woensdag 30 juli 2014

Help, mijn autobiografie dreigt te worden uitgegeven!

Mijn autobiografie is sinds een kleine maand definitief geschreven. Ik heb gezegd wat ik wilde zeggen. Komaf gemaakt met deze en gene. Natuurlijk zou het leuk zijn wanneer er een publiek voor is. Daarom stuurde ik het manuscript tweeënhalve week geleden naar een uitgeverij. 'Binnen nu en zes weken mag je een antwoord terug verwachten', luidde de standaard automatische mail. Goed, ik wacht. Het heeft ook niet zo'n haast.

Ik keek vandaag voor alle zekerheid maar weer eens of er niets belangrijks in mijn spam zat. Routinehandeling. Huh? Mail van de uitgeverij. 'We willen je boek graag uitgeven. Mail ons de gevraagde gegevens, zodat we je een overeenkomst kunnen sturen. Op het moment dat we de overeenkomt hebben ontvangen, kunnen we aan de slag om je boek daadwerkelijk te gaan uitgeven. We voorzien dit voor het vierde kwartaal.'

Ho, daar had ik nu niet direct op gerekend! Gezien de inhoud. Geen vrolijke, makkelijke kost. Wel seks, wat altijd verkoopt. Onmogelijke, onbereikbare liefdes doen het natuurlijk ook altijd goed. Shit, dit overvalt mij wel. Ik heb de gegevens gemaild en nu maar wachten op de overeenkomst. Verwacht ik niet eerder te ontvangen voor halverwege volgende week. Mooi, kan ik het manuscript nog een keer goed doorlezen op anonimiteit. 

Dit zou de coverfoto moeten worden. Het Antwerpse Schipperskwartier. Jammer van die fiets, maar die kunnen ze vast wel weg photoshoppen. Ik heb het boek opgedragen aan Roemeense date. Naast haar neemt ook Bulgaarse date, of beter: ex-date, een belangrijke plaats in het verhaal in.

Roemeense date weet nog van niets. Heb het haar nog niet verteld, omdat ik haar er niet mee wil belasten. Ze heeft genoeg sores van haar eigen aan haar hoofd. 'I'm not in my best mood darling.'  Roemeense date leest geen Nederlands en zit ver weg van Antwerpen. Ik hoef het haar dus ook niet per se te vertellen. Uiteraard staat er geen kwaad woord over haar in, maar ik check zeker nog een keer zeer grondig of ik niet te veel over haar prijsgeef.

Bulgaarse date werkt nog steeds in het Schipperskwartier. De exacte locatie geef ik uiteraard niet prijs. Net zomin als een gedetailleerde beschrijving van hoe zij eruit ziet. Moet voldoende bescherming bieden tegen pottenkijkers van lezers die eventueel afreizen naar de plek zelve.

Meesteres is al op de hoogte dat zij uitgebreid in mijn boek figureert. Wel nodig, want bijvoorbeeld hoofdstuk 5 is geheel aan onze verhouding gewijd. Ik heb al die pagina's niet vertaald voor Haar. Onbegonnen werk. Te veel en dan nog moet je de rest van het boek erbij lezen om de context te snappen. Zo heb ik het Haar ook uitgelegd. 'Well, then I have to trust you.' Ja. Ook in Haar geval gebruik ik geen namen, locaties of uitgebreide persoonsbeschrijvingen. Moet afdoende zijn. Toch zal ik ook alle pagina's over Haar dit weekend nog maar eens grondig doorlezen voor de zoveelste keer.

Er komen nog meer dames in voor waarmee ik in een (niet-)seksuele relatie sta (stond). Het boek handelt nu eenmaal over de vrouwen in mijn leven en hun psychologische/seksuele invloed op mij. Twee ervan zijn reeds overleden. Moet ik familieleden inlichten? Vind ik te ver gaan. Bij de één gebruik ik alleen haar seksuele werknaam, bij de ander alleen haar voornaam. Zal ervoor zorgen dat er geen enkele verwijzing naar directe locaties in zit.

'We willen je boek publiceren.' Oeps, dat had ik toch niet voorzien bij het toesturen. Ik wilde het bij één uitgeverij proberen en als dat niks zou worden, wilde ik één exemplaar voor mezelf laten drukken and that would be it. Nu komt mijn boek, anders dan bij mijn vorige boeken, wel bij Bol.com en boekwinkels terecht. Ik zie het al voor me: promotie bij Brands met boeken, op gesprek bij Jeroen Pauw of Humberto Tan. Slik.

Goed, er is nog een belangrijke maar. Of eigenlijk zijn het er twee. Als eerste moet ik het voorgelegde contract natuurlijk wel willen ondertekenen. Reken maar dat ik er kritisch naar ga kijken, want mijn toekomst gaat er wel vanaf hangen. Met mijn verhaal en de eventuele publiciteit eromheen, mag ik er zeker van zijn dat ik niet meer onherkenbaar door het leven kan. Dan komen we gelijk bij punt twee: een normale baan vinden, wordt daarmee nog moeilijker dan het nu al is. Mocht één van mijn lopende sollicitaties uitmonden in een vaste baan, dan lijkt het me slimmer publicatie nog een paar jaartjes uit te stellen.

Stel dat ik groen licht geef tot uitgave en dat jullie mijn autobiografie massaal aanschaffen. Wat zullen jullie dan wel niet van mij denken na lezing? Moet ik mij daar zorgen over maken? Voor de vaste bloglezers staan er niet veel nieuwe schokkende zaken in. Jullie zijn al wijd en zijd bekend met mijn dwalen in de prostitutie- en SM-wereld. Dat zal waarschijnlijk dus wel meevallen.

Vierde kwartaal 2014. Zorg dat je alvast een budget hebt, mocht je nu op het puntje van je stoel zitten om mijn autobiografie aan te schaffen. Ik had nooit verwacht dat publicatie dit jaar een feit ging zijn. Het lijkt nu ineens dichtbij ...

8 opmerkingen:

bert deben zei

ik denk dan: een heel groot deel van wat er in staat kan men ook al terugvinden op jouw blog hier (en dus via internet) - veel verschil zal dat dus niet uitmaken qua sollicitaties (die zoeken wel makkelijker via internet uit wat iemands achtergrond mag zijn ...). Misschien kan het zelfs in je voordeel spelen als journalist, al naargelang de richting natuurlijk ...

Maar het allemaal wat laten bezinken kan nooit kwaad!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik heb nog altijd het idee/de hoop dat niet iedere recruiter/werkgever iemands achtergrond tot in den treure op internet gaat zitten napluizen. Waar hebben we dan immers het recht op de privacy voor? Op professionele fora als LinkedIn ben ik natuurlijk wel zo slim niet te veel persoonlijke details vrij te geven. Dit blog staat bijvoorbeeld nergens in mijn communicatie genoemd. Maar inderdaad: als ze het willen, komen ze het snel te weten.

Annet zei

Klinkt positief met veel debakels maar die lossen zich meestal vanzelf wel op....

Fijn Johan!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

We gaan het zien.

knutselsmurf zei

Het boek leeft nu, het is te laat om het ongedaan te maken. Wacht maar gewoon af wat er gebeurt.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Eerst contract tekenen en dan zien we verder. Voorlopig is de complete inhoud alleen nog maar in mijn handen en onder mijn verantwoordelijkheid!

Theo Balvers zei

Ik kijk er naar uit...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Blijf kijken op de bekende sociale media kanalen voor meer nieuws ...