zondag 3 maart 2013

Vlaamse media slaan door in berichtgeving over zaak De Gelder

Het valt me op dat de Vlaamse media alsmaar meer en meer aandacht besteden aan rechtszaken. Dat was al zo met de zaak tegen Hans Van Themsche, de verantwoordelijke voor de moorden in de Antwerpse binnenstad met een racistisch tintje in mei 2006. Ook van de zaak tegen verkrachter en moordenaar Ronald Janssen was het smullen geblazen in de pers, net als van de 'parachutemoord'. Maar, de huidige zaak tegen Kim De Gelder slaat echt alles.


Bron tekening: www.standaard.be

Kim De Gelder is die wezensvreemde jongeman die in januari 2009 kleuterdagverblijf 'Fabeltjesland' in Dendermonde binnenstapte en daar enkele kleuters en begeleidsters doodde. Enkele dagen daarvoor had hij een oude dame vermoord. Tijdens de huidige rechtszaak komen deze feiten uitgebreid aan bod en in elk geval de Vlaamse krantenlezer hoeft geen detail te missen.

Krantenpagina's vol zijn er geschreven over het proces de afgelopen week. Iedere dag opnieuw. Wat De Gelder zegt, hoe hij erbij zit. Wat zijn advocaat zegt en doet (de goede man wordt helemaal tureluurs van zijn cliënt).

Natuurlijk is dit een uitzonderlijke zaak. De begane feiten zijn wreed en De Gelder zelf is behoorlijk geflipt. Zo gedraagt hij zich nochtans bij vlagen. Je kunt geen vat op zijn motieven en gedachten krijgen. Dat blijkt uit al die krantenpagina's.

Dat doet bij mij de vraag oprijzen of al die krantenpagina's wel moeten worden gewijd aan dit proces. Wat wordt je er als lezer wijzer van? Helemaal niets. Het ware beter desnoods iedere dag aandacht te besteden aan de inhoudelijke kant van het gebeuren van de voorgaande zittingsdag en that's it. Geen paginalange psychologische analyses alstublieft. De psychiaters die hem onderzochten konden het al niet eens worden over de vraag of De Gelder geestesziek is of niet. Zouden wij als lezer van al die pagina's over De Gelder dat dan wel moeten kunnen?

Laat het recht zijn beloop en houdt afstand. Dan kun je als media na het uiteindelijke vonnis alsnog in alle rust een analyse op de rechtsgang erop los laten. De huidige De Gelder overkill is echt erover.

Nog iets geks. Vlak na zijn arrestatie kon je in alle media foto's zien van hoe De Gelder eruit zag. Nu moeten we het al de hele week doen met tekeningen van De Gelder. In rechtszalen mogen geen foto's worden genomen. Voordat de rechtszaak begint wel? Schizofrenie!  

5 opmerkingen:

He Valo zei

Het iets te veel van het slechte
grH

TimmerArk zei

Goed dat je dit bericht. Het is dus niet alleen in Nederland hijgerige sensatielust. A sigh of the times...?

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Mooi verwoord!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Mensen zijn kennelijk belust op sensatie.

PP Plafond zei

estingtestingesting