dinsdag 1 januari 2013

Hoe ik wel tijdig en volledig mijn personal cliff voorkwam

Voor wie mijn beste wensen via Twitter, Facebook of persoonlijk nog niet mochten hebben bereikt nog één keer dan: De beste wensen voor 2013. Dit gaat een zeer intensief jaar worden wat mij persoonlijk betreft. In de laatste dagen van 2012 probeerde ik de puntjes op de i te zetten en rond 21:00 uur op 31 december was ik eruit. Hoe ga ik dit jaar invullen?

Er staan twee grote projecten op stapel: de Europese reis en een terugkeer naar Nederland.

Eerst de Europese reis. Die ga ik met de helft inkorten. Redenen daarvoor zijn tijd, financiën en praktische overwegingen. Tijd: Tweeënhalve maand van huis weg is lang. Niet dat ik daar tegenop zie, maar als ik van 1 mei t/m 15 juli de hort opga, blijft er te weinig tijd over voor project 2.

Financiën: ik heb het een beetje gehad met de EU als sponsor. Vlak voor kerst mailde mijn contactpersoon aldaar dat ik nog een brief zou krijgen die ik dan voor 31 december moest tekenen, dateren en terugsturen. Alles op het laatste moment terwijl ik ze al direct in juni had gecontacteerd. Bureaucratie tot en met. In plaats van dat die slimmeriken het document inscannen en per mail zenden zoals de vorige, zonden ze het dit keer per aangetekende post. Postbode stond 26 december vergeefs aan mijn deur. Ik ging de zending zaterdag afhalen.

Ik kan niet tekenen en dateren! Op de plaats waar ik dat zou moeten doen, staat de handtekening van de EU-chef! Bovendien ontbreekt een tweede exemplaar van het document. Ik heb gisteren nog geprobeerd te bellen, maar natuurlijk was er niemand aanwezig op de laatste dag van het jaar.

Komt nog bij: ik zou het toegezegde bedrag pas krijgen na voltooing van mijn reis (dat wist ik al langer). Betekent dus dat ik zelf eerst aan mijn benodigde budget moet zien te komen. Zoveel tijd is daar niet meer voor en ik moet zo langzamerhand afspraken gaan maken en boeken. Met het geld dat ik nu opzij heb gezet en wat mij nog is toegezegd, kan ik 13 landen bezoeken. Zeker als ik mijn reisroute zo aanpas dat ik niet hoef te vliegen. Verder ben ik van plan hotels in te ruilen voor hostels. Scheelt een pak.

Mijn terugkeer naar Nederland: werk in Antwerpen blijft het hele jaar onzeker. Het kan binnen enkele maanden gedaan zijn. Het zou misschien tot het einde van het jaar kunnen worden gerekt. Ergens deze maand moet dat duidelijk worden. Ik heb geen goesting meer in die voortdurende onzekerheid (wat dan aan eind 2013?) en kies voor de vlucht vooruit.

Natuurlijk is het volop crisis in Nederland. Een baan vind je er niet zomaar. Daarom heb ik een plan B om voor mezelf aan de slag te gaan als journalist. Een journalist die specifieke nieuwsbrieven gaat uitgeven. Geen nieuwsbrieven met knip- en plakwerk, maar die dieper op de feiten ingaan. Als ik voldoende abonnees ervoor weet te vinden, en dat hoeven er echt geen duizenden te zijn, heb ik reeds een mooie financiële buffer.

Die nieuwsbrieven moeten uiteraard ook professioneel eruit gaan zien. Daar wil ik aan sleutelen tot aan mijn reis. Zodat ik in april een eerste versie de wereld kan laten zien. Vanaf september zouden ze dan frequent moeten verschijnen. Tegen die tijd wil ik ook zijn teruggekeerd naar Nederland. Want, als ik voluit aan de slag moet als freelancer/zzp'er maakt het wat het belastingregime betreft niet veel meer uit of je dat in België of Nederland doet. Het Belgische voordeel geldt alleen als je slechts beperkt freelanct. En ik wil na dan meer dan zeven jaar in mijn huidige woonst eindelijk weer eens een woning met een normaal slaapkamerraam en geen zeven buren op dezelfde gang.

Dit zijn in het kort mijn plannen voor 2013. Hoe het allemaal gaat uitpakken, weet ik niet. Feit is dat ik gisteravond normaal gesproken mijn laatste Antwerpse oud en nieuw heb beleefd. Of beleefd: er is niets gebeurd. Het regende hard, het stormde goed. Ik ben geen vuurwerk wezen kijken, ben niet op café geweest. Je zag ook bijna niemand op straat. Tegen 22:45 uur geloofde ik het wel. Ik had mijn personal cliff op tijd voorkomen, kunnen ze in de VS toch niet zeggen van de fiscal cliff, en ging lekker vroeg naar bed. Slaap inhalen.

Die laatste dag van het jaar heb ik trouwens de Tijdloze van begin tot eind gevolgd en veel tweets erover de wereld ingestuurd. Eentje werd zelfs opgemerkt ten burele van Studio Brussel. Jawel, ik werd genoemd! Het was mijn tweet over de top drie. 'Metallica gezakt.Led Zeppêlin op 2 of ...?' Metallica met One was gezakt van 2 naar 3. Led Zeppelin met Stairway to heaven bleek gestegen van 3 naar 2. En wie stond voor de zoveelste keer op 1? Nee, geen Queen met Bohemian Rapsody. Je denkt aan dat andere lijstje. This is Belgium man!


13 opmerkingen:

Anoniem zei

Heel wat veranderingen op stapel voor je! Ik wens je alle succes, dat het maar een prachtig jaar voor je mag worden.

Jan de Stripman zei

Het allerbeste gewenst ! Ik hoop dat het je allemaal gaat lukken.

Anoniem zei

De beste wensen.
Je bent een aimabele schrijver. Dat
komt best goed al zullen we waarschijnlijk nog wel een poosje met de crisis moeten dealen.
reinejragolo

Annet zei

Voorspoed gewenst op alle fronten Johan!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Aad: dank je wel!
@Stripman: jij ook bedankt!
@Reine: tja, die crisis. Volgens Angela Merkel wordt het nog erger.
@Annet: kan ik zeker gebruiken!

christinA eijkhout zei

Goed 2013 gewenst. Dat zijn ambitieuze plannen voor komend jaar.
Zo'n EU ambtenarengedoe schiet niet op op die manier,

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Een mens moet toch wat in deze tijden. Ja, zo blijft het aanslepen en ik wil wel op 1 mei vertrekken.

Anoniem zei

Ik heb weinig opbeurends te melden, behalve dat veel mensen een voorbeeld kunnen nemen aan je moed, doorzettingsvermogen en creativiteit.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik ben al heel blij met die opmerking van je.

Anoniem zei

Veel succes met het verwezenlijken van je twee projecten!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dank je wel!

bert zei

stevige plannen voor het nieuwe jaar! Ik wens je alvast sterkte, moed en doorzettingsvermogen - alsnog een sponser (vooraf), alsook een goede gezondheid - en liefde, dat ook natuurlijk!

en als je wegtrekt uit Antwerpen zal ik je verslagen missen, want je wist soms meer van mijn stad dan ik zelf ... ;-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dat zijn heel veel wensen die vast niet allemaal gaan uitkomen, al mag het van mij wel natuurlijk :-). Ik zal de ontwikkelingen in Antwerpen blijven volgen. Het is toch mijn tweede stad geworden en ik voel me hier op zich prima thuis.