donderdag 24 juli 2014

Belgische politiek verklaard voor Ollanders deel 1

Ik weet het, ik ben in ruststand. Maar, er is nieuws rondom de Belgische regeringsformaties dat ik jullie niet wil onthouden.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bd/Geert_Bourgeois.jpg

Er is een nieuwe Vlaamse regering waarvan bovenstaande aimabele persoon de leider is. Geert Bourgeois van N-VA voor de niet-Vlamingen onder jullie. De N-VA gaat regeren met CD&V (christendemocraten) en Open VLD (liberalen). Die laatsten waren getalsmatig niet nodig om een meerderheid te halen op Vlaams niveau. Wel op federaal niveau en dat is precies wat Bart De Wever voor ogen had: een Vlaamse meerderheid op federaal niveau zonder socialisten. De Waalse socialisten willen vanzelf al niet in een federale regering met De Wever stappen. De Wever lijkt nu aldus zijn natte droom te kunnen waarmaken: regeringen op zowel Vlaams als nationaal niveau met de N-VA als grootste Vlaamse partij en zonder die vermaledijde socialisten.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/Kris-peeters-1391318830.jpg

Wordt De Wever dan de beoogde federale premier? De opvolger van Elio di Rupo? Neen, dat wordt Kris Peeters van CD&V. De voorganger van Bourgeois als Vlaams premier. Er zijn genoeg Vlamingen die vermoeden dat CD&V de onderhandelingen zo heeft gedirigeerd dat Peeters niet werkloos thuis hoeft te gaan zitten nu hij Vlaams premier af is. En wie wil er nu geen premier van België worden?

Bart De Wever! Hij blijft vooralsnog gewoon tot 2018 op post als burgemeester van Antwerpen. Of wordt hij minister in de regering Peeters? De meest bekwame N-VA politici zijn immers al de Vlaamse regering in geloodst. Wie houdt De Wever dan nog over voor de federale regering? Hij zal toch moeilijk met tweederangs garnituur kandidaten kunnen komen aanzetten. Alhoewel, wie het uiteenvallen van België wenst ...

We leven voor de goede orde nog niet zover dat er al een federale regering is. N-VA, CD&V en Open VLD zien het in elk geval wel zitten om eraan te beginnen. De onderhandelingen starten binnenkort. Onder leiding van dezelfde Kris Peeters die ze samen voert met Charles Michel, leider van de Waalse liberalen van MR. MR is de enige partij in die regering aan Waalse kant. Vandaar dat deze combinatie al de naam 'kamikazecoalitie' heeft gekregen.

Gaat zo'n regering het vijf jaar lang volhouden? Wie gaan de posten bezetten? Blijft Bart De Wever inderdaad gewoon netjes burgemeester van Antwerpen? Zodra er meer duidelijk is, volgt het volgende blog inzake de Belgische politiek verklaard voor Ollanders. 

N.B.: om de Walen en de Brusselaars niet tekort te doen: zij hebben ook reeds een nieuwe regering waarin de Waalse socialisten wel prominent de dienst uitmaken.

10 opmerkingen:

Jan de Stripman zei

Hartelijk dank ! Ik had me nog niet zo in de situatie verdiept, maar nu is het me tamelijk duidelijk...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dat is ook de bedoeling van dit blog :-).

lebonton zei

zo zijn er nogal wat (deel)regeringen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zes! Tel even mee: één federaal, drie gewestelijke (Vlaams, Waals, Brussels) en twee gemeenschapsregeringen (Duits- en Franstalig). De Vlaamse gemeenschapsregering is dezelfde als de Vlaamse gewestelijke regering, anders waren het er zeven geweest!

bert deben zei

ha, de Belgische politiek 'for dummies' - heel begrijpelijk voorgesteld - en ja, die kamikazeregering in wording, de naam zegt al wat de Waalse Liberalen te wachten staat - de kans dat ze een volgende verkiezing de 5% drempel nog zullen halen is wel heel erg klein na zo'n verraad tegenover de Walen ...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik wilde het niet te moeilijk maken. In De Standaard stond het vandaag ook al: als die kamikazeregering faalt, is Michel de gebeten hond in Wallonië.

Anoniem zei

Duidelijk verhaal, waarvoor dank. Maar toch bekruipt me het gevoel dat ook al is te begrijpen het onbegrijpelijk blijft. :-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

België is ook geen normaal land :-).

petrus nelissen zei

Is dit niet de Belgische politiek met het Hollandse natte opgestoken vingertje bekeken?

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Nee, dit is de Belgische politiek verklaard aan de hand van wat ik lees op de VRT en in De Standaard.