vrijdag 28 februari 2014

Johan aan de fado

Op het moment dat dit blog het levenslicht ziet, maak ik mij bijna gereed om te vertrekken naar concertzaal De Roma te Antwerpen. Een oud-collega uit Rotterdam heeft mij uitgenodigd vanavond een concert bij te wonen van Cristina Branco, Portugees fado zangeres.

De naam deed wel een belletje bij mij rinkelen, maar ik kon toch niet direct een lied op haar plakken. Ik ken Dulce Pontes. Hoorde haar regelmatig voorbijkomen toen ik in Nederland op zondagochtend nog naar 'De Sandwich' van Jacques Klöters luisterde. Programma schijnt niet meer te bestaan ...? Ik ben in Antwerpen afgehaakt.

Cristina Branco. Op Studio Brussel draaien ze geen fado en toch kende ik die naam ergens van. 'Google maar eens op haar. Ze heeft nog met Blof gezongen', gaf oud-collega als tip. De klokken gingen luiden. 'Dansen aan de zee.' Dat was waar ik haar van kende. Doet Blof tegenwoordig eigenlijk nog iets? Ik ben te lang weg uit Nederland jongens!

Branco blijkt al 17 jaar bezig te zijn als zangeres en heeft ter viering daarvan drie CD's uitgebracht met een selectie uit haar repertoire tot nu toe. Daar is ook haar huidige tournee 'Idealist' aan opgehangen, las ik op de site van De Roma.

Ik heb het nooit zo op best of's. Vind het getuigen van weinig creatieve inspiratie en een makkelijke manier om weer de kassa te laten rinkelen. Maar goed, ik ben behalve dan dat nummer met Blof totaal onbekend met haar werk, dus in dit geval laat ik het mij welgevallen. Hieronder alvast Branco met Blof om in de stemming te komen. Misschien komen de mannen van Blof wel even langs op het podium. Antwerpen ligt niet zo heel ver van Zeeland vandaan ...

10 opmerkingen:

lebonton zei

ik vind het mooie muziek en daardoor jammer dat ik de taal niet versta.
en best of is inderdaad vaak fantasieloos. een origineel album heeft vaak nog de gedachte van de artiest van 'zo moet het in elkaar steken'.

Jan de Stripman zei

Niets mis met goed gespeelde fado ! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Ton: ik versta er ook geen woord van. Gelukkig gaf ze bij de meeste nummers een kort intro waar de song over ging.
@Jan: ik kan haar je aanbevelen! Ze heeft een mooie stem en een goed stel muzikanten die haar begeleiden. Last but not least: ze is een mooie dame om te zien :-).

Nighel Inesia zei

Ik ben blij dat je, ondanks de taalbarriere, er van hebt genoten.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het was een prima concert. Nogmaals dank voor de uitnodiging!

Annette zei

De Sandwich is naar een ander tijdstip naar een andere zender gegaan....snif....

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Aha. Ook al weg gebonjourd.

jocornil zei

Johan,

De Sandwich (AVROTROS) met Jacques Klöters is niet helemaal weg gebonjourd. Het programma bestaat nog, hoewel door de verandering naar NPO5 ietwat aan het luisterpubliek aangepast (meer oldies en crooners, minder wereldmuziek...) ...spijtig.
De zender is voor ons in Vlaanderen moeiljker "bereikbaar"... maar via internetradio lukt dat nog ... ofwel via de postings te downloaden : http://www.feedage.com/feeds/511024/avro-de-sandwich

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dank voor deze info!

muhammad ardhi zei

wow nice thanks a get it


anime zero