dinsdag 4 maart 2014

Daar ging een deel van mijn persoonlijk verleden

Na zowat op de kop af acht jaar trouwe dienst zag ik mij gisteren genoodzaakt een nieuwe GSM aan te schaffen. Mijn oude beestje, pre-smartphone, werkte technisch gezien nog prima. Ik kreeg alleen de aan- en uitknop haast helemaal niet meer ingedrukt. Dan wordt het lastig telefoneren en SMS-jes sturen ...

Op dus naar de Mobistar-shop gistermiddag. Modellen genoeg. Was niet van plan honderden euro's neer te tellen voor zo'n ding. Was tevens niet van plan een abonnement te nemen. Daarvoor gebruik ik een mobiele telefoon veel te weinig. Internetten en e-mailen, doe ik wel op mijn laptop. Daar heb ik ook al geen telefoon voor nodig.
http://i-cdn.phonearena.com/images/reviews/148023-image/Samsung-Galaxy-Trend-Plus-Review-005.jpg

Het werd uiteindelijk een Samsung Galaxy Trend. Vraag me niet waarom. Nu ja, dat ik geen iphone zou nemen, stond al vanaf het begin vast. Steve Jobs en zijn nazaten kunnen me wat. Veel te duur spul. Dan liever een goede kloon. Maar, waarom de Galaxy Trend en niet de Galaxy 1 t/m ...? I just don't know.

Het winkelpersoneel bij Mobistar geeft ook de ballen uitleg over hun producten. Er staat wel bij wat het zou moeten kunnen, maar als leek op smartphone gebied zijnde zegt dat mij totaal niets. Gelukkig verwisselde de verkoopster nog wel de simkaart van toestel en stelde ze het nieuwe apparaat op de juiste manier in. Binnen een kwartier stond ik op straat met mijn allereerste smartphone ever, 150 euro lichter.

Na wat gehannes kon ik mijn eerste test-SMS verzenden. Bellen/gebeld worden en SMS-en. Meer moet dat niet zijn, remember. En toen besefte ik dat ik niet alleen technisch afscheid had genomen van mijn oude GSM, maar ook persoonlijk.

Ik had alle SMS-jes die ik de afgelopen anderhalf jaar met Roemeense date uitwisselde nooit gewist. Sommige waren best lange epistels en ik vond het gewoon zonde om ze weg te gooien, ook al zat ik ze heus niet iedere dag verliefd te lezen. Ik herlas ze nooit. Het was het idee. Je moest eens weten wat ik allemaal niet bewaar aan tastbare herinneringen aan contacten van vroeger. Brieven, kaarten, foto's. Doe ik er concreet iets mee? Welnee, maar ik wil het verleden levend houden. Zoiets. In dat licht moet je ook die bewaarde SMS-jes zien.

Ik heb mijn oude GSM nog. Ik neem aan dat als ik de simkaart er terug in stop ik de SMS-jes ook weer zie. Helemaal gedeletet zijn ze dus nog niet. Het zit er echter dik in dat ze op den duur toch in de vergetelheid geraken. Jammer, maar niet getreurd. Ik heb ze ook niet nodig na de periode van mijn actieve bezoekjes aan Roemeense date. We houden contact eens ze stopt met werken. Die toezegging kreeg ik afgelopen donderdag van haar. Wie maalt er dan nog om een stuk of 50, 75 SMS-jes?     

5 opmerkingen:

lebonton zei

een. goed vooruitzicht weegt zwaarder dan welk archief dan ook ;-)

Jan de Stripman zei

Je zou zeggen dat je ze wel over zou moeten kunnen zetten naar pc of laptop...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Ton: zo is het. En nieuwe updates zijn altijd interessanter dan oude :-).
@Jan: daar ben ik veel te atechnisch voor. Dan moet ik bij mijn oud-collega en fado-kenner te rade gaan ...

Annette zei

Het heeft altijd wel iets treurigs dat wat er was verloren gaat....

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Er zijn gradaties in treurigheid en deze is gelukkig niet zo erg :-).