maandag 26 mei 2014

Waar kun je nog met perspectief wonen en werken in Europa?

De 'moeder aller verkiezingen' is achter de rug. Zoals verwacht, is de N-VA van Bart De Wever de grote winnaar in Vlaanderen geworden. Hij leek er zelf gisteravond alvast niet heel erg blij mee, gelet op zijn zuinige commentaren en bedenkelijke blik. 'Wie zaait, zal oogsten', luidt het spreekwoord. Gezaaid heeft De Wever wel, maar wat de oogst gaat opbrengen?

In Vlaanderen liggen de kaarten op zich eenvoudig. Hij kan zijn gedroomde coalitie met de CD&V aangaan. Misschien voor de vorm de liberalen van Open VLD er nog bij en je hebt krek dezelfde coalitie als in de stad Antwerpen. Op federaal niveau kan hij dit kunstje echter niet flikken.De vraag is of hij op federaal niveau überhaupt een kunstje kan flikken. Daar zal hij toch moeten samenwerken met Waalse partijen. Geen enkele Waalse partij heeft daar vooraf goesting in.

Het is ook afwachten of koning Filip goesting heeft De Wever de opdracht te geven voor het vormen van een federale regering. Voor hetzelfde geld krijgt Elio di Rupo de opdracht. De Waalse en Vlaamse socialisten vormen in het federale parlement immers de grootste fractie. Mocht dit gebeuren, dan kan Bart De Wever zijn federale ambities wel weer temperen.

Hoe het ook zij: de kans op een moeizame en zich voortslepende regeringsformatie op federaal niveau is levensgroot aanwezig. Weer meer dan 500 dagen, zoals in 2010? Ik heb geen goesting dat nog een keer mee te maken. Ik heb sowieso weinig goesting in N-VA-regeringen.

Het wordt voor mij zo langzamerhand eens hoog tijd mijn blik over de grenzen te werpen. Al was het maar, omdat afgezien van dat eeuwige gezever van De Wever het opnieuw in Antwerpen aan een job geraken eveneens een kwestie van meer dan 500 dagen dreigt te gaan worden. Waar zou ik wel succes kunnen hebben om weer aan het werk te geraken?

Ik heb vandaag contact gezocht met het UWV. Kan opnieuw een aanvraag voor wajong indienen eens ik weer in Nederland zou wonen. Uitkering en daarna begeleiding. Wajong is hoger dan de bijstand. Als je tenminste het volledige bedrag krijgt toegewezen na keuring. Aan een uitkering heb ik niets. Heb ik hier in Antwerpen ook. Biedt geen perspectief. Werk vinden in Nederland lijkt voorlopig net zo goed nog een onmogelijke exercitie. Hoeveel mensen lopen niet al jaren bij het UWV zonder perspectief? Het politieke - en sociale klimaat staat mij daarnaast ook in Nederland niet aan.

Waarheen dan? Frankrijk moet ik natuurlijk niet proberen vanwege mijn Frans en de Fransen worden bovendien met de dag racistischer. Duitsland is economisch booming, ik beheers het Duits redelijk en de toegankelijkheid in de grote steden is ausgezeichnet. Echter, die economische boom is deels op mini-jobs gebaseerd en daar koop je als werkzoekende weinig voor.Werkloosheid blijft het grote struikelblok in de EU. En het probleem is heus niet zo moeilijk op te lossen. Kijk gewoon naar de vacatures die openstaan. De eisen die werkgevers stellen: zoveel jaar ervaring, flexibele opstelling, geen negen tot vijf mentaliteit, bereidheid tot leren etc. Het gaat mij vooral om die eis van ervaring.

Waardoor is er in Europa zo'n hoge jeugdwerkloosheid? Simpel: welke ervaring kunnen jongeren van in de 20 voorleggen, wanneer ze pas zijn afgestudeerd? Juist! De jeugdwerkloosheid los je alleen op door niet zulke bizarre eisen wat ervaring betreft te stellen. Leid jongeren zelf op in je onderneming. Dan krijgen ze die ervaring vanzelf. Jeugdwerkloosheid grotendeels opgelost en dan zijn er ook weer meer kansen voor oudere werkzoekenden die wel over de ervaring beschikken en dan niet meer vanwege hun leeftijd hoeven te worden uitgesloten. De jongeren zijn immers al aan het werk. Ben ik helder Unizo/Voka/VNO/MKB-Nederland?

Je kunt natuurlijk ook voor jezelf beginnen. Had ik twee handen om te benutten, had ik allang een horecagelegenheid geopend in Antwerpen. Helaas, met één linkerhand doe je niet veel als ondernemer in de horeca-/toerismesector. Vandaar dat ik altijd maar blijf doorzoeken naar een vaste job.

België niet, Nederland niet, Frankrijk niet, Duitsland niet. Ook in de meeste andere Europese landen is het niks. Werkloosheid, slechte toegankelijkheid, armoede. Toch, ergens in Europa zou ik kans moeten kunnen maken. Je hebt een kruiwagen nodig. Iemand die je bij een werkgever op een presenteerblaadje aanbiedt. Ik blijf zoeken. Ik blijf denken. Ik blijf ook zelf projectjes opzetten. Morgen naar Nederland in het kader daarvan.

Er gaat veel veranderen in juni. Johan denkt er hard over na Antwerpen nog dit jaar de rug toe te keren. België kennen we nu wel. Om meerdere redenen zie ik in Antwerpen weinig toekomst meer voor mezelf. Ik moet mijn vleugels opnieuw uitslaan. Weet alleen nog niet waar naartoe. Zo eenvoudig is het nu eenmaal niet in Europa op dit moment. Waar ik op 31 december oud en nieuw vier, staat dus nog helemaal open.    

4 opmerkingen:

knutselsmurf zei

Vleugels ? 1 Vleugel dan.
Hoe zet je een horeca-bedrijf op ? Ik neem aan dat je daarvoor toch wel wat geld moet hebben, en meer moet kunnen dan bier tappen ?
Ik kreeg na het breken van mijn sleutelbeen eens de helft van mijn uren niet betaald, zolang ik met mijn arm in een mitella liep. Alsof je werk voor het grootste deel uit typen bestaat ??

Jong, fris, blond, helemaal heel en goedkoop en anders hoef je niet te reageren.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

1 vleugel en ik zat meer aan een eetgelegenheid te denken. Inderdaad kun je met een beperking helemaal achteraan aansluiten in de rij der sollicitanten.

Anoniem zei

Ach, overal is wel wat. En het krijgen van een (schaars voorhanden baan) is ook afhankelijk van een grote portie geluk. En dat verhoog je niet door een land te kiezen waar de werkeloosheid wat lager is.
Ik wens je veel succes met je zoektocht!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dank je wel. Dat is het belangrijkste. We zullen zien waar ik eindig.