donderdag 23 januari 2014

God is liefde?

Ik heb geen klap van een molenwiek gekregen. Zover ik weet, ben ik ook niet op een sneaky manier onder invloed geraakt van alcohol of drugs. Feit is in elk geval dat ik momenteel de Bijbel aan het lezen ben.Bron afbeelding: www.creatov.nl

Hoe ben ik er zo toe gekomen? De Bijbel maakt al meer dan 20 jaar deel uit van mijn boekencollectie. Ik schafte hem aan in 1993 nadat ik in contact was gekomen met Jeannette, die mij veelvuldig verhaalde over haar liefde voor Jezus en geloof in God. Al sinds mijn achtste had ik een haat-liefde verhouding met God. Ik wilde graag geloven, maar kon het niet. Die wens kwam uit mezelf, want van huis uit heb ik niets van religie meegekregen. Door de jaren heen, had ik mijn pogingen opgegeven. Toen ontmoette ik Jeannette. Je zou er Gods hand in denken :-).

Dan had hij toch geen succes. Bij het lezen gingen mijn haren al snel rechtop staan. Het OT staat vol met geweld, verkrachting en slavernij. Zal best de stand van zaken zijn geweest in die dagen, maar God toont zich in het OT nu niet echt die liefhebbende vader die over alle mensen waakt.

Snel overschakelen naar het NT dan. Dat bracht niet veel meer vrolijkheid. Jezus was vast een toffe peer, maar ik geraakte niet onder de indruk van zijn leven en denkbeelden. Sorry Jeannette, je kon me niet bekeren en de Bijbel kwam in een vergeten hoekje terecht.

Daar is die dus weer uit. Niet dat ik alsnog van plan ben om mezelf te bekeren, ook al zou Roemeense date dat bijvoorbeeld wel leuk vinden. Het is ook niet vanwege haar aanhoudende vragen waarom ik niet geloof dat ik er weer aan ben begonnen. De reden is veel minder prozaïsch. Ik moet een beetje op mijn financiën passen dezer dagen en iedere maand een nieuw boek kopen, is één van de eerste zaken waar je gemakkelijk op kunt bezuinigen. Ik ben derhalve teruggevallen op letterlijk en figuurlijk oude literatuur uit mijn boekenverzameling.

Ik ben niet opnieuw van voren af aan gestart, maar bij de brieven van Paulus. De goede man heeft nogal wat brieven geschreven: aan de Corinthiërs, de Galaten, de Efeziërs ...Een computer zou voor hem echt een uitkomst zijn geweest.

In die brieven getuigt hij van zijn toewijding aan God en de Here Jezus. Daar ben je apostel voor. En oh wee degene die afvallig is, zich bezighoudt met hoererij, drank en drugs etc. Die hoeft niet op een plekje in de hemel te rekenen. Integendeel, hem/haar wacht veel ellende. En passant laat hij zich ook uit over de positie van de vrouw. Om het in enigerlei moderne termen te zeggen: die is achter het aanrecht en nergens anders. Me dunkt dat de SGP onder andere uit de brieven van Paulus aan de Corinthiërs haar ideologische mosterd heeft gehaald.

Gelovigen zullen mij nu verwijten dat ik karikaturen neerzet en dat je het geloof op de 21 eeuwse manier moet beleven. Prima, maar tegelijkertijd worden in de protestantse en RK-kerken nog wel steeds dezelfde Bijbelteksten gepredikt. De brieven van Paulus komen daarbij vast ook regelmatig voorbij.

God is liefde. God geeft kracht. Het zijn veel gehoorde argumenten van mensen die hun leven in het teken van religie (proberen te) plaatsen. Was het maar waar! Dan zou ik à la minute mezelf bekeren. Maar, ook deze tweede lezing van de Bijbel gaat dat niet bewerkstelligen. Ik ga nochtans nu wel even door ermee. Voor een verklaring van je wereldbeeld is het verdraaid nuttig. Ondertussen denk ik dat het navolgende een vrediger verbeelding van God is.6 opmerkingen:

lebonton zei

het is niet het boek wat ik graag lees. zelfs de nieuwe vertaling die ik heb gekocht vind ik taaie kost. de gedachten erachter kan ik wel plaatsen, al vind ik wel dat je je moet beseffen dat dit extreem lang geleden is opgetekend, naar de denkwijze van toen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik lees het ook niet voor mijn lol. Ik snap de filosofie achter de gedachten ook wel, maar snap niet dat mensen er anno 2014 nog precies naar die wetten willen leven. Dat snapte ik ook in 1993 al niet ...

Annette zei

De taal, het zinsgebruik....er is niets dat wat met me doet. Hetwerkt vervreemdend....

De boeken van b.v. Etty Hillesum heb ik omarmd.....

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

De taal stoot mij ook af. Etty Hillesum moet ik eens googlen.

Anoniem zei

de tijd van de bijbel waren geen vrolijke tijden, dat is mij in elk geval wel duidelijk geworden na lezing,
wat ik me afvraag of er ook een bijbel, koran etc zou zijn geweest als adam en eva nooit uit het paradijs zouden zijn verdreven


groet,assyke

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dat is een interessante vraag Assyke!