zondag 13 april 2014

Marokkaanse Antwerpenaar legt Vlaamse politici vuur aan de schenen

Nog een kleine anderhalve maand en het is de dag van de 'Moeder aller verkiezingen'. Je kunt geen krant meer openslaan, geen actualiteitenprogramma op tv aanzetten en geen nieuwssite aanklikken of de datum van 25 mei wordt je ingeprent. In Vlaanderen en Wallonië. Alle politieke kopstukken doen hun verhaal. De standpunten raken bekend. Toch vindt Rachid Abourig, in Antwerpen geboren met de Marokkaanse nationaliteit, dat de heren en dames politici het wel wat eenvoudiger mogen uitleggen. Hij nodigt ze daartoe uit tijdens een autoritje met zijn alter ego 'Bear Grills'.


Abourig is een jonge Marokkaan met een normale job. Hij heeft een vrouw die een hoofddoek draagt en hij eet uiteraard geen varkensvlees. Nochtans klinkt zijn Antwerps zo Antwaarps als maar kan. Dat is één van de troeven in zijn gefilmde gesprekken die een grote internethit zijn in Vlaanderen op dit moment.


Bron foto: www.deredactie.be

Meest opvallende gesprek in zijn wagen tot nu toe is uiteraard dat met VB-kopman Filip Dewinter. Tijdens een 17 minuten durend gesprek ventileert deze zijn bekende aversie tegen de islam. Onderdrukking van de vrouw, geen respect voor democratie, Vlaanderen dreigt erdoor te worden overvleugeld. Abourig vraagt hem wat hij nog meer moet doen om als volledig geïntegreerd te worden beschouwd. Op de opmerking van Dewinter dat hij in gesprekken met moslima's te weten is gekomen dat zij zich onderdrukt voelen door het dragen van de hoofddoek, vraagt Abourig om hoeveel dames het dan wel niet gaat. Het antwoord van Dewinter stelt hem niet tevreden en dat laat hij blijken ook. Toch blijven de twee heren uiterst beleefd tegen elkaar.

Naast Dewinter zaten ook al de dames Monica De Coninck (federaal minister arbeid, sp.a) en Liesbeth Homans (Antwerps schepen en mogelijk nieuwe Antwerpse burgemeester, mocht Bart De Wever Vlaams of federaal premier  worden, N-VA) in de wagen. Benieuwd wie er nog meer bij hem instappen.

In Noorwegen hadden we al een presidentskandidaat die zich vermomde als taxichauffeur om zo te weten te komen wat er onder de mensen leeft. Dit is in feite het tegenovergestelde. De politici onderwerpen zich aan een vragenvuur van een gewone burger. Een Marokkaanse Antwerpenaar. Ik zie dit in Nederland niet zo snel gebeuren op deze manier. Het zegt iets over het politieke klimaat in Vlaanderen. Ondanks alle politieke doemdenkerij lijken de burgers, ook de allochtonen, hier toch meer betrokken bij de politiek dan in Nederland. Zal vooral te maken hebben met de ingewikkelde politieke constellatie van het land. Er valt hier echt iets te kiezen. Meer of minder België, om het heetste hangijzer maar te noemen.

Helaas mogen inwijkelingen niet stemmen voor de regionale en federale regeringen. Ik moet mijn zegje dus doen via het Martin Gaus-principe: 'Blijf kijken, blijf schrijven.' Er volgen nog wel meer blogs met als thema de verkiezingen van 25 mei.

De gesprekken met de genoemde politici vind je terug op de volgende Facebook-pagina:
https://www.facebook.com/beargrillsvanantwaarpe  
 

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi initiatief. Ik ga later een aflevering kijken op FB.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zeker de moeite waard!

petrus nelissen zei

Het inburgeren gaat goed en de Vlamingen zijn inderdaad beleefd.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het inburgeren kan bij sommigen toch wel beter en ik steek niet voor alle Vlamingen mijn hand in het vuur.