zondag 30 december 2012

Onmogelijke keuze

Terwijl in Nederland de Top 2000 zijn einde weer nadert (ik heb 'm dit jaar opnieuw genegeerd), maakt Vlaanderen zich op voor De Tijdloze van Studio Brussel. Die wordt morgen voor de 25e keer uitgezonden. Ik heb dit jaar ook maar eens een lijstje ingestuurd.

In wezen is het een onmogelijke keuze: wat zijn volgens de StuBru-luisteraar de drie beste nummers aller tijden? Om te beginnen heb ik veel meer dan slechts drie artiesten/bands die ik fantastisch vind. Het hangt er maar net vanaf in welke stemming ik ben. Het ene moment is Portishead voor mij de beste muziek ter wereld. Het andere moment denk ik 'ja, er is toch nooit iets beters geweest dan The Beatles'. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Goed, op artiest moet ik dus niet selecteren. Op herinneringen die in mijn geheugen gegrift staan, gelinkt aan muziek? Ook niet, want dan zou ik hele vreemde keuzes maken en zou AHA ineens in mijn lijstje komen te staan. Ja, AHA. Niet lachen.

Wat heb ik dit jaar allemaal uit mijn lijstje gelaten? Blue Monday van New Order. Is een schande, want is de inspiratiebron voor vele latere elektronische muziek. Geen Portishead, geen Smashing Pumpkins, geen Rolling Stones, geen The Doors en nog vele anderen niet.

Ook geen Deep Purple, Led Zeppelin of Queen. Ze hebben natuurlijk klassiekers geschreven, maar juist die klassiekers vind je in elk top 100-, 1000- of 2000-lijstje terug. Is dus geen originele keuze.

Wie zijn dan wel de gelukkigen? Ik heb gekozen voor het criterium genialiteit in songs en volgens mij hebben deze drie songs hieronder daar veel van in zich. Bovendien vervelen ze na al die jaren nog steeds niet, wat bij Queen, Deep Purple en Led Zeppelin toch wel op de loer ligt.

De Tijdloze begint om 10:00 uur op Studio Brussel en moet normaal rond 19:00 uur zijn afgelopen. Voor den Ollanders die de Top 2000 willen ontvluchten, maar geen StuBru op de kabel hebben: www.stubru.be Zo simpel kan het leven zijn.

 
 

2 opmerkingen:

christinA eijkhout zei

Blijkbaar hangt iedereen aan de radio :)
Goed uiteinde.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Heel Nederland schijnt naar de Top 2000 te luisteren. Dank.