zondag 31 maart 2013

Mark Rutte moet maar eens bellen met Alexander De Croo

Drie prominente VVD-coryfeeën kwamen gisteravond in Nieuwsuur met een opmerkelijk standpunt naar buiten. Heb het niet gezien, zat naar Heerenveen - Feyenoord te luisteren, maar hoorde het voorproefje in het Radio 1 journaal van 18:00 uur. Nederland moet volgend jaar niet die afgesproken vier miljard euro extra besparen. Zeiden Frits Bolkestein, Ed Nijpels en ook onderstaand heerschap.


Bron foto: www.heervanstand.nl

Van de liberale visie van Bolkestein ben ik nooit fan geweest. In mijn tienerjaren, ja ik geef het toe, had ik wel sympathie voor Ed Nijpels en overwoog ik zelfs VVD te stemmen. Helaas voor Ed, ik was nog geen 18. Hans Wiegel is echter wel met afstand de VVD'er voor wie ik geen enkele sympathie voel. Dat orakelt vanuit Friesland allerlei dingen zonder ook nog maar enige verantwoordelijkheid voor zijn uitspraken te willen nemen. Hoelang is hij al weg uit de landelijke politiek? De 'nacht van Wiegel' dateert van mei 1999 en toen was hij nog 'slechts' senator. In de Tweede Kamer is hij al minstens 30 jaar foetsie. Roepen vanaf de zijlijn kost niet veel moeite en je helpt er je ploeg ook niets mee. Maar Wiegel doet niks anders.

Nu zijn de drie 'wijze mannen' van de VVD dus kennelijk tot het inzicht gekomen dat hun topman Mark Rutte de Nederlandse economie aan het kapot bezuinigen is. Tsjonge, dat getuigt toch wel van groot voortschrijdend inzicht. Zou de VVD zenuwachtig worden van Geert Wilders? Zou niet de eerste keer zijn.

Ondertussen heeft de federale regering in België de begrotingscontrole voor 2013 met succes afgerond. Het begrotingstekort komt dit jaar op een kleine 2,5% uit. Had volgens de Europese eis 2,15% moeten zijn, maar België krijgt wat respijt van Europa. Zolang de staatsschuld maar onder de 100% blijft en er structurele maatregelen worden genomen.

Dat is allemaal gebeurd, bezweren Di Rupo en co. Onder die co bevindt zich ook Alexander De Croo.


Archieffoto

De Croo is van de Vlaamse liberale Open VLD en deed tijdens die recente begrotingsonderhandelingen, die bijna een maand in beslag namen, als vanouds het moeilijkst van alle regeringspartijen. Hij wilde geen nieuwe belastingen, wilde structurele hervormingen en vond lange tijd dat België zich wel aan de Europese norm moest houden, wat Brussel ook anders mocht zeggen. Hij lag de afgelopen week zo dwars dat hij kwaad uit de vergadering schijnt te zijn weggelopen. Uiteindelijk is hij bijgedraaid. Hij heeft zijn zin ook grotendeels gekregen. Geen nieuwe belastingen.

In een vorig politiek leven was hij verantwoordelijk voor de val van Leterme 2 in 2010 en dus indirect ook verantwoordelijk voor de langste regeringsformatie in de Belgische geschiedenis nadien. Ik heb zo het vermoeden dat hij dit niet nog een keer op zijn geweten wilde hebben met alweer verkiezingen in 2014 voor de deur. En een Bart De Wever die niet kan wachten de hele boel op te blazen.

Liberalen aan de macht in zowel Nederland als België. Wat ze gemeen hebben, is hun stijfkoppige liberale visie op de economie. In België hebben ze niet de overhand en moeten ze zich dus wel schikken naar de visie van Di Rupo dat het land niet moet worden kapot bezuinigd. Mark Rutte heeft  dat inzicht ook nog niet, maar krijgt te maken met opmerkelijke druk van binnenuit. Misschien moet hij toch eens bellen met De Croo om te horen hoe hij zich een draai in denken kan veroorloven zonder gezichtsverlies.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Oude senatoren met volgevreten lijven kunnen zeer goed bezuinigen.
Daar lijden ze niet onder.
reinejragolo

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ze doen het alleen niet zelf.

Anne Vellinga zei

geld moet rollen, en koppen soms ook

Anoniem zei

Bezuinigen op zich is niet zo veel mis mee. Verkeerd bezuinigen brengt een hoop ellende.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Anne: wie had je in gedachten?
@Aad: willen Wiegel en co slim bezuinigen?

He Valo zei

Goed verhaal.
grH

Anoniem zei

Ach, die Rutte toch

Aan zijn armen trekt Merckel zich suf
Zijn benen staan in verzuurde Haagse Bluf
En zijn hoofd wordt bewoond door slechts 1 verlangen
Zo lang mogelijk premier blijven
Terwijl het regent van de oude wijven
Loopt hij te stralen als de zon
Heeft een visie van louter karton
Over hem valt niets meer te schrijven
Behalve dat hij snel zijn lier aan de wilgen moet hangen

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je hebt toch maar een mooi gedicht voor hem geschreven!