maandag 17 maart 2014

Ik ga niet de oorlogscorrespondent uithangen

Over een kleine twee maanden vertrek ik voor een paar dagen naar Boekarest. Dit in het kader van http://www.mensenmeteenbeperkingaanhetwoord.be Onder het voorbehoud dat onze vriend Vladimir Poetin zich gedeisd houdt.

Ik volg de ontwikkelingen rondom de Krim/Oekraïne natuurlijk op de voet. Boekarest ligt op veilige afstand van de Oekraïense grens, en nog verder van de Krim. Ik ben dan ook niet bang om direct met de situatie in Oekraïne te worden geconfronteerd. Zolang Poetin zich natuurlijk inhoudt en niet de smaak van het provoceren zoveel te pakken heeft gekregen dat hij zich verder gaat roeren in Oost-Europa.

Veel zou hij er op zich niet kunnen doen. Alle voormalige Oostbloklanden zijn tegenwoordig democratieën en nog belangrijker: lid van de EU en de NAVO. Kan me niet voorstellen dat Poetin op een Derde Wereldoorlog uit is. Toch, hij blijft onberekenbaar. Vandaag is het de Russische populatie op de Krim. Morgen wellicht die in de Baltische staten of Bulgarije/Roemenië die hij wil 'beschermen'. Zolang de EU en de VS op de proppen komen met boterzachte sancties zie ik Poetin in elk geval nog niet inbinden wat Oekraïne betreft. Waarom dat hele land weer niet onder Russische heerschappij gebracht? Het was vroeger immers onderdeel van de Sovjet-Unie?

Over Bulgarije en Roemenië gesproken. Het nieuws daaruit volgend, merk ik dat men in Bulgarije zenuwachtiger is over de situatie in Oekraïne dan in Roemenië. In Bulgarije is al bijna twee weken een crisisteam aan het werk dat de ontwikkelingen nauwgezet volgt. Bij de Roemenen heb ik nog niets gelezen over een dergelijk team, om een voorbeeld te noemen.  

http://www.hotelunique.ro/files/servicii/arcul-de-triumf.jpg
De Arc de triomphe van Boekarest
Hij is kleiner dan die in Parijs

 
Ik heb gisteren mijn Roemeense contact nog eens eraan herinnerd dat hij aan het werk mag om te interviewen personen met een beperking voor mij te vinden. Hij ging er werk van maken en had het verder niet over eventuele spanning in de hoofdstad. Vandaag legde ik mijn eerste interview in Boekarest vast, een 18+-interview. Ja, Meesteressen vind je zelfs in Boekarest. Het daarmee te verdienen geld is een extra zakcentje voor mijn verblijf in de stad. Zij repte ook met geen woord over mogelijk gevaar.

Wie mijn reis wil sponsoren (een kogelwerend vest staat niet op mijn uitgavenlijstje): je hebt nog twee weken de tijd: http://www.worldofcrowdfunding.com/mensen-met-een-beperking-aan-het-woord-naar-roemeni%C3%AB


8 opmerkingen:

lebonton zei

ik ben 18 +, dus ik zal het wel kunnen lezen ;-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dat interview komt nu net niet op mijn site te staan. Dan moet je een 18+-blad moeten kopen om het te lezen en of mevrouw De Gruijter dat waardeert ... :-)?

lebonton zei

ze heeft in ieder geval wel de leeftijd.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Maar of de materie jullie voldoende kan 'boeien'?

Japie Jonkers zei

Mogen we dat zelf beoordelen?

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Wat?

petrus zei

Ik ben benieuwd wat je van Boekarest vindt. Ik ben er vaak geweest, vooral in de jaren negentig van de vorige eeuw toen alles nog naar het communisme rook.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dat communisme is er nu wel weg en het kapitalisme is er alom aanwezig. Ben zelf ook benieuwd naar mijn bevindingen.