zondag 26 januari 2014

Vaarwel Facebook?

Ik ben nooit een early adopter geweest. Kocht pas begin deze eeuw mijn eerste mobiele telefoon. Heb nog steeds geen iphone of tablet en doe het met 'ouderwetse' alternatieven. Ik zou echter binnenkort ineens wel een early adopter kunnen zijn. De voorbode van maar liefst 80% der mensheid die Facebook in de komende drie jaar gedag gaat zeggen.

http://smallbuck.com/nashvillewebdesign/wp-content/uploads/2010/06/facebook_like_button_big.jpg

Dat beweren onderzoekers van de Princeton University tenminste. Zij vergeleken de groei van FB eerder deze week met een ziekte. Die ziekte dijt eerst maar steeds verder uit totdat mensen door gaan hebben hoe je 'm kunt voorkomen. Naar FB vertaald: eerst wilde iedereen er per se op en nu mensen zien wat het voorstelt en dat er ook mensen zijn die er pertinent geen gebruik van willen maken, gaan ze nadenken of ze er zelf nog wel iets aan (willen) hebben.

Ik heb me nooit zo thuis gevoeld op FB. Het was een handig medium om mijn reisimpressies en foto's vorig jaar op te posten, maar ik had het net zo goed op mijn blog kunnen doen. Ik heb enkele mensen teruggevonden die ik uit het oog was verloren. Leuk op zich, maar het is overdreven om te stellen dat ik nu terug intens met ze in contact sta. En dat is het nut van FB voor mij geweest in drie/vier jaar.

Het is allemaal heel schattig en charmant hoor: al die foto's en video's die vrienden posten van hun hond, kat, zoon of dochter. Maar, wat moet ik ermee om elke dag door hordes nieuwe foto's en video's te moeten scrollen? Ja, sorry hoor. Het is leuk om te zien dat jullie je kennelijk prima vermaken op FB, maar ik schiet er zelf weinig mee op. Geloof dat ik mij aardig inhoud op FB. Probeer het toch vooral zakelijk te houden. Maar, net dat zakelijke komt wat mij betreft daar niet uit de verf.

Mijn jobcoach zei vorig jaar tegen mij: 'Facebook, dat is het gesprek bij de koffieautomaat op het werk.' Ik drink nooit koffie en slechts één of twee keer per dag thee, dus toen ik nog werkte, zag je mij al nooit veel bij de koffieautomaat. Dat verklaart denk ik alles al waarom ik overweeg mijn Facebook-accounts op te zeggen.

Er zijn genoeg andere sociale media voorhanden die ik kan gebruiken om mijn zegje te doen. Twitter vind ik van alle de beste, omdat je daar direct to the point moet zijn in 140 tekens. Zo train je jezelf helder te communiceren. Voor mijn zakelijke ambities kan ik ook nog LinkedIn gebruiken en 2014 schijnt het jaar van Google+ te worden.

Waarom ik mijn Facebook-accounts nog niet heb opgezegd? Vanwege die paar mensen in den vreemde die ik persoonlijk ken, lees: ooit contact mee heb gehad in real life, en die ik anders uit het oog zou verliezen. Misschien moet ik maar eens beginnen met zelf niets meer te posten en niet meer te reageren, behalve dan juist af en toe bij hen. De overige vrienden weten mij toch wel te vinden ...

Oh ja: I'm bloody serious in this! 

9 opmerkingen:

Jan de Stripman zei

Tsja, Johan... Ik zou zeggen: gebruik Facebook zo als jij het wilt gebruiken. Dan heeft het nut.

Zelf zet ik nooit iets persoonlijks op FB, maar onderhoud wel contacten met anderen, voornamelijk de voormalige VK-bloggers. Twitter vind ik nog vluchtiger dan FB, daar pik ik maar zelden iets van op...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Twitter is voor mij een nieuwsbron en ik kom er in contact met anderen met wie ik soms uitvoeriger discussies voer dan ik op FB zou doen.

Anoniem zei

Je hield toch ook al eens op met bloggen? Is ook niet gelukt ;-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dat is waar, alhoewel ik op Antwerps geraas en geruis niet zo heel veel meer blog.

Annette zei

het is vooral fijn voor de creatievelingen...hoera weer een muur erbij, een schetsboek, een fotoalbum....en al die vriendinnen, die heb ik hier niet, het is mijn wereld waar ik veel van opsteek en kan delen.....

lebonton zei

uiteindelijk houdt alles op ;-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Annette: voor de één heeft FB nut, voor de ander niet ...
@Ton: dat is onvermijdelijk.

bert deben zei

ach, alles heeft een nut al naargelang hoe je er gebruik van maakt - ik merk aan mijn statistieken dat ongeveer 50% van mijn lezers mijn poëzie vinden dank zij FB (via verschillende poëziepagina's daar) - maar ik zet er verder weinig al te persoonlijke dingen op - blijven gebruiken om af en toe een link op te zetten van je blogbijdrages zou ik zeggen ... ;-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Voor Antwerps geraas en geruis blijf ik dat wel doen. Morgen weer. Voor mijn andere blog beperk ik mij toch tot de meer zakelijke sociale media.