donderdag 16 oktober 2014

Belgisch parlement is de komende vijf jaar een kippenhok

De federale regering Michel I is een feit. Sinds dinsdag verdedigt het zijn begrotingsakkoord en andere voorgenomen maatregelen in het parlement. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Het parlement gelijkt een kippenhok waarin de dames en heren parlementariërs door elkaar kakelen en de verwijten over en weer vliegen. Richting regering en naar elkaar.

http://www.grieksegids.com/uploads/2013/03/roos-kippen.jpg

Dat de oppositie van Vlaamse en Waalse socialisten en groenen niet blij is met de plannen van de regering behoeft geen uitleg. Vooral de Waalse socialisten trekken fel van leer tegen de pensioenplannen, werken tot je 67e vanaf 2030, en de indexsprong (geen automatische inkomensaanpassing aan inflatiestijging). De vakbonden staan ook op hun achterste benen en hebben al een nationale staking op 15 december aangekondigd.  

Los hiervan speelt er nog iets anders. Iets dat de verhoudingen tussen vooral de N-VA en de oppositie op scherp zet. Bart De Wever heeft namelijk twee personen het kabinet ingeloodst die niet bepaald zuiver op de graat blijken. Een gegeven waar vooral PS-fractievoorzitter Laurette Onkelinx graag op schiet.

http://2.bp.blogspot.com/-tLKPV3dwsgU/T9oubVuDHRI/AAAAAAAAAgc/SHB4OwXw_c8/s1600/Laurette+Onkelinx.jpg
Laurette Onkelinx, foto geplukt van ouder blog

Het gaat om de heren Jan Jambon en Theo Francken. De eerste is minister van Binnenlandse Zaken. De tweede staatssecretaris voor asiel en migratie. Van Jambon was al bekend dat hij begin deze eeuw een weinig kritische toespraak had gehouden voor een gehoor van Vlaamse nationalisten die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerden met de Duitsers. Afgelopen weekend was hij dan op een verjaardagsfeestje van zo'n oud-collaborateur. Niet slim.

Francken  was er ook. En hem kunnen in zijn eerste dagen van zijn regeringslidmaatschap nog meer scheve schaatsen worden aangerekend. Zo deed hij boude uitspraken over asielzoekers en blijkt hij zich in het verleden niet al te vleiend te hebben uitgelaten over Marokkanen. Koren op de molen allemaal voor Onkelinx die de arme Michel verweet samen te werken met collaborateurs en ander minder fraai gezelschap.http://4.bp.blogspot.com/-E92wTGCFfow/TaXVuJYoPBI/AAAAAAAAAFE/-UUGom6SBLo/s1600/Jan+Jambon+%2528hln.be%2529.jpg     
Jan Jambon, foto geplukt van ouder blog

http://1.standaardcdn.be/Assets/Images_Upload/2014/03/28/a475e9c0-b424-11e3-9278-aa9ecf6562c9_original.jpg?maxheight=416&maxwidth=568&format=jpg
Theo Francken. Bron foto: www.standaard.be  

Het is bekend dat kippen er niet voor terugdeinzen elkaar tot bloedens toe te pikken. Gezien de discussies in het federaal parlement van de afgelopen twee dagen zou de regering Michel wel eens slachtoffer kunnen gaan worden van een bloedbad vroeg of laat. Terecht of niet, de oppositie ruikt bloed en laat niet los. Het is derhalve zeer de vraag of deze regering de vijf jaar volmaakt. Zuid- of Oost-Europese parlementaire toestanden zijn in de tussentijd niet uitgesloten en België toont zich zo weer eens van zijn minder fraaie kant.

2 opmerkingen:

knutselsmurf zei

Goed voor Nederland. Dan krijgen wij het idee dat het bij ons wel meevalt.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Nederland is veel te braaf, op Geert Wilders na.