vrijdag 11 januari 2013

De zondeval van de EO is niet meer te stuiten

Waar is de tijd gebleven dat je zonder gevaar voor dingen die je niet wilt/mag zien nog naar de EO kon kijken? Dat was ergens begin jaren 80. Een EO uitzenddag begon toen met 'Het kleine huis op de prairie'. Dappere christenen in het nog veelal te ontdekken ruige Amerika. 's Avonds was er op prime time een mooie natuurfilm om de wonderen van de schepping Gods te aanschouwen en later op de avond stond altijd wel een doordachte discussie over de rol van religie in het leven geprogrammeerd. Nee, als tv-kijker wist je precies wat je aan de EO had.

Kom daar anno 2013 nog maar eens om. Ook de EO moet meedoen aan de race om de kijkcijfers en dat heeft meteen de zondeval van onze evangelische vrienden ingeluid.

Het begon mij een aantal jaren geleden echt te dagen toen ineens Hennie Huisman bij de EO op het scherm verscheen. Hennie Huisman! De gemoedelijke katholiek die daarvoor al had bewezen makkelijk voor de duivelse verleidingen te kiezen door bij RTL voor de poen programma's te gaan maken. Nog erger werd het toen de goddeloze Catherine Keyl bij de EO haar opwachting maakte. Dat werd weliswaar verkocht als zijnde in een journalistiek verantwoord concept, maar toch ...

Daarna keerden de EO-bazen weer enigszings terug naar hun roots. Ook al denk ik dat vele christenbroeders en -zusters niet hebben staan te juichen bij het programma waarin een jonge kerel met een grafkist met mensen aan de praat gaat.

Februari 2013 mogen we een nieuw staaltje grensoverschrijdende EO-televisie verwachten. Grensoverschrijdend in de geografische en figuurlijke betekenis van het woord. Op het scherm komen dan een Vlaamse pater die met vijf Nederlandse 'babes' een week in retraite gaat in een jezuïetenklooster.


De vijf babes in kwestie. Vraag me niet wie wie is, maar het zijn:
topmodel Kim Feenstra, de actrices Lieke van Lexmond en Sanne Vogel,
punkster Elle Bandita en babe Christina Curry, dochter van zangeres Patricia Paay
en Adam Curry

Het programma heet 'Op zoek naar God'. Het bestaat in totaal uit vier afleveringen waarin wordt ingegaan op de retraiteleer van Ignatius van Loyola. Grensoverschrijdende tv, jawel. Waarom hebben de protestanten in 1566 nog de Beeldenstorm uitgeoefend als in 2013 de EO openlijk vrijt met een rooms-katholieke geestelijke? Had de vader van het protestantisme, Maarten Luther, niet verordonneerd dat de mens zich in zijn relatie tot God moet distantiëren van afgoderij en overbodige poespas? De mens zelve die de bijbel bestudeert. Dat is al ruim voldoende volgens Luther. Niet dus meer voor de EO. De zondeval daar is niet meer te stuiten.

Ik ga niet kijken. Ook al, omdat het helemaal niet zo grensoverschrijdend is als het misschien lijkt. Reeds in januari 2003 (uit mijn hoofd. Kan een jaartje eerder of later zijn geweest) had de KRO ook een soortgelijk concept bedacht. Mensen uit allerlei beroepen gingen een paar dagen het klooster in.

Normaal zou ik het nooit hebben onthouden, maar in die januaridagen zag ik de aankondiging op de televisiepagina van de Volkskrant: 'Prostituee gaat klooster in' of zoiets stond erbij. Ik zag een klein fotooke van de dame in kwestie. Ze leek daarop heel sterk op iemand bij wie ik van begin 1992 tot eind 1995 kind aan huis was geweest..

Ik nam de uitzending voor alle zekerheid op, het was laat in de avond. Ja hoor, het was haar. Zo zag ik haar ineens na jaren weer terug. Daarom is dat bij mij blijven hangen. Over de relatie tussen haar en mij heb ik het misschien nog wel eens. Wil nu niet te veel 'opbiechten'.

Lees meer over de Vlaamse pater en zijn babes op de site van Het Nieuwsblad, waar ook de foto vandaan is geplukt.  

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Een van je journalistiek beste blogs van de laatste tijd. Informatief. Goed geschreven.

De EO heeft een onuitputtelijke bron: het christendom.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dank voor het compliment. Het christendom is natuurlijk veelomvattend. Zo strak in de leer als vroeger is de EO allang niet meer, wilde ik maar zeggen.

Anoniem zei

Leuk blog! Dit hot news was me ontgaan, maar laat alles aan de verbeelding over ;-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

In februari kun je het zien. Houd je tv-gids in de gaten!

Antoinette Duijsters zei

De EO past de programma's wel aan, heeft ze altijd gedaan:-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het zal best etisch verantwoord eruit gaan zien. Ik verwacht geen naakte babes :-).

christinA eijkhout zei

LOL, vooral het 1e gedeelte, tot de foto. Moet je vaker doen, gewoon, zonder verantwoording.

bert zei

zo'n retraite zou ik ook wel zien zitten (zonder camera's er bij dan toch), gewoon een week stilte en bezinnen ...
in België kan het in een paar trappistenkloosters, waar je dan dicht bij een heel spirituele bron zit ... ;-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@christinA: dan moet ik een onderwerp te pakken hebben dat zich ervoor leent :-).
@Bert: ga je dan voor de stilte of toch meer voor de bron :-)?

Blewbird zei

Alles voor de god van de Kijkcijfers. En ach, de VARA is ook niet meer (alleen) voor arbeiders. Hoog tijd dat het systeem met al die omroepjes eens op de schop gaat.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Vind ik ook. Gewoon één nationale publieke omroep zoals in Vlaanderen of de UK. Moet toch niet zo moeilijk zijn.

Anoniem zei

Dat is iig een programma wat ik niet hoef te zien. ;)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Misschien is die pater wel een knappe man :-).

Anoniem zei

Asking questions are genuinely fastidious thing if you are
not understanding anything totally, however this piece
of writing offers pleasant understanding even.


Also visit my page - how to get followers on instagram