maandag 13 oktober 2014

De leukste fase van het ondernemen

De leukste fase van het ondernemen is misschien toch wel de opstart van je activiteit. Dan heb ik het niet over het schrijven van een ondernemingsplan. Wel over de brainstorm hoe je je activiteit in de markt wilt zetten en hoe je er in zijn algemeen een succes van zou kunnen maken. Dagdromen over dat succes is enigszins voorbarig, maar zonder dromen heb je ook onvoldoende motivatie.

http://media-cache-ak0.pinimg.com/236x/2d/7e/fd/2d7efd0155b2f16ae561103ecbcd9867.jpg

Met het dragen van je geluk sokken kom je in mijn geval niet ver. De belangrijkste tip die de adviseur bij het Haags Ondernemershuis mij drie weken geleden meegaf, was: 'Zorg dat je een geweldige website hebt. Zeker in jouw fysieke situatie moeten mensen vooraf al weten hoe goed je wel niet bent in wat je aanbiedt.' Zijnde de workshops voor Nederlanders die in België willen gaan wonen/werken/studeren/ondernemen. En zijnde de onvermijdelijke blikken die mij te beurt gaan vallen wanneer de deelnemers aan de workshop mij voor het eerst in levende lijve zien. 

Aan die website, www.grenspassage.nl, wordt nu gewerkt. Het bouwen ervan heb ik uitbesteed. Wat een aardig bedrag kost, maar het moet dan ook de meest professioneel uitziende site worden die ik ooit heb gehad. 'Catchy', zoals hij het formuleerde. Zelf ben ik bezig met het schrijven van de teksten ervoor en met de workshops in het algemeen.

Met mijn partner in crime heb ik de workshop Stoomcursus Frans voor ondernemers inhoudelijk samengesteld. Daar ga ik mee starten. Me maar direct op de heren en dames ondernemers richten. We geven die workshop gezamenlijk waarbij ik mij zal concentreren op het geven van info over het politieke en economische klimaat voor ondernemers in België en de verschillende actoren die daarin een rol spelen. Nogmaals, ge moet mij niet anderhalf uur Frans laten onderwijzen, want dan krijgt ge absoluut geen waar voor uw geld.

De gewenste locatie staat vast. Eerst deelnemers zien te vinden wanneer de site online is. Er komt een apart Twitter-account. Ik denk er toch ook aan een aparte Facebook-pagina te creëren. Drie verschillende websites en twitter-accounts en twee Facebookpagina's. Ja, het is van de zotte. Straks zit ik daadwerkelijk nog 24 uur/dag online. Oh nee, dat kan niet. Er moeten ook nog workshops worden gegeven :-).

Gaat dit allemaal zoden aan de dijk zetten? Mijn partner in crime en ik verwachten toch wel voldoende belangstelling bij ondernemers voor de stoomcursus Frans. Of mijn overige workshops die ik in gedachten heb, en die voornamelijk op particulieren zijn afgestemd, ook succes gaan opbrengen?  Niet geschoten, is altijd mis. Ik begin bescheiden en zie wel of het schip strandt en zo ja waar. Het is in elk geval een serieuze poging om mezelf weer in  het werkende circuit te introduceren. Wanneer ik voldoende daarin slaag, kan ik ook de rest van mijn to-do-lijstje gaan afwerken. Verhuizen, reizen, een nieuwe stap zetten in mijn leven.

Om een Cruyffiaanse gedachtegang te hanteren: zonder beweging kom je niet vooruit.  

4 opmerkingen:

lebonton zei

een nog leukere fase is natuurlijk wanneer het blijkt te 'lopen'.
succes met alle voorbereidingen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Cashen, is uiteraard waar je het allemaal voor doet :-). Dank.

Anoniem zei

Aan plannen geen gebrek.
Nog een mooi moment van een ondernemer: als het geld tegen de plinten klotst omdat het een groot succes is!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Daar ga ik voor!