zondag 3 februari 2013

Interview in hogere sferen

Mijn site www.mensenmeteenbeperkingaanhetwoord.be is niet alleen bedoeld om mijn Europese reis rondom dit project te promoten en straks te verslaan. Ik heb er ook een doel mee op de langere termijn. Ik wil er tevens interviews op publiceren die laten zien hoe vanuit verschillende maatschappelijke lagen wordt aangekeken tegen mensen met een beperking en hun specifieke behoeften. Alweer een tijdje prijkt er in dat kader een interview met de federale staatssecretaris voor gehandicaptenleid, Philippe Courard, op mijn site. Deze maand moet daar een tweede bijkomen. Een interview in hogere sferen.


Bron afbeelding: www.kerknet.be

Reeds in oktober 2012 kreeg ik de inval eens te achterhalen hoe men binnen de Antwerpse rooms-katholieke kerk omgaat met mensen met een beperking. Er zijn rooms-katholieke speciale scholen, rooms-katholieke rusthuizen (ouderen hebben ook vaak de nodige fysieke klachten) en er bestaat een Vlaamse rooms-katholieke organisatie voor blinden en slechtzienden. Om maar wat te noemen.

Ik benaderde het bisdom Antwerpen met een verzoek bisschop Mgr. Johan Bonny hierover te mogen interviewen. Altijd proberen het hoogst mogelijke binnen te halen. De bisschop zelf interviewen, zat er niet in. Wel zijn vicaris voor de caritassector en de sociale werken van het Antwerpse bisdom.

Ik moest zelf even opzoeken wat een vicaris precies doet. Wikipedia wist het antwoord. Een vicaris zorgt samen met de bisschop en de vicaris-generaal voor het dagelijks beleid van het bisdom. Meestal zijn er naast de vicaris-generaal, de baas van de vicarissen, drie tot vijf vicarissen die allen hun eigen verantwoordelijkheidsgebied hebben.

Wat ga ik aan die man vragen? Ik wil het interview opdelen in religieuze vragen aangaande de rooms-katholieke leer en wat deze eventueel zegt over de omgang met mensen met een beperking en de meer praktische kant van de zaak. De dagelijkse gang van zaken in die scholen, rusthuizen etc. en waarin die verschillen van soortgelijke instellingen die niet onder rooms-katholiek signatuur vallen, de religie uiteraard even erbuiten gelaten. Maar, bijvoorbeeld ook een vraag over de toegankelijkheid van kerkgebouwen.

Hoe het gesprek gaat verlopen, weet ik nu uiteraard nog niet. Zou wel eens diepgravend kunnen zijn (hoop ik). Want, er zijn wel wat krasse voorbeelden over religie en de omgang met mensen met een beperking. Zo poneerde CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke in De Standaard de stelling dat mensen met een beperking ook een mooi leven kunnen hebben en dat abortus vanwege de wetenschap dat je kindje een beperking  gaat hebben daarom geen goed idee is. Ik vraag me af of alle kinderen die gehandicapt ter wereld komen, zijn visie volmondig beamen.

Uit een ver en grijs Rotterdams verleden herinner ik mij nog een gesprek met een ex-collega van MEE Rotterdam. Hij was streng in de protestantse leer. Geen tv in huis, bijvoorbeeld. Die club dus. De meest krasse uitspraak die ik ooit heb gehoord over handicap en religie kwam uit zijn mond: 'Dat er mensen met een handicap zijn, is de schuld van Eva. Zij had niet van de appel moeten eten.' Wat heeft mijn handicap of die van vele anderen nu met Eva, de appel en de slang te maken?  Ik ben niet zo geboren. Vele andere gehandicapten evenmin. Zijn al die ongevallen en ziektes op latere leeftijd dus allemaal een uitgesteld gevolg van die stomme daad van Eva en is het dus Gods straf?

Woensdagavond om 19:00 uur staat de afspraak met de Antwerpse vicaris. Als hij of ik niet getroffen wordt door de griep of Gods toorn. Ik breng jullie later in de week op de hoogte van hoe het is verlopen.

13 opmerkingen:

He Valo zei

We zijn benieuwd.
grH

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik ook.

Jan de Stripman zei

Kan interessant worden !

Annet zei

Zoeken kan je leven verrijken...Met het geloof is het met alles, als het gevoel er niet bij is wordt het niks...maar hoe meer ik gezocht heb hoe meer maar ook hoe minder ik wist:)Daarom laat ik het liefst m'n gevoel spreken:)

Dat gevoel is wisselend...dat is duidelijk...Met het denken net zo denk ik...haha...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ja, met de juiste vragen en een persoon die er uitgebreid op wil antwoorden. Dat is in beide gevallen nog even afwachten :-).

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Annet:een religieus antwoord: behoorlijk vaag dus :-).

petrus zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
petrus zei

Ik ben razend benieuwd naar je interview. Ik heb als Katholiek jongetje geleerd om nooit, maar dan ook nooit te discrimeneren en alle mensen, ook die met een beperking (handicap heette dat vroeger) te respecteren. Aldus geschiedde bij ons thuis.

Geloof is overigens geen wetenschappelijke aangelegenheid. Het blijft hoe dan ook metafysica.

Ik begrijp wel hoe de rechtgelovige er toe komt om Eva de schuld te geven van alle ellende in de wereld. Zij is verantwoordelijk voor de zondeval in het paradijs. Hij definieert daarmee echter een beperking als een kwaad en dat is natuurlijk onzin, zoals er altijd wel ergens onzin wordt uitgekraamd. Ook de schuld van Eva? :)

Antoinette Duijsters zei

Zo, doe je best maar, ben heel benieuwd.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Petrus: Eva heeft wat op haar geweten. Ik bezig zelf beperking en handicap door elkaar.
@Antoinette: ik zal mijn best doen.

Blewbird zei

Vraag 'waarom', blijf vragen w-a-a-r-o-m hij vindt wat hij vindt! Neem geen genoegen met 'het is nu eenmaal zo', want dat is het niet. Grijp je kans en laat ons weten.

christinA eijkhout zei

makkelijk van die gelovigen he?
Nooit zelf ergens voor opdraaien, altijd een sprookjesfiguur paraat.
Kzou er bijna gelovig van worden :)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Blewbird: ik ga mijn stinkende best voor je doen :-).
@christinA: ja, van die opmerking zakte mijn broek ook af.