardag van Christus onbekend is, en dat kerst de verjaardag is van een Romeinse keizer - wat destijds een compromis was om het Roomse volk te paaien en meer macht te krijgen in de Roomse politiek. Dat laatste is hen zeer gelukt.

Kerst is trouwens van oorsprong het vieren van de zonnewende, vandaar al die lichtjes (vroeger vuur) in de kerstbomen. Ook dat feest werd ingepalmd door de Roomse kerkmacht, om de zogezegde heidenen te sussen.

Ik zelf ben blij dat de kerstgedachte terug meer naar de oorsprong gaat en veel minder naar een leugenachtig, zich vasthouden aan de macht van de kerkfabriek onder leiding van een haatzaaiende ex-nazi, rechtstreeks mede verantwoordelijk voor ter dood veroordelingen van homo's en lesbiennes in Afrikaanse staten die verder zelf zo corrupt zijn als de pest.

Imagine van John Lennon, dat is pas een kerstgedachte!
.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zo! Na deze tirade kunnen we wel wat John Lennon gebruiken. Kerst is allemaal zo nep als wat.

Anoniem zei

Kerstmis is het gekerstende feest van de wederkomst van het licht,
niet dat van de duisternis.
Ik ben het wel eens met de paus dat homosex binnen de kerk met kinderen
ontoelaatbaar is.
reinejragolo

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik ook.

christinA eijkhout zei

lees ik nu hierboven dat sex met kinderen, mits men geen homo is, door de paus wordt toegestaan?
Sja.....

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dat is toch al praktijk :-)?