vrijdag 15 februari 2013

Bart De Wever laat zijn tanden zien

Na reeds anderhalve maand in functie te zijn, vernamen we vandaag het eerste beleidsvoornemen van burgemeester Bart De Wever dat er werkelijk serieus toe doet: de aanpak van de drugsoverlast wordt topprioriteit numero uno in het 'Zonaal Veiligheidsplan'.

Volgens De Wever duldt de aanpak van de drugsoverlast geen uitstel. 'Dit probleem heeft een enorme impact op de leefbaarheid van de stad en genereert veel randcriminaliteit', aldus De Wever en co. Er gaat dan ook een nultolerantie gelden voor drugsdealers en 'hardnekkige gebruikers' krijgen een hulpverleningstraject opgelegd.

Klinkt goed, maar is niet zo mooi als het lijkt. Je kunt drugsdealers wel opjagen, maar die weten toch altijd wel hun wegen te vinden. Als ze de openbaarheid te riskant gaan vinden, kunnen ze altijd via internet hun handel voortzetten. Ik twijfel er niet aan dat ook de Antwerpse politie wel het internet in de gaten houdt om te zien wat zich daar allemaal afspeelt, maar dat 100% afdekken, lukt natuurlijk nooit.

Ik vraag me trouwens af hoeveel 'hardnekkige drugsverslaafden' er rond lopen in Antwerpen en hoeveel procent onder hen verantwoordelijk is voor criminaliteit als straatroven en inbraken. Ze zullen er vast zijn. Het merendeel van de straatroven, inbraken etc. valt echter niet op het conto van drugsgerelateerde zaken te schrijven. Het zijn vooral pubers en jonge twintigers die zich daaraan schuldig maken.

Die doelgroep heeft De Wever ook in het vizier. De politie moet 'de anonimiteit van de stad doorbreken door de jongeren zelf op te zoeken'. Ja, en dan? Een vermanend praatje houden à la 'dat doen we niet nog eens se Jefke'? Veel meer zal binnen de grenzen van de wet niet kunnen als je ze niet op heterdaad betrapt. Zo staat dit onderdeel van het veiligheidsbeleid niet ver af van wat die verfoeide 'sossen' (socialisten, JP) praktiseerden.

De Wever laat met zijn Zonaal Veiligheidsplan voor het eerst zijn tanden zien. Of veel mensen voor wie deze daad bedoeld is ervan geschrokken zijn, waag ik te betwijfelen. Laten we over een jaar nog eens kijken of het dan al enigszins effect heeft gehad. Ben benieuwd. Zou wel eens veel geschreeuw en weinig wol kunnen zijn. Tot slot: don't get me wrong. Ik ben natuurlijk voor een veilige stad. De vraag is alleen of dit nu echt zoden aan de dijk gaat zetten, waarbij ik besef dat de beste stuurlui altijd aan wal staan. Maar hé, ik word als journalist zijnde geacht kritische vragen te stellen. Bij deze.

Tot slot van deze werkweek val ik mijn vaste bezoekers nog één keer lastig met de Week van de jaren 90 van Studio Brussel. Geen paniek, hij is voorbij. Vandaag werd de top 90 van de jaren 90 uitgezonden. Toch wel een interessant lijstje, want hij wijkt stevig af van de Tijdloze waarin de jaren 90 altijd ruimschoots zijn vertegenwoordigd ook. Dit stond op nummer 1. Gooi al je frustratie die je tijdens de afgelopen werkweek hebt opgebouwd er maar uit! Ook dat waren de jaren 90: het tonen van je frustratie.   

4 opmerkingen:

TimmerArk zei

Moeten we Bart een beetje zien als Boris in Londen? Toch een beetje raar gedoe daar. Alsof Wilders plotseling burgemeester van Rotterdam wordt.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Bart heeft goede contacten met Boris in Londen. Zal hij vast wel inspiratie hebben opgedaan.

He Valo zei

Hebben ze genoeg flikken in Antwerpen?
grH

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Flikken genoeg op straat, maar ze kunnen niet overal tegelijk zijn.