zondag 23 maart 2014

De Partij van het Verval

Geert Wilders had vandaag zijn fameuze Marokkanen-vraag moeten herhalen op een partijcongres van Vlaams Belang in Antwerpen. Wilders heeft dat bezoek echter afgeblazen. Officieel vanwege veiligheidsredenen, aldus Filip Dewinter. Ik denk eerder dat Geert Wilders prioriteit geeft aan het op de been houden van zijn Partij van het Verval.


http://weblogs.nos.nl/methetoogopmorgen/files/2009/11/geert-wilders.jpg
Wilders in vrolijker tijden

Tja, dat krijg je als je zegt wat je denkt zonder de intelligentie van een Pim Fortuyn te hebben. Het is niet voor niets dat de erfgenamen van Fortuyn in Rotterdam een vrijage van Wilders met hen resoluut lieten stuklopen, alweer een paar jaar geleden. Huidig fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam in de gemeenteraad, Joost Eerdmans, zond afgelopen week nog maar eens een tweet de wereld in dat LR absoluut niet geassocieerd wil worden met de PVV. Wilders kan dus wel doen alsof hij een tweede Pim Fortuyn is die zegt waar het op staat. Hij zal die status enkel nooit en te nimmer bereiken, want daarvoor ontbreekt hem gewoon alle intelligentie en politiek vernuft.

De enige parallel die wel opgaat tussen Wilders en Fortuyn is de huidige leegloop binnen de PVV en die binnen de LPF na het verscheiden van Fortuyn. Allebei met een gigantische rotvaart. Nog even en de PVV is met al die uittredende Kamerleden nog slechts een miniem partijtje.

In eigen land heeft Wilders zichzelf dus aardig de nek omgedraaid, zo lijkt het. Hoe zit dat internationaal? Filip Dewinter had hem maar wat graag de Marokkanen-vraag horen stellen vandaag. Allicht. Vlaams Belang speelt al jaren geen rol van betekenis meer in de Vlaamse of federale politiek. Hoe zeer Dewinter zelf ook weet te schofferen. Hij hoopte derhalve op een originele inbreng van buitenaf. Wellicht heeft Wilders dat schofferen wel bij hem afgekeken, ook al wilde hij nog maar een paar jaar geleden 'helemaal niets met VB te maken hebben'. Dewinter na-apen hij dus beter niet kunnen doen.

Bestaat er dan helemaal geen probleem met allochtonen in Vlaanderen/België? Zeker wel! Ze zijn oververtegenwoordigd in allerlei statistieken waarin je liever niet voorkomt. Criminaliteit, werkloosheid, armoede. We hebben het probleem van de Syriëstrijders. We hadden tot voor een jaar geleden Sharia4Belgium. Toch slaat de boodschap van Dewinter en kornuiten niet meer aan bij de Vlamingen. Het is te plat, te veel erover, inhoudsloos. Daar heeft Bart De Wever handig op ingespeeld. Hij belooft de Vlaming niet alleen de verlossing van die luie, incompetente Waalse geldverspillers, maar ook orde en tucht. Sinds zijn Antwerpse burgemeesterschap woedt in Antwerpen bijvoorbeeld een 'war on drugs'. Dat zien Antwerpenaren, autochtoon en allochtoon, graag. Daadkracht. Zo heb je vanzelf geen behoefte meer aan het schreeuwerige lawaai van Dewinter van wie je weet dat hij toch nooit politiek aanvaard wordt en daarom nooit potten zal kunnen breken.   

Die kant van politieke onbeduidendheid lijkt het nu ook op te gaan met de PVV. Fractieleden in de Tweede Kamer, gemeenten, provinciale staten en Europa verlaten als ratten het schip. Officieel, omdat ze na de fameuze Marokkanen-vraag tot de inkeer zijn gekomen dat dit 'een brug te ver is'. Dat is natuurlijk je reinste flauwekul. Dat Wilders een koran verbrandde, pleitte voor een kopvoddentaks en Tweede Kamerleden om de haverklap schoffeert, was dus kennelijk wel allemaal oké.

Ze verlaten nu voornamelijk het schip, omdat ze doorkrijgen dat de kapitein hard bezig is zelf het schip te laten zinken. Er zijn maar weinig bemanningsleden die ervoor kiezen om vrijwillig mee ten onder te gaan. Dit ondanks Wilders reputatie van een ijzeren partijdiscipline en dictatoriaal leiderschap. De heren Hitler en Stalin zouden niet meer bijkomen van het lachen in hun graf, als ze weet zouden hebben van het amateurisme inzake Wilders politiek leiderschap.

Wat moeten we ten slotte aanvangen met Wilders en de kliek die hem wel trouw blijft? Wilders gaat echt niet inbinden. Forget it. Hij zei het gisteravond zelf nog. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Zie Dewinter. Wilders is wat dat betreft geen slimmere kat. Snel definitief van het toneel verdwijnen, zie ik hem echter ook niet doen. Daarvoor is zijn aanhang toch te groot. Hij zal blijven provoceren, de grenzen blijven verleggen. Hij is al een politieke paria, dus hij heeft niets meer te verliezen.

De laatste dagen heb ik veelvuldig de volgende gedachte: Wilders zit met zijn harde kern in een vliegtuig. Opeens verdwijnt dat vliegtuig compleet van de radar. Na twee weken is het nog niet gevonden. Een passend einde voor een partij in verval. Eigenlijk is het verkeerde vliegtuig spoorloos geraakt ...

Geen opmerkingen: