zondag 17 februari 2013

Een boekwinkel om lekker in rond te struinen

Begin vorig jaar oktober stapte ik voor het eerst boekhandel Othello aan de Handschoenmarkt binnen. Die boekhandel was me voordien nog nooit opgevallen. Niet zo verwonderlijk, want hij blijkt er pas sinds april 2012 te zitten. Ik was op zoek naar een boek om mee te nemen op mijn vakantie naar München. Ik stapte naar buiten met 'Reizen zonder John' van Geert Mak en wist dat ik hier wel vaker zou terugkeren.


Bron foto: www.boekenvak.be

Aldus geschiedde in december. Ik besloot het aanbod in de winkel eens nader te inspecteren. Vooraan ligt de Nederlands/Vlaamse literatuur. Loop je door naar achteren, dan vind je rechts Engelstalige literatuur en links vertalingen. Uit het Engels, maar bijvoorbeeld ook van de grote Spaanse schrijvers.

Alle soorten boeken zijn wel vertegenwoordigd: romans, thrillers, historische boeken, reisboeken. Van de grote namen en van namen waarvan ik nog nooit heb gehoord. Maar ja, ik beken eerlijk dat ik de boekrecensies in de kranten al jaren niet meer lees.


Bron afbeelding: www.jacquelineyallop.com

In december ging ik met bovenstaand boek naar buiten. Het vertelt het verhaal over vijf Britse kunstverzamelaars tijdens het Victoriaanse tijdperk. Mij ging het niet zozeer om wat ze verzamelden, maar wel de beschrijving van de achtergrond van hun verzamelwoede. Verzamelen, werd echt een nationale hobby in het Victoriaanse tijdperk. Voor degenen die het konden bekostigen uiteraard. In diezelfde periode ontstonden in Groot-Brittannië en elders in Europa ook de moderne musea die kunstverzamelingen aanlegden. De Britse musea waren de vijf beschreven kunstverzamelaars wat dat betreft schatplichtig. De inleiding is nogal saai, maar eenmaal de schrijfster het verhaal van de personen zelf te berde brengt, leest het boek lekker weg.


Afbeelding is gegoogled

Momenteel ben ik in dit boek bezig. Twee weken geleden aangeschaft tijdens mijn derde bezoek aan Othello (voordeel: ze zijn op zondag open, dus ideale bestemming voor de zondagmiddagwandeling). De schrijfster komt vast en zeker uit het voormalige Oostblok, ik vermoed Oekraïne. Ik liet me verleiden door de aanbevelingen van de Guardian en de Observer bij de aanschaf ervan. En de prijs: 9,50 euro voor meer dan 400 pagina's vind ik een prima deal.

Het verhaal: in een landschap in Kent staan twee caravans, een mannencaravan en een vrouwencaravan. Daarin verblijven vier mannen en vijf vrouwen die van heinde en ver (Polen, Oekraïne, Afrika en Engeland) daar zijn beland om aardbeien te plukken als vakantiewerk. Wist overigens niet dat ze aardbeien in het open veld kweekten in Engeland.

Afijn: zet vier mannen en vijf vrouwen bij elkaar en je krijgt geflirt. Bovendien heeft een louche type die connecties heeft met de eigenaar van dat veld een oogje op de meest recentelijk gearriveerde plukster, een 19-jarige jongedame uit Oekraïne. Zij ziet wijselijk niets in hem en loopt door die houding gevaar.

Is het 'hilarious'? Tot nu toe, ik heb zo'n 50 pagina's gelezen, wel ja.

'Binnenkort krijgen we weer nieuwe titels', zei de verkoopster me twee weken geleden. Dat is goed nieuws. Zeker met het oog op al die uren die ik in treinen, bussen en op de boot ga doorbrengen, zullen ze me bij Othello zeker nog wel een keer of twee zien eer het mei is om wat lectuur in te slaan.

Een aanrader voor iedereen in Antwerpen, toerist of inwoner, om eens op je gemak in rond te struinen. Alleen jammer van die hoge drempel. Da's nou weer niet handig voor mensen die wat minder goed ter been zijn.   

Het verhaal achter Othello.

6 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Boekwinkels, moet ik ver van blijven:-))))

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Puilen je boekenkasten zo uit :-)?

lebonton zei

voor je reis en het gewicht aan bagage zou je wellicht een ereader moeten overwegen?

Johan zei

Dat is geen gekke gedachte.

petrus zei

Ik ben benieuwd hoeveel je straks onderweg daadwerkelijk leest.

Johan zei

Dat is afwachten.