dinsdag 4 november 2014

Berlijn een kwart eeuw vrij

Zondag is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Ik heb de Muur nog in volle glorie gezien, een paar maanden voordat die viel. Mijn eerste keer in Berlijn, samen met een dan net ex-klasgenoot. We reden in zijn 2cv dwars door Checkpoint Charlie Berlijn binnen. Overnachten deden we uiteraard in het westelijke deel, nabij de Kurfürstendamm. Er bestaan nog foto's van mij voor de Muur. Helaas, dat zijn Polaroidkiekjes en dus niet digitaal. Ik was toen nog net geen 20.

Twintig jaar later was ik terug in Berlijn. Nu met Meesteres. We hielden er een kort verblijf. Deels als toerist, deels in onze beider rollen. Als toerist bezochten we Checkpoint Charlie. Je kon er uiteraard gewoon rondlopen. Wel was er nog steeds parafernalia uit het communistische verleden van de stad en de DDR te koop. Om bij ons hotel te geraken, liepen we via een gigantische omweg (je moet mij gaan kaart laten lezen) langs restanten van de Muur. We hebben zelfs nog in Kreuzberg rondgelopen.

Weer vier jaar later verbleef ik voor de derde  en voorlopig laatste keer in Berlijn tijdens het eerste deel van mijn Europese toer (ik zoek nog steeds sponsors voor het tweede af te leggen deel in 2015: http://www.mensenmeteenbeperkingaanhetwoord.be/pages/159714/Sponsoring_reis_trip_2015.html). Mijn territorium was toen vooral de omgeving van Berlin Hauptbahnhoff, niet veel te beleven daar, en Unter den Linden. 

Je mag dus gerust stellen dat ik de stad wel een beetje ken. Ik heb er ook wel wat mee. Ik heb sowieso iets met Duitsland. Ik houd van de deutsche Gründlichkeit. Gründlich wat de toegankelijkheid betreft. Het huidige Berlijn mag dan financieel gezien armlastig zijn: je proeft er wel een vrije, beetje anarchistische sfeer. Ik zou er best kunnen wonen. Nee, ik heb geen plannen daartoe.

Berlijn 25 jaar vrij. Na dat feestje valt er gelijk iets minder plezants te gedenken. In de nacht van 9 op 10 november 19328 vond immers in Duitsland de Kristallnacht plaats. Voor de niet zo geschiedkundig onderlegde lezers: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kristallnacht Een voorbeeld van de niet zo fraaie Duitse Gründlichkein vanaf de jaren 30 tot mei 1945.

Waar zou aanstaande zondag de meeste aandacht naar uit gaan? Ik denk 25 jaar geleden. Terecht, maar laten we 1938 dan ook niet vergeten. Want niets in de geschiedenis blijkt toeval. De Kristallnacht was immers een kleine opmaat naar 1940 - 1945. We weten allemaal hoe na 1945 de Duitse geschiedenis zich voort ontwikkelde tot de bouw van die Muur tot aan 9 november 1989.

 

Geen opmerkingen: