maandag 30 december 2013

Voor hetzelfde geld was ik gedoopt

Mijn vader was gezegend met vier rijkelijk uitgebreide voornamen. Ik heb daar verder nooit iets achter gezocht en dacht dat het te maken had met de tijd waarin hij werd geboren. Atheïst zoals hij zichzelf altijd profileerde, had ik ook geen reden om in de richting van religie te denken. Eind november besefte ik ineens dat hij toch wel degelijk een religieuze achtergrond had.

Ik kwam erachter na een gesprek over heiligen met Roemeense date. Veel heiligen in de Roemeense orthodoxie vervullen die rol ook in de rooms-katholieke leer, leerde ik na wat research thuis. De specifieke heilige waar wij het over hadden, is degene naar wie zij is vernoemd. En haar naam scheelt maar bar weinig van de eerste voornaam die mijn vader had.

Op eerste kerstdag informeerde ik eens bij mijn moeder. 'Gekke vraag, maar was de vader van mijn vader rooms-katholiek?' 'Je vader deed altijd alsof hij ongelovig was, maar ik hoorde van ... dat hij inderdaad rooms-katholiek was.'


Is hij gedoopt? Ik ben dat zeer zeker niet. Anders zou er wel een attest van zijn. Ik zit er wel mee nu. Het doet me realiseren dat ik bar weinig weet over mijn ouders. Ze praatten nooit over hun verleden en ik vroeg er ook nooit naar. Wat heb ik nog meer info over hem gemist? Bij mijn vader is het inmiddels al meer dan vijf jaar te laat om het te doen. Of ik nog eens een poging waag bij mijn moeder?

Dit wilde ik toch nog even kwijt in de laatste uren van 2013. Goed oudjaar allemaal. In Antwerpen geldt een terreurwaarschuwing. De moslimextremisten weten niet van ophouden. Wordt een beetje moe van die gasten. De Antwerpse politie neemt de dreiging in elk geval zeer serieus. Reden voor mij om mijn bekenden wier moedertaal niet het Nederlands/Vlaams is te verwittigen. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Grote mensenmassa's en dan zo'n zot. Dan kun je beter een engeltje op je schouder meedragen om nog eens met het rooms-katholicisme te eindigen.  

7 opmerkingen:

wllm kalb zei

Dopen is een zaak van ouders, zij willen iets voor hun kind. Als kind merk je er gelukkig niks van, het legt geen verplichting op, je hebt geen merkteken meegekregen (zoals een besnijdenis) je kan het makkelijk van je laten afglijden. Je vader was gedoopt. Nou en? Niks van aantrekken zou ik zeggen. Als het goed is kan je het nagaan in het doopregister.

lebonton zei

engeltjes kunnen nooit kwaad op schouders ;-)
hou het veilig en gezond!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Willem: dat weet ik dus niet of hij gedoopt is. Vraag het me af. Het doopregister ga ik zeker nog eens raadplegen.
@Ton: jij ook!

Theo Balvers zei

Het zou mij ook wel beziggehouden hebben. Vier voornamen kunnen maar 2 oorzaken hebben: of rooms of van adel. Je achternaam had dan wel anders moeten luiden.

Gelukkig Nieuwjaar Johan!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Van adel is mijn familie helaas niet. Blijft rooms-katholiek over. Ook de beste wensen voor jou Theo!

Anoniem zei

Je weet toch dat geloven een eigen volwassen keus is, die je in alle rust met verantwoorde redenen zelf al dan niet neemt. Je kunt maar het best mooi jezelf blijven, met of zonder engeltje op je schouder. Met oud- en nieuwjaarswensen! joost tibosch sr

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dank je wel Joost. Het gaat mij in dit verhaal vooral erom dat ik het tot een maand geleden niet wist!