donderdag 20 november 2014

Digitale revolutie in goed 20 jaar tijd

In waar eens de dienst Marketing en Communicatie van de stad Antwerpen zat, recht tegenover mijn woonst, huizen nu sinds september dit jaar studenten in hun kot. Ik heb er vrij uitzicht op en wanneer ze hun gordijnen niet hebben gesloten, kan ik bij sommigen zien wat ze zoal doen. Nee, ik ben geen oude gluurder, maar je kijkt af en toe wel eens uit het raam ter afleiding. Mijn werkplek bevindt zich daar nu eenmaal.

Wat doen de dames en heren studenten zoal? Rondhangen, sjauwelen en serieus aan het werk zijn achter hun computer. Daar wil ik het even verder over hebben. Als ik hen namelijk zo bezig zie, moet ik weer aan mijn eigen studietijd denken.

Ik begon in 1988 aan een studie Rechten aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Mag verder geen naam hebben. Ik heb er goed drie maanden  rondgelopen, toen was duidelijk dat ik een verkeerde studiekeuze had gemaakt. Daarna ging het naar de Hogeschool voor Economische Studies in dezelfde stad voor een studie EL, Economisch-Linguïstisch. Talen en economische vakken, vooral. Verder nog wat recht en psychologie.

Daar op de HES kreeg ik voor het eerst te maken met de computer. Het werd geen gelukkige kennismaking. Om überhaupt iets op dat ding uit te kunnen voeren, moest je eerst allerlei codes in MS DOS invoeren. Probeer die maar eens allemaal te onthouden!

http://www.inventinginteractive.com/wp-content/uploads/2010/12/msdos.jpg

Informatica ging niets voor mij zijn. Toch kocht ik een paar jaar na mijn afstuderen in 1993 mijn eerste computer en in 1998 ging ik zelfs online. Nog via het inbellen met de huistelefoon. Hoop lawaai, langzaam en natuurlijk behoorlijk prijzig.

En kijk eens waar we nu staan anno 2014, 21 jaar later na afstuderen. Breedband internet is de standaard, er is wifi. MS DOS? Wie kent dat nog? Ja programmeurs. Maar zelfs een digibeet als ik zet nu zonder stress de computer aan die uit zichzelf opstart en je kunt direct beginnen.

Wie had dat 20 jaar geleden kunnen bedenken? De studenten van vandaag mogen blij zijn dat ze nu studeren en niet aan het begin van de digitale revolutie. Zou ik pas vandaag de dag aan een studie moeten beginnen, had ik in elk geval betere keuzes gemaakt, want ook de EL-studie heeft me beroepsmatig niet ver gebracht. But, it's no use crying over spilt milk. 

6 opmerkingen:

Jan de Stripman zei

Ja, dat waren nog eens tijden...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik zou ze niet graag nog eens meemaken.

Blewbird zei

DOS 6.0 was al behoorlijk geavanceerd hoor. Daar zat al zo'n handige shell-funcie in, geleend van de opkomende concurrent Microsoft.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Geen idee met welke DOS-versie ik op de HES moest werken. Vond het in elk geval een crime.

knutselsmurf zei

De digibeet verraad zich alleen al door de woordkeuze.
Codes zijn dingen waar je de betekenis niet van kent, een soort toverspreuken.
Commando's zijn woorden waarvan je het effect ongeveer voelt aankomen.
"dir" Staat voor directory ofwel inhoudsopgave.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zie je nou wel :-)?