zondag 9 december 2012

Patrick Janssens neemt de vlucht vooruit

Ik heb hem veelvuldig opgevoerd in mijn blog sinds ik in Antwerpen woon: nog even burgemeester Patrick Janssens. Dat hij vanaf januari geen burgemeester meer is, wisten we al. Gisteren maakte hij bekend dat hij ook niet de socialisten van de sp.a in de gemeenteraad, zijn partij, gaat aanvoeren. Hij blijft vooralsnog alleen lid van het Vlaams parlement. Het tijdperk Patrick Janssens in Antwerpen is dus over drie weken voorgoed ten einde.

janssens vanaf 1 januari niet meer in gemeenteraad
Bron foto: www.gva.be

Als reden hiervoor geeft hij dat hij als burgemeester altijd heeft geprobeerd een verzoenende rol te spelen voor alle Antwerpenaren. Hij ziet voor zichzelf geen oppositionele rol weggelegd.

Antwerpenaren die niet op hem hebben gestemd, verwijten hem op de site van de GvA dat hij zijn eigen kiezers in de steek laat. Ook Filip De Winter verwoordde dat op die manier. Van de overige politieke leiders in Antwerpen (op De Wever na die voorlopig voor één keer zijn mond houdt) krijgt hij lof toegezwaaid voor wat in de afgelopen tien jaar onder zijn burgemeesterschap is bereikt.

Ik heb op 14 oktober ook op Janssens gestemd. Voel ik mij nu bekocht? Hm. Hij kreeg vooral mijn stem, omdat ik vond en vind dat hij goed werk heeft verricht en ik geen Bart De Wever op het Schoon Verdiep wenste. Jammer, maar dat is toch uitgekomen.

Ik zie Patrick Janssens inderdaad niet snel functioneren als een harde fractieleider die het nieuwe gemeentebestuur eens flink ervan langs geeft. Daar komt bij dat hij dan zelf moet gaan oordelen over  vele onderwerpen die onder zijn bewind al in gang waren gezet en die meegaan in de nieuwe bestuursperiode. Ik noem maar de Oosterweelverbinding, de heraanleg van de kaaien. Niet eenvoudig.

Janssens ging ervan uit dat hij zou gaan winnen in oktober. Het ware beter geweest er toen direct bij te vermelden dat als dat onverhoopt niet zou gebeuren, hij de Antwerpse politiek zou verlaten. Dan wist je tenminste wat je als kiezer voor sp.a te wachten stond. Hij heeft dat niet gedaan, terwijl hij wist dat De Wever een gerede kans maakte te winnen. Hij wist na de verloren verkiezingen nog niet wat hij ging doen, zei hij. Blijk van geen al te sterke strategie. Dat voor een marketeer ...

Janssens kiest nu alsnog voor de vlucht vooruit. Ik kan dat an sich goed begrijpen. Het is jammer voor hem en wellicht (de toekomst moet het uitwijzen) voor Antwerpen dat het zo is gelopen. Hij duikt vast wel weer ergens op in het bedrijfsleven. Toon Wassenberg neemt de zetel van Janssens in. Wie de sp.a-fractie in de gemeenteraad nu moet gaan leiden, is nog niet bekend.

Eerst maar eens zien wanneer De Wever zover is het stokje van Janssens over te nemen. Moet officieel op 1 januari. Over een week zou De Wever klaar willen zijn met de onderhandelingen over het nieuwe college. Dan kunnen we echt een dikke streep zetten onder het tijdperk Janssens. Er wordt vast nog wel een keer een straat naar hem vernoemd ...

4 opmerkingen:

petrus zei

Ik ben niet zo verbaasd over de aftocht van J. Hij was nogal gek met zichzelf. Zijn grote ego beschadigd. Wat erg toch. Antwerpenaren met elkaar verzoenen. Ook al zo pretentieus.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Laten we afwachten waar De Wever morgen mee komt aanzetten. Hij heeft een bestuursakkoord. Morgen meer daarover.

bert zei

ik stemde ook voor hem, maar vind het een wijze beslissing om de eer aan zichzelf te houden en uit het wespennest te stappen

en laat de NVA nu maar eens bewijzen dat ze meer kunnen dan oppositie voeren, ik geef hen zelfs 'the benifit of the doubt' ...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Vandaag weten we meer over wat ze nu van plan zijn.