dinsdag 22 april 2014

N-VA draaikonterij

Een maand verwijderd van de 'moeder aller verkiezingen' is één ding wel duidelijk: het wordt een kwestie van allen tegen één. Alle Vlaamse en Waalse partijen tegen Bart De Wever. Alhoewel geen enkele partij De Wevers N-VA uitsluit als mogelijke regeringspartner is er tot nu toe geen enkele die er veel goesting in heeft met de N-VA te regeren. Niet op Vlaams niveau, niet op federaal niveau. Dat heeft De Wever aan zichzelf te danken.

Archieffoto

Allereerst en vooral vanwege zijn draaikonterij omtrent zijn eigen positie. Vorig jaar luidde het dat hij een eventueel premierschap, Vlaams dan wel federaal, niet zou ontlopen. Ook al zou hij zijn huidige post als burgemeester van Antwerpen niet per se willen verzaken. Later heette het dan dat hij er nog niet uit was. Een maand voor de verkiezingen blijkt hij er nog niet uit en noemt hij het premierschap 'het ergste dat mij kan overkomen'. Of is hij er toch wel uit? Vandaag brachten diverse media het nieuws dat niet De Wever, maar nummer twee in Antwerpen ineens in beeld is om Vlaams premier te worden. Mocht N-VA de grootste partij in Vlaanderen blijken te zijn na de verkiezingen. Alhoewel zijn tegenstanders dat graag mogen betwijfelen, lijkt dat wel een vaststaande zekerheid. 

Archieffoto

Die nummer twee is Liesbeth Homans. Net als De Wever heeft ze de genuanceerdheid niet hoog in het vaandel. Ze zegt wat ze denkt, tegen schenen schoppend als het moet. Dat maakt haar als Antwerps schepen voor onder andere het OCMW en de Antwerpse districtskantoren niet bepaald populair.

Ik heb zelf niet zoveel moeite met hun directe aanpak. Wijt het aan mijn Rotterdamse komaf. Ook ik ben direct, soms te. Waar ik wel moeite mee heb, is de draaikonterij van De Wever en Homans. Ook Homans draaide vandaag om de berichtgeving heen. Ze 'zou haar verantwoordelijkheid nemen als het erop aankomt, maar ambieert niets'. Wat is dat nou voor gezever? Ben je nu premierskandidaat of niet? Dat kun je toch gewoon bevestigen of ontkennen? De Vlaamse kiezer heeft het recht te weten met wie hij straks voor vijf jaar zit opgescheept. Bart De Wever, Liesbeth Homans of komt er nog een derde konijn uit de hoge N-VA hoed?  

Het vreemde is dat al deze onduidelijkheid de N-VA kiezer niet lijkt te deren. Hebben ze zoveel vertrouwen in De Wever of is het een indirecte indicatie van hun eigen draaikonterij? 
  

5 opmerkingen:

bert deben zei

tja, burgemeester is hij ook al niet graag ... eigenlijk is kappen op anderen het enige wat hij wel graag doet, en janken, als ze dan terug kappen op hem ...

petrus nelissen zei

Tja, ik denk dat Vlaamse kiezers van draaikonten houden en wat nu,

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Bert: wij volgen dezelfde gedachtegang :-).
@Petrus: wij doen dat dan weer niet :-).

lebonton zei

draaien en directheid lijken geen goed gezelschap voor elkaar ;-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Bij de N-VA gaat dat wonderlijk genoeg toch goed samen :-).