donderdag 4 september 2014

Belgische politiek verklaard voor Ollanders deel 2

Hoe staat het met de formatie van een nieuwe federale regering in België? Awel: CD&V, Open VLD, N-VA aan Vlaamse zijde en MR aan Waalse zijde onderhandelen nog steeds. Voornamelijk over de begroting. Afgelopen nacht zijn ze echter doorgezakt om eindelijk de knoop door te hakken over de vraag wie de nieuwe Belgische Eurocommissaris mag worden.

http://www.knack.be/medias/1572/805191.jpg

De naam van die nieuwe Belgische Eurocommissaris is net een klein half uurtje bekend. Marianne Thyssen van CD&V, een oude rot in de Europese politiek. Ze loopt er al 23 jaar in rond. Ze is een vrouw, eis van Juncker, en van christelijke huize. Dat is interessant!

Doordat CD&V nu de kandidate levert voor deze 'zware' functie, mag het niet ook nog eens de premier leveren in de persoon van Kris Peeters.In een paar maanden tijd is Peeters dus én zijn Vlaams premierschap kwijtgeraakt én ziet hij nu het federale premierschap aan zijn neus voorbijgaan. Minister zou hij niet willen worden, zei hij voor de verkiezingen. Politici moet je nooit helemaal op hun mooie woorden geloven, maar wat hij dan gaat doen eens de Zweedse coalitie een feit is?

Zover leven we nog niet. Om 10:30 uur gaan co-formateurs Peeters en Michel (MR) eerst naar koning Filip om verslag uit te brengen van de onderhandelingen tot nu toe. We mogen aannemen dat de vier partijen verder met elkaar willen praten. Dat gaat dan vast nog een tijdje duren, want er moet voor zo'n 18 miljard euro worden bezuinigd!

Tot slot: Peeters geen premier. Wie dan wel? Bart De Wever wil niet, dus komen we automatisch uit bij de liberalen. Er circuleren op dit moment drie namen in de Vlaamse media.

http://img.vandaag.be/tmp/450/350/r/articles/200906291038_charles-michel-mengt-zich-in-asieldebat-.jpg
Uiteraard Charles Michel zelf

http://diplomatie.belgium.be/nl/binaries/Didier_Reynders_tcm314-85958.jpg 
Nu nog minister BuZA Didier Reynders die zelf 
graag naar Europa had gewild (en van wie Michel
dat graag had gezien, want de twee kunnen elkaar
naar verluidt niet uitstaan)

http://images-mds.staticskynet.be/NewsFolder/original/SKY20111206090536mostinckxe.jpg

Of surprise surprise misschien wel Maggie De 
Block van Open VLD ...

Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, help ik jullie weer met duiding mijn beste landgenoten! 

Geen opmerkingen: