dinsdag 26 februari 2013

Wie heeft nuttige tips?

Vanmiddag ontving ik bevestiging dat ik in Polen twee mensen kan interviewen voor mijn project. Een studente met een ernstige lichamelijke beperking en haar moeder die na het krijgen van haar dochter een tehuis heeft opgezet om zulke kinderen te helpen. De gehandicaptenzorg in Polen zal vast nog niet zo professioneel zijn als in Nederland en België, dus dat wordt een interessante ontmoeting op 29 mei.

Tegen die tijd zit mijn reis er haast alweer op. Een reis die nog veel voorbereiding vraagt, niet in de laatste plaats wat mijzelf betreft. Want, ook al ben ik redelijk zelfstandig: mijn beperking gaat het niet makkelijk voor me maken.

Mijn grootste zorgen betreffen op dit moment mijn fysieke kracht en mijn digibeet zijn. Om met het eerste te beginnen: ik kan alleen mijn linkerhand gebruiken. Dat wordt lastig met het in- en uitstappen van trein, bus, tram etc. Op het vliegveld van Stockholm en Helsinki heb ik al hulp aangevraagd. Ook de ferry van Helsinki naar Tallinn vrees ik niet. Het zijn de treinen en bussen. Hoe kom ik daar in en uit met een zware koffer? Een rugzak gaat niet volstaan.

Ik heb in elk te bezoeken land al het Rode Kruis gecontacteerd of zij wellicht een vrijwilliger kunnen 'ronselen' om mij te helpen. Behalve uit Letland heb ik geen enkele positieve reactie op die vraag gehad. Ik zal moeten zien of de te interviewen personen niet een sterk vriendje kunnen afvaardigen. En natuurlijk kan ik mezelf ook helpen door een handige koffer aan te schaffen. Geen Amerikaanse koffer die twee bij twee meter is en tien kilo weegt, maar een praktische koffer die makkelijk te hanteren valt en waar voldoende in kan. Ik moet er binnenkort eens voor gaan surfen. Iemand weet van een nuttige website in deze?


Bron afbeelding: www.cheaptechforme.com

Dan is er het probleem smartphone. Ik moet goed bereikbaar zijn gedurende mijn reis en wil ook foto's nemen om te twitteren en op facebook en mijn site te plaatsen. Twitteren en facebooken doe ik bij voorkeur ook met een smartphone zodat ik niet steeds mijn laptop hoef aan te doen.

Ik heb de ballen verstand van smartphones. Loop nog steeds rond met een GSM van zeven jaar oud. Alleen bellen en SMS'en zit erop. Wat is technisch beter: een iPhone of een Samsung? Waar moet ik op letten wat technische snufjes betreft? Hoe zit dat met een abonnement? Kun je onbeperkt internetten? Zit er een limiet aan? Wie mij alvast wat wegwijs kan maken: graag!

Hetzelfde voor Wifi. Ik verblijf in hotels met Wifi. Zodoende kan ik mooi aan mijn website werken en interviews uitwerken op mijn laptop. Hoe werkt Wifi? Geen flauw idee. Normaal schiet ik op vakantie een half uurtje een internetcafé in. Daar heb ik nu geen tijd voor en gaat ook niet voldoen.

Iedereen die op één of meerdere vragen goede suggesties of afdoende antwoorden weet: laat wat horen. Mei komt steeds dichterbij.

17 opmerkingen:

lebonton zei

ik ben een even grote digibeet. wat ik doe, dat kan ik en verder niet. v.w.b. de koffer, geen site, maar wel de tip: hardcase, wieltjes en een uitschuifbaar handvat. dan heb je alles in de (éne) hand, het gewicht rolt achter je aan en het is beschermd.

Blewbird zei

"De gehandicaptenzorg in Polen zal vast nog niet zo professioneel zijn als in Nederland en België"

Tip: laat je vooroordelen thuis!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Ton: alvast een goede tip!
@Blewbird: je hebt gelijk. Ik heb echter al wel een foto van haar gezien waarin ze in haar rolstoel de trap op wordt gedragen op de universiteit, omdat ze daar met haar rolstoel niet in de lift past. Die uitspraak is dus wel ergens op gebaseerd ...

Annet zei

Jemig dit typ je allemaal met één hand...je komt er wel is mijn gevoel Johan...

Vind dat geen vooroordelen hoor..zo zou ik ook denken over Polen b.v.

In Amsterdam zouden ze zeggen: wat je in je hoofd hebt heb je niet in je kont...:)

Respect!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ja, al 35 jaar heb ik maar één linkerhand :-).

TimmerArk zei

Kan je weinig helpen ben ik bang. Ik heb wel een smartphone, een htc van een jaar of 4 oud. Batterij is al na een uur of vier op. Het heeft een toetsenbord, daar viel ik op. Iphone is hoe dan ook duurder, denk ik. Internetten met je smartphone in het buitenland zal ik je niet aanraden, dat kan nog wel eens in de papieren lopen.
Wifi? Ja, ik heb het thuis, omdat ik met mijn tablet ook op het toilet wil kunnen zitten, in de keuken tuin etc. Bereik is niet altijd even goed. Ik denk dat ik met mijn tablet naar een terras kan gaan met Wifi en dat mijn providergegevens contact maken en dat ik dan kan internetten. Wat ik bedoel is (behalve dat ik het dus niet echt weet) dat je gebruik kan maken met wifi als je wel een internet 'aansluiting' moet hebben, ook daar zou ik wel voorzichtig in het buitenland mee doen. Een internetcafe lijkt mij toch het handigst en goedkoopst en veiligst.
Geen Laptop (kan gestolen worden) alleen telefoon (voor twitter of foto's) en bluetooth of een kabeltje...

Maar er zijn vast lezers die er veel meer van weten...
Misschien een gerichtere vraag als titel?

Grutte Pier zei

Veel vragen... Technisch zal eea wel op te lossen zijn.

Is alles wel rond qua subsidie ed.?

Ik zou kiezen voor een tablet met Wifi, met (aanklikbaar) toetsenbord (USB/Bluetooth). Op hotelkamer te laten liggen. Een snapshot Digitale camera die te gebruiken is samen met Tablet. Tablet kan dus ook een laptop zijn....

Daarnaast een goede telefoon, provider free (dat is die van jou ws al) zodat je sim-kaartjes per land kan kopen bij de goedkoopste aanbieder. Ik zie de toegevoegde waarde niet van een smartphone voor je. Gezien begeleiding. Kan het mis hebben nl. Dan een Samsung in de Galaxy serie (S2). Of als de drommel een 'copie'bestellen via een chinese site... ;-) (125 euro en geweldig...)

Gezien ook gezond zijn, moet je een eigen 'koffertje' hebben. Ik zou kiezen voor een kleine alu. Zorg ervoor dat je altijd je voorschriften/receptuur bij de hand hebt!

Altijd bereid tot nader overleg en uitwerking. Dat weet je.

Gr.
P.

Johan zei

@Timmerark: in elk geval dank voor je ervaringen.
@Grutte Pier: ik gebruik geen medicijnen, dus dat probleem heb ik niet. Een Samsung dus ...

Anoniem zei

Ik ben zelf ook niet echt handig in dit soort dingen. Belangrijkste tip: alles goed uittesten voor je vertrekt. Onderweg zit je niet te wachten op technische problemen immers.

Johan zei

Dat zeker niet.

petrus zei

Een goede licht gewicht rugzak zou voldoende moeten zijn. Ik heb er vaak 4 weken mee rond gereisd in landen als Mexico, Peru, Bolivia enz.
Met smartphone kan ik je niet helepen. Vlgs mijn dochters is de Samsung Galaxy Gio S5660 voor 130,00 Euro een prima apparaat.
Wifi wijst zichzelf. Je krijgt in een hotel (meestal gratis) een code die je op je toestel kunt invoeren.
Successo

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Misschien wel dan. Ik ben toch van plan enkele keren mijn kleren onderweg te wassen. Die Samsung klinkt aanlokkelijk en Wifi zie ik dan wel.

Anoniem zei

Verу nice pοst. I just ѕtumblеd upon youг blog and wanted to sаy
that I've really enjoyed surfing around your blog posts. After all I'll bе
subѕсrіbіng to yοur feed and I hoρe you wгіte
again soon!

Alѕo vіsіt my site; macbook repair petaling jaya

Anoniem zei

Gгeеtіngs! Very helpful adνice wіthin this poѕt!
It is the littlе changеs that make thе bіggeѕt changes.
Маny thanks foг shаrіng!

My web ρagе ... iphone repair petaling Jaya

Anoniem zei

Very descriρtiνe ρоst, I еnjoуеd that a lot.
Will there be a ρart 2?

My weblog :: ipadrepairpetalingjaya.wiki.zoho.com

Anoniem zei

Very shortly thіs web pagе will be famοus amid all
blogging and site-building viѕitors, duе to it's fastidious articles

Look at my site ... Iphone repair danga bay

Anoniem zei

I gο to see eveгу day some websіtеs and infoгmation
sіtеs to гead articleѕ, exсept thіs blog gives quality baѕeԁ posts.


Hеre is mу web-site; iphonerepairkl.my