zondag 8 december 2013

De leukste en irritantste radiocommercials van 2013

Radiocommercials. We horen ze iedere dag weer voorbijkomen. Zo vaak, dat je ze op het eind kunt dromen. Soms worden die reclames echter eerder nachtmerries. Welke radioreclames vond ik in 2013 nu plezant en welke juist niet? Ik begin met de Vlaamse en daarna de Nederlandse winnaars.

Vlaanderen

Leukste

De Vlaamse Gamma-reclames kennen al 20 jaar hetzelfde stramien. Vervelen doen ze nooit. Ze draaien om het typetje 'Bompi' dat bij Gamma werkt. Hij weet regelmatig fijne Gamma-aanbiedingen te vertellen aan de rest van het gezin: vader, moeder en broertjes ('mannekes').

http://www.youtube.com/watch?v=5r--A4MfVbE

Irritantste

Radiocommercials moeten in een korte tijd een boodschap overbrengen. Maak je die tijd te lang, dan komt de boodschap niet over omdat de luisteraar dan al met zijn gedachten ergens anders zit. Wil je bovendien in een te lange commercial ook nog een politiek gevoelig onderwerp aansnijden, dan zit je twee keer fout. Dat is wat de Belgische dierenwelzijnsorganisatie Gaia dit jaar deed ten tijde van het islamitische Offerfeest.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20131014_00790191?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=dso&utm_content=article&utm_campaign=seeding

Nederland

Leukste

De boodschap komt toch altijd het beste over met een vleugje humor en/of een openingszin die je gelijk dwingt verder te luisteren. Bij Vodafone hebben ze dat goed begrepen. Bij verre de meest humoristische radiocommercial die ik dit jaar op Radio 1 heb gehoord en ook nog goed voor je topografische kennis!

http://www.youtube.com/watch?v=abIidm1JJxc
 

Irritantste

De radiocommercials van Yacht blinken nooit uit in humor of een pakkende boodschap, maar de huidige reclame slaat alles wat irritatie betreft. Zelfs Tom de Ridder met zijn MKB-brandstof kon daar dit jaar niet tegenop. Wat hoor je? Een bedrijfsleider zit achter het stuur van zijn auto te mopperen dat hij niet de juiste mensen kan vinden voor een positie. Tot drie keer toe tettert zijn passagiere op de achterbank dat Henk, zo heet hij kennelijk, moet schakelen. Snel de radio uitschakelen ja! De reclame van Yacht valt nergens op internet terug te vinden. Logisch ... De filosofie achter het schakelen vind je op www.yacht.nl/schakelen Ik zou maar snel doorschakelen.

10 opmerkingen:

lebonton zei

goede reclames blijven je bij, slechte helaas ook.
ik weet nog steeds uit mijn jonge jeugd de radiocommercials van 'ibis shag', 'kant en klaar meubelen' en een tv reclame van 'biershampoo cleo' op te dreunen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dat moet al lang geleden zijn, want geen van drie zegt mij iets ...

Annette zei

Nee die ken ik ook niet van Ton..Het geeft te denken:)

Reclame is een veld vol wisselend gedoe. Soms ergerlijk en soms een lach.

Dit hoor je nooit meer 'Goede wijn behoeft geen krans' ~ sprak mij aan....

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Misschien luisterde Ton naar heel speciale programma's :-).

Jacques zei

Weet u hoe ik aan kant en klaar radiospot kan komen ?

Gr. Jacques

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Daar zijn toch genoeg bedrijven voor die ze maken?

Anoniem zei

Oja en ik demp de radio ook altijd bij de Yacht reclame :)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dank voor de reactie anoniem.

Anoniem zei

Ik heb geen radio, en op tv zap ik meestal langs reclame heen. Heel soms stuit ik toch op een commercial, zoals de laatste van Gamma. En hoewel een beetje flauw mss, vond ik hem toch leuk. ;)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

De tv-commercials die ik te zien krijg, zijn altijd supermarkten en auto's ... Geen radio? Gelukkig is er internetradio!