donderdag 25 september 2014

Haagse lessen

De marketingtheorie van 2014 verschilt nog niets van die toen ik in 1993 afstudeerde. Dat is één van de praktische lessen die ik leerde tijdens mijn driedaags verblijf in Den Haag. Het was een leerzame trip die mij weer een stukje verder op weg helpt met mijn plannen.

Iedere keer dat ik in Den Haag ben, bevalt de stad mij steeds meer. Ik sluit mijn ogen en oren niet voor probleembuurten als de Schilderswijk of Duindorp. Ik liep gisteren met een Haagse kennis op de grens van de Schilderswijk. Voelde ik mij angstig? Niet bepaald. Het is een buurt waarvan je er zoveel hebt in steden. Geen geweldige buurt, ik zou er ook niet direct gaan wonen, maar om nu te zeggen dat het een no go area is. Automatisch zul je denken 'Hm, misschien beter niet 's avonds laat  hier alleen rondlopen'. Daar ken ik er vele van.

Goed, terug naar het eigenlijke doel van mijn  trip naar Den Haag. Ik volgde er een opfriscursus marketing met het oog op mijn ondernemersplannen. Zoals gezegd, is de theorie nog krek hetzelfde als 20 jaar geleden. De vier p's, push and pull etc. Ik constateerde tevreden dat dit onderdeel van mijn ondernemingsplan de toets der kritiek kon doorstaan.
http://static.andertoons.com/old/img/cartoons/2917.jpg

Wat niet wil zeggen dat mijn ondernemersplan al perfect is. Dat leerde ik tijdens een adviesgesprek met dezelfde man die de cursus had gegeven. De opzet van mijn workshops mag grootser, de vraagprijs omhoog en hij zag voor mij meer een faciliterende rol weggelegd in plaats van dat ik zelf vier verschillende workshops ga geven. Ook met het oog op mijn beperking. 'Ik zeg het gewoon direct. Mensen kunnen je verkeerd inschatten.' Is waar.

Stof tot nadenken dus. Ik heb al een idee welke richting ik eerst in wil slaan. In plaats hoog van de toren te blazen met een aanbod van vijf workshops, wil ik voorlopig eerst gaan proefdraaien met één workshop. De Franse les. Het is het meest onderschatte gegeven wanneer je als Nederlander denkt naar België, of beter gezegd Vlaanderen, te verhuizen of er wilt gaan ondernemen. Ander voordeel is dat ik die workshop niet zelf hoef te geven, kwaliteit dan immers niet gegarandeerd (LOL). Ik zie voor mijzelf dan wel een faciliterende rol weggelegd door mijn eigen ervaringen toe te lichten en wellicht iets te organiseren in de vorm van een discussie. Uiteraard in het Frans. Moet het de komende tijd gaan uitwerken met degene die het Franse gedeelte van de workshop effectief  wil gaan verzorgen.

We moeten nog een geschikte werkplek vinden, maar daar heb ik wel opties voor. Een eigen stekje in Den Haag vinden, blijft moeilijk. Dat was een andere les. Ik ging eens navraag doen bij een makelaarskantoor. Ja, men zou mij wel willen helpen, als ik bereid ben twee tot drie maanden borg te betalen. Common practice in  Antwerpen. Probleem is dat toen ik mijn woonst in Antwerpen betrok, de huur een pak lager lag dan de hedendaagse huurprijzen in de particuliere sector in  Den Haag. Onder de 500 euro kom je niet meer. Doe dat eens maal drie. Gelijk een flinke hap uit mijn budget.

Moet ik wel op stel en sprong vertrekken? Zolang ik niet fulltime workshops ga geven/faciliteren in Den Haag, kan ik net zo goed in Antwerpen blijven zitten. Dan maar op en neer reizen en de kosten daarvan in mijn vraagprijs berekenen. Is een optie.

Zo zijn er veel opties en gedachten die ik de komende tijd moet zien te concretiseren. Moet geen maanden gaan duren. Vervelen, is er dus niet bij voor de rest van het jaar.

De laatste les die ik in Den Haag leerde, was een persoonlijke. Ik zocht weer eens contact met een dame. Niet in de rosse buurt, maar een privéclub. Vooraf had ik bestudeerd wie daar zoal werken en een selectie gemaakt van dames waarvan ik hoopte dat we elkaar zouden liggen. Aangekomen op het adres bleken er maar twee vrij te zijn . Net niet die ik in gedachten had. Uiteindelijk gekozen voor een Nederlandse dame voor 45 minuten.

De communicatieve klik was er zeker. Na het uitwisselen van wat ik niet doe en wat zij niet toelaat, bleek helaas echter dat het geen gemeenschap à la Roemeense date ging zijn. Goed, de communicatie was plezant. Wat ze deed en wat in mijn fysieke mogelijkheden lag, ging naar behoren. Geen weggegooid geld aldus, maar helaas ook geen girl friend experience. Wat ik bij Roemeense date wel altijd ervoer. Tja, zoals vroeger gaat het nooit meer worden. Zo blijft Roemeense date onvervangbaar  Een gegeven waar ik mee kan leven. Ik blijf zoeken en rondkijken naar iemand die haar plaats enigszins kan innemen. Heb geen haast en let daarbij vooral op mijn geld. Voorlopig was dit weer even voldoende.  

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Niet veel nieuws onder de zon dus als ik dit zo lees.
Nog vele uitdagingen te gaan. Sterkte er mee.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Niet veel nieuws, maar wel nuttige bevestigingen/suggesties. Voorlopig nog een lange weg te gaan inderdaad.

Anoniem zei

kom je niet in aanmerking voor de lagere huren van de sociale woningsector, waar ook huurtoeslag voor aangevraagd kan worden?
of, anders zou je wellicht in de regio (Westland bijvoorbeeld) wel kunnen slagen
je had al opties voor een werkplek, maar heb je ook overwogen om te informeren naar het gebruik en de huur van een lokaal bij de Haagse Hogeschool of het plaatselijke ROC ?
wellicht hebben zij ook oren naar een serie workshops als cursus in hun posthbo of postmbo-pakket?
idem bij particuliere dan wel gesubsidieerde opleidingen voor startende ondernemers
iig succes met je plannen!
Marius

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dank je wel Marius. Ik sta al ingeschreven voor een sociale huurwoning, maar daarvoor gelden lange wachtlijsten. Opleidingen wil ik zeker betrekken in mijn plannen, maar ik start in januari eerst met een proefworkshop om te zien of het aanslaat.